Mindannyiunk életében kell, hogy legyen egy biztos pont. Van akinek a családja, van akinek a barátai, esetleg a vallása jelenti a biztos pontot…

Életünk fontos pillére tehát a stabilitás. Ha elveszítjük a stabilitásunkat – azaz nem állunk biztosan, két lábon a talajon – akkor könnyen bizonytalanokká válhatunk.

Az ayurvéda szerint az első, azaz a gyökércsakra felel a stabilitásunkért – mind egészségi, mind érzelmi szinten. A Vaszati tudománya azt mondja, hogy otthonunk gyökércsakrája a délnyugati területénél található. A délnyugat tehát – ahol a legmasszívabb elem, a föld uralkodik – felel azért, mennyire állunk két lábbal a földön, mennyire vagyunk szilárdak. (A föld elem jelenléte miatt nagyon kedvezőek délynugaton az őszi erdő színei, mint amilyen színeket a fenti képen is látsz.)

A stabilitás kérdése életünk sok területén felmerülhet. Csak néhány ezek közül:

– egészség,
– munka,
– pénzügyek,
– párkapcsolat, család,
– személyes karakter vagy jellem

Egyszer voltam egy családnál, akik egy szép nagy családi házban laktak. Jó helyen volt a bejárat, nyitott volt az észak is, a kelet is, az északkelet is, viszont hiányzott a délnyugati terület. Miután mondtam, hogy ez instabilitást okozhat az élet minden területén, kiderült, hogy szinte minden szinten rendben vannak, de mióta ide költöztek, egyfolytában azon gondolkodnak, hogy el kellene költözniük… Ők tehát abban voltak bizonytalanok, hogy vajon a megfelelő helyen laknak-e.

nagy novenyek dny-on 1.jpg

Délnyugaton jó szolgálatot tesznek a nagy növények

Milyen legyen a délnyugat?

– zárt, minél kevesebb ablakkal,
– nehéz
– a föld színei (drapp, barna, olíva, mustár, stb.) uralják
– erdők, fák, hegyek, dombok védjék.

Ami nagyon kedvezőtlen délnyugaton, az a főbejárat, az erkély, a terasz,  a víz és az, ha délnyugat felé lejt a telkünk. Természetesen az sem kedvező, ha hiányzik ez a terület.

Nálad hogy néz ki a délnyugat? Mennyire érzed stabilnak az életedet?

Lakatos Edit

Manhertz Edit