A Vaszati a Védikus építészet és térrendezés ősi tudománya.

Tudj meg többet a Vaszatiról itt: www.vaszati.hu

A Vaszati a védikus építészet és térrendezés tudománya. Szabályozó elveit és tanításait a több mint ötezer éves védikus írások máig fönnmaradt részeiben találhatjuk. A Vaszati univerzális természeti törvényeken alapuló, ellentmondásoktól mentes, egységes tudomány, mely harmóniában van a természettel és az emberrel. Szoros kapcsolatban van a matematikával, fizikával, a védikus asztrológiával, védikus orvostudománnyal, sőt, a zenével is.

Az évezredek során e tudomány eljutott Indián kívül más országokba is, többek között Kambodzsába, ahol a híres Angkorvat templomvárost ezen elvek szerint építették; Kínába, ahol az ottani Geomanciával egyesülve Feng Shuiként fejlődött tovább; az ókori és a reneszánszkori Itáliába, ahol Vitruviusz, majd Andrea Palladio munkásságára hatott.

Az otthonunk nem csak egy falakkal körülhatárolt tér, ami megvéd az esőtől és a hidegtől, hanem egy olyan energiamező, amely egy lencséhez hasonlóan összegyűjti és raktározza a környezet és a világegyetem energiáit. A ház tehát egy mikrokozmosz a világegyetemen belül, ahol megtaláljuk a természet alkotóelemeit és a világot mozgató erőket.

Attól függően, hogy ez a mikrokozmosz – tehát az otthonunk – milyen kapcsolatban áll a természet univerzális törvényeivel, pozitív vagy negatív hatással lehet ránk. Milyen tehát a tökéletes otthon? A külsőségeket tekintve: kellemes a szemnek, harmonikus. Ennél azonban jóval fontosabb, mit érzünk egy ilyen otthonban: békességet, nyugalmat.

A Vaszati szerint tervezett és be- vagy átrendezett otthonok lakói egészségesek, boldogok, sikeresek, kiegyensúlyozottak.