Már többször is beszéltünk arról, mennyire fontos, hogy tudatosan, a Vaszati elveit figyelmbe véve tervezzük meg a kertünket és telepítsük a növényeinket. Ez a mostani néhány hét- eső ide vagy oda – a fák, bokrok, rózsák telepítésének az időszaka, ami nagyon jó lehetőséget nyújt arra, hogy az új növényeinket már úgy válasszuk ki, hogy azok jót tegyenek a kert energiáinak és egyúttal valóban dekoratívak legyenek, díszítsék a kertet.

Az őszi kert egyik kincse az Amerikai ámbrafa

Az őszi kert egyik kincse az amerikai ámbrafa

Az igazán jó kert minden évszakban nyújt valamit. Tavasszal hagymás virágok és virágzó fák, bokrok díszítik, nyáron sok-sok virág és zöldellő fű, ősszel különböző termések, bogyók, őszi virágok és varázslatos lombszínek, télen pedig a növények szép formája és az örökzöldek.

Azt már nagyon jól tudod, hogy a kertnek elsősorban a déli, dényugati, nyugati részére telepítünk olyan fákat, amelyek nagyra nőnek, a kertnek ezek azok a részei, ahová telepíthetünk jó sűrűre növő sövénynövényeket. A sövény lehet örökzöld és lombhullató is, sőt: vegyes, virágzó bokrokból és örökzöldekből álló sövény is, ami neked tetszik.

Az ámbrafának két titka van: 1. ültetéskor savanyítani kell a talaját, 2. nem kell trágyázni, a tápanyagdús talajon ugyanis nem lesz ilyen gyönyörű őszi lombszíne

Az ámbrafának két titka van: 1. ültetéskor savanyítani kell a talaját, 2. nem kell trágyázni, a tápanyagdús talajon ugyanis nem lesz ilyen gyönyörű őszi lombszíne.

Ha valami igazán szép díszfát szeretnél erre a területre ültetni, szívből ajánlom az egyik kedvencemet, az amerikai ámbrafát, mely karcsú (de magas!) növése miatt kisebb kertekben is jó választás, és amelynek nem csak a levélformája, a törzsének a különleges felülete, hanem az őszi lombszíne is elbűbölő.

A másik nagy kedvencem a tulipánfa (liriodendron tulipifera). Mi ezt ültettük a telek délnyugati sarkába, és nagyon jól tettük, ugyanis néhány év alatt hatalmasra nőtt! (Csak a cseresznyefa van versenyben vele. Ha inkább gyümölcsfát ültetnél délnyugatra, a cseresznye jó választás.)

Délkeletre ültethetsz kisebbre növő fákat is, pl. díszalmát, pirosvirágú galagonyát, északnyugatra pedig laza lombkoronájú nyírfát. (Olyat válassz, ami nem nő túl nagyra!)

A sziklakert rései között gyönyörűen mutat a varjúháj. (Ha nem lenne ott, akkor gyom nőne...)

A sziklakert rései között gyönyörűen mutat a varjúháj. (Ha nem lenne ott, akkor gyom nőne…)

Az elmúlt napokban ugyan rengeteg eső esett, de emlékezz csak vissza, mennyire forró és száraz volt az idei nyár! Ha nincs időd az állandó locsolásra és olyan növényeket szeretnél, amelyek a legszárazabb és legforróbb nyáron is jól érzik magukat és díszítenek, akkor ajánlom, hogy telepíts a kertedbe minél több varjúhájat!

Van a varjúhájnak sziklakertbe (vagy talajtakarónak) való alacsony növésű változata is, de virágágyásba való magasabb változata is. Közös előnyük, hogy szépek, rendívül könnyű őket szaporítani és a húsos levelükben vizet raktároznak, így át tudják vészelni a szárazságot is, ráadásul akkor is szépek, amikor még nem virágoznak. Elég néhány tövet megvenned, amelyekről aztán annyi további varjúháj telepet hozhatsz létre, amennyit csak akarsz.

A ház déli oldala általában meleg és száraz. Remekül érzi itt magát ez a magas varjúháj, amely nagyon hosszan virágzik és szivesen napoznak rajta a kert állatai.

A ház déli oldala általában meleg és száraz. Remekül érzi itt magát ez a magas varjúháj, amely nagyon hosszan virágzik és szivesen napoznak rajta a kert állatai.

Hasonló kedvenc a kakukkfű, amely szintén könnyen szaporítható, remekül bírja a szárazságot, gyönyörű amikor virágzik és ha valaki megfázik a családban, már készülhet is belőle a köhögés elleni gyógytea.

Telepítheted a járda szélére alacsony szegélynövénynek, de a kövek között is szépen fejlődik és még télen is szép!

Amikor a kertünket tervezzük, nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak mi lakunk ott! Rengeteg hasznos és kedves állat is él velünk, akiket sokszor észre sem veszünk, de akik ugyanúgy vágynak a kert menedékére, ahogyan mi is. Az igazán szép és harmónikus kertben nekik is jut hely, ők is jól érzik magukat! Nélkülük sokkal üresebb lenne a kert, és még a növényeink sem lennének olyan szépek…

Ezt a támfalat kifejezetten a gyíkoknak építette a férjem...

Ezt a támfalat kifejezetten a gyíkoknak építette a férjem, de tegnap egy tücsök és egy szöcske költözött be…

Vannak közöttük, akik kifejezetten hasznosak – pl. az énekesmadarak, méhek, ragadozó rovarok, giliszták, stb. (Most, a sok esőnek köszönhetően tűnt fel, milyen sok giliszta lakik a kertünkben. Nagyon örülök nekik, mert javítják a talaj szerkezetét.)

Vannak, akik nem igazán hasznosak (pl. a levéltetvek), de ha ők nem lennének akkor a madaraink nem tudnák mivel etetni a fiókáikat.

Ha a kerted déli, délnyugati vagy nyugati részére sziklakertet is tervezel, az nem csak neked és a kert energiáinak lesz hasznos, de rengeteg állatnak is menedéket nyújt. Ha szerencséd van, nyáron gyíkok fognak napozni a köveken, télire pedig sok-sok bogárka lel a kövek alatt szálláshelyet.

Ez nem egy tipikus madáretető, de a mi madaraink (és csigáink) szeretik!

Ez nem egy tipikus madáretető, de a mi madaraink (és csigáink) szeretik!

Az igazi nagy öröm kétségkívül az, amikor a kertünk madárdaltól hangos. Szerencsére nem kell az erdő szélén lakni ahhoz, hogy az énekesmadarak betévedjenek a kertünkbe. Egyre több és több madár lakik városokban is. (Cinkék, rigók egész biztosan.)

Ha szeretnél madarakat a kertedbe, tavasszal helyezz el néhány fészekodút a nagyobb fákon, nyáron tegyél ki nekik egy edénybe friss vizet (lehetőleg északra, északkeletre), a hideg időszakban pedig etesd őket.

A gondoskodást triplán is meghálálják!

1. Énekelnek neked.
2. Segítenek a kertészkedésben – nekem még a rózsáimról is leették a cinkék a tetvet!
3. Sokszor nagyon viccesek tudnak lenni. Jó őket nézegetni! (Nagyon jópofák például, amikor nyáron pancsolnak az ivóvizükben.)

S ha már a rózsáknál tartunk… én személyesen sokáig azt hittem, túl sok velük a gond. Ma már azt mondom, hogy el se tudok képzelni olyan kertet, ahol nincsenek rózsák. Ráadásul minden égtájra lehet találni mind színben, mind méretben megfelelőt!

Ott, ahol takarni, vagy védelni kell a kertet (délen, délnyugaton, nyugaton) nőhetnek futórózsák vagy kúszórózsák. A szomszéd felőli (vegyes) sövénybe kerülhet néhány bokorrózsa. A virágágyásokba kerülhetnek a klasszikus, ágyásba való rózsák.

Számomra a rózsaszín az a virágszín, amit minden égtájon el tudok képzelni

Számomra a rózsaszín az a virágszín, amit minden égtájon el tudok képzelni

Az én nagy kedvenceim a talajtakaró rózsák, amiket lehet ültetni sziklakertbe is, vagy olyan helyre, ahol nem akarunk magas növényeket. Az idén még a „muskátlis ládákba” is rózsát ültettem, mini rózsát és nagyon szépen virágoztak – sőt, virágoznak még most is.

Természetesen nem csak az itt felsorolt növényeket lehet ültetni a kertbe. Mindenkinek más-más az ízlése és a kerti viszonyok (talaj- és fényviszonyok) sem egyformák.

Van, aki inkább csak néhány növényfajt telepít, van, aki teleülteti a kertjét mindenfélével. (Ez utóbbi vagyok én…)

Van, aki csak dísznövényt szeretne a kertbe és van, aki úgy gondolja, hogy ha már kert, akkor teremjen is valamit. (Szerencsére a legtöbb gyümölcsfa és bokor egyúttal szép is: tavasszal a virágzás idején, majd nyáron, amikor terem és ősszel, amikor színesednek a levelei…)

„Tipikus” őszi bokor a lilabogyó. Ez a példány egyszer csak megjelent a kertünkben, pár napja vettem észre… Ha rákattintasz a képre, látszanak a bogyók!

A kert tervezésekor két dolgot vegyél mindenképpen figyelembe:

1. A Vaszati elveit.
2. Azt, hogy a kert minden évszakban – így ősszel is – nyújtson valami különleges látnivalót, minden évszakban – még télen is – jó érzés legyen végigsétálni a kertben, gyönyörködni egy-egy virágban vagy egy szép formájú fában, a melegebb időszakban pedig találjunk a kertben olyan helyet, ahol szivesen elidőzünk egy jó könyv, vagy akár a számítógépünk társaságában. (Nekem pl. sokkal jobban megy a munka kint a szabadban…)

Gyere, nézz szét a kertünkben!

 

És ha (még) nincs kerted? Remekül lehet kertészkedni az erkélyen és a lakásban is, az őszi napsütés és színek kedvéért pedig mindenképpen érdemes felkeresni a legközelebbi parkot vagy erdőt. Az őszi kertet, az őszi természetet egyszerűen látni kell…

Manhertz Edit

Manhertz Edit