Azt már jól tudod, hogy a Vaszati szerint hol van a konyha ideális helye. Lehet, hogy Nálad pont délkeleten van, de az is lehet, hogy nem. Akárhol is legyen a konyhád, sokat javíthatsz a minőségén, ha a berendezéskor és a színek megválasztásakor is odafigyelsz a Vaszati elveire.

Kezdjük a berendezéssel! Szerencsére elmondhatjuk, hogy a Vaszati konyha berendezése tökéletes összhangban van a lakberendezők fő törekvéseivel. A lakberendezők elsősorban arra figyelnek, hogy a munkafolyamatok és az azokhoz kialakított területek olyan sorrendben kövessék egymást, hogy az a lehető legkényelmesebb munkavégzést tegyen lehetővé. (Nagyjából ezt hívjuk ergonómiának.)

A munkafolyamatok sorrendje a következő:

tárolás (hűtőszekrény, kamraszekrény) – előkészítés (munkapult) – tiszítás (mosogató) – előkészítés (munkapult) – főzés (tűzhely) – tálalás

Ebben a konyhában északkeletre (az ablak alá) került a mosogató, tőle jobbra a konyha délkeleti részére pedig a tűzhely.

Egy konyha attól lesz igazán „Vaszati konyha”, hogy a fenti sorrend betartásánál további dolgokra is figyelünk:

– A munkafolyamat iránya balról jobbra haladjon, azaz az óramutató járásával megegyező irányba történjen.

– A konyha fő elemeit úgy helyezzük el, hogy azok harmóniában legyenek az elemekkel. Ez alapján a hűtőszerkény legjobb helye a konyha északnyugati része, a hűtőt ugyanis a levegő elemhez kapcsoljuk. A mosogató – ami a vízhez kapcsolódik – kerülhet északra, északkeletre, esetleg keletre is. A tűzhely legyen a konyha délkeleti részén. (Ha keletre kerül a mosogató, gondoskodnunk kell arról, hogy elegendő munkapult maradjon a mosogató és a tűzhely között. Ez egyrészt fontos a kényelmes előkészítéshez, másrészt biztosítja a távolságot a tűz és a víz között.)

– Törekedjünk arra is, hogy a tűzhely ne kerüljön az ablak alá, valamint arra, hogy a főbejárati ajtóból ne lehessen rálátni a tűzhelyre. (Ez főleg kicsi, egyterű lakásoknál jelenthet problémát.)

 Tovább lehet finomítani a konyha hangulatát a megfelelő színek kiválasztásával. Itt két dolgot kell figyelembe venni, melyek közül az első talán a legfontosabb: a konyha színvilága legyen meleg és étvágygerjesztő. Azt is mondhatjuk, hogy a konyha legyen barátságos. Nagyon jók a konyhában a meleg színek: a sárga, a barack, a természetes fa árnyalatai, de jó lehet egy szépen megválasztott bordó szín is. Mivel nagyon sok zöldség színe zöld, a zöld is jó a konyhában, de elsősorban a melegebb zöldet ajánlom, nem a hideg „fogkrémzöldet”. A fehér szín is jó választás a konyhában, mert tisztaságot sugároz. Fontos azonban, hogy meleg színekkel társítsd. Nagyon szép például a fehér mellett a fa természetes színe, vagy a bordó.

Nekem például nagyon megtetszett ez a kék színű tűzhely… Ha minden más melegszínű a konyhában, akkor engedhetünk az ehhez hasonló csábításnak.

Jó, ha figyelembe veszed azt is, hogy melyik égtájon van a konyha. Ha például északnyugatra került – mely égtáj akkor igazán kedvező, ha világos -, akkor lehet a konyhád alapszíne a fehér. Ha délnyugatra került (ami sajnos nem túl szerencsés), akkor használj minél több természetes fát, ha északra, akkor jók a zöldek, ha északkeletre, akkor – az északnyugathoz hasonlóan – legyen a konyha minél világosabb.

Nem nagyon való a konyhába a kék szín, mert hideg. Tény azonban, hogy nagyon mutatós tud lenni… Mit tehetünk? Ha nagyon szeretnénk egy kis kéket a konyhába, egész egyszerűen társítsuk csupa meleg színnekkel. Nagyon szép a kék mellett a fa színe, de bézs, a vajszín, vagy a pezsgőszín is, melyek mind-mind meleg hangulatú színek.

A feketét és a szürkét azonban tényleg mellőzném, és a túlságosan „high tech” hangulatú konyhák sem nevezhetők sem barátságosnak, sem otthonosnak… Sok manapság kapható konyhabútor (vad citromsárga, narancssárga – némi szürkével és feketével kombinálva) pedig már-már a jóízlés határát súrolja… Ha lehet, ne dőlj be a legfrisebb divatirányzatnak, főleg, ha ennyire szélsőséges!

Ha jó helyre (pl. délkeletre) került a konyhád, akkor ezekkel a trükkökkel fokozhatot a remek energiáit. Ha azonban nem került jó helyre, e tippek segítségével sokat javíthatsz a konyhád energiáin – a konyha és a lakás méretétől függetlenül.

Manhertz Edit

ui: További tippeket találsz a konyháról a Vaszati 27 napos programjában.