Bár nálunk nincs nagy múltjuk, nem is túl divatosak, épült néhány átriumos (vagy inkább félátriumos) ház Magyarországon is. Egyik kedves olvasónk egy ilyen házban él és megkért, beszéljünk erről is.

Nos, a klasszikus (indiai) Vaszati házak zöme átrimmal készült. Ez az átrium egy olyan belső udvar, amit minden irányból épület vesz körül, azaz teljesen zárt.

A klasszikus átriumos Vaszati házban a Brahmasztán a szó szoros értelmében nyitott az ég felé

A klasszikus átriumos Vaszati házban a Brahmasztán a szó szoros értelmében nyitott az ég felé

Ez a belső udvar a ház középső területére, a Brahmasztánba esik. Egy ilyen átriumos ház esetén tökéletesen megvalósulhat az, hogy a ház középső része szabadon marad és az ég felé nyitott.

A mi éghajlatunkon az ilyen jellegű családi ház viszonylag ritka. Ha Vaszati házat építünk és meg tudjuk valósítani azt, hogy a ház közepe nyitott legyen, akkor is többnyire fedett a középső rész, a tetőn elhelyezett ablakokkal tudjuk középen is megnyitni, s így tudjuk megvalósítani a középső terület nyitottságát az ég felé.

Igazi átrium helyett tehetünk tetőablakokat a Brahasztán leginkább középre eső részére

Igazi átrium helyett tehetünk tetőablakokat a Brahasztán leginkább középre eső részére

Európában sok átriumos ház valójában fél átriumos csak, azaz a belső udvar nem zárt minden irányból. Ezek a házak gyakran „U” alakúak.

Ha az „U” alak két szára úgy helyezkedik el, hogy a ház észak vagy kelet felé nyit, akkor az épület energetikailag kedvezőnek mondható. (Persze nagyban befolyásolja a ház minőségét, hogy hol találhatók a házon belül az egyes helyiségek.)

Térjünk vissza a klasszikus indiai átriumos házakhoz! Ideális esetben az a belső udvar nincs leterhelve, ami még fontosabb, nincs a közepén víz (ahogyan azt a mór házaknál láthatjuk).

A leginkább középre eső rész (azaz a középpont) szent területnek számít, ezért még arra is ügyelnek, hogy ez ne essen közlekedési útvonalba. Hogy elkerüljék a középponton keresztül járást, szinte mindenhol egy Tulasi növényt tesznek a belső udvar közepébe.

A ház lakói tiszteletük jeléül háromszor körbejárják Tulasit, amikor elmennek mellette

A ház lakói tiszteletük jeléül háromszor körbejárják Tulasit, amikor elmennek mellette

Tulasi szent növény Indiában, jelenléte a házban már önmagában is kedvező. Ha pedig pont a ház közepén van, még inkább hangsúlyozza a középpont szakrális jelentőségét – s ezzel még egy egyszerű családi házat is szentéllyé vagy templommá változtatnak.

Itt Európában még annak is örülünk, ha a ház középső része a közlekedőbe esik, de legalább szabadon van. Sajnos azonban nagyon sok helyen középen a fürdőszobát találjuk  a vécével, vagy egy súlyos kályhát esetleg a belső főfalat. Ez mind-mind kedvezőtlen és elsősorban a családfőt, rajta keresztül pedig a család egységét és összetartását veszélyezteti.

Nálatok hogy néz ki a lakás középső területe?

 

Manhertz Edit