Az Ayurveda – egészen egyszerűen fogalmazva: az élet tudománya. Szokták védikus orvostudománynak is nevezni, de nem csak gyógyítással foglalkozik, sokkal inkább az egészséges életmód kialakításához, a betegségmegelőzéshez ad tanácsokat.

Az Ayurveda – és egyáltalán a védikus tudományok – tanításai szerint az anyagi természetet 5 anyagi elem építi fel: föld, tűz, víz, levegő, éter. (Ehhez jön még 3 finomfizikai elem: az elme, intelligencia és az egó.)

Ha ránézek egy kinyílott tavirózsára, az egészség és a harmónia jut az eszembe...

Ha ránézek egy kinyílott tavirózsára, az egészség és a harmónia jut az eszembe…

A testünket is ez az 5 durva elem és 3 finom elem építi fel. Az öt durva elem kombinációjából állnak össze az ayurvédikus alkattípusok, amelyek a következők:

Kapha – föld, víz
Pitta – tűz, víz (elsősorban tűz)
Vata – levegő, éter

Attól függően, hogy mely elemek dominálnak a testünkben, az ayurvédikus alkattípusunk lehet kapha, pitta, vata, de a leggykoribb ezek keveréke: vata-pitta, kapha-pitta, stb. A különböző alkattípusú embereknek más és más a lelki és testi jellemzője. Másképp reagálnak az élet kihívásaira és más-más betegségre lehetnek hajlamosak.

Azok az embekerek, akiknek a testében nagy mennyiségben van jelen a tűz elem (Pitta), általában hirtelen haragúak, „intenzívek”, hajlamosak a gyulladásos, fertőzéses betegségekre. A Vata tipusú emberek, akik nagyon levegősek, gyakran hangulatemberek, szeszélyesek, izgágák, könnyen meghülnek és hajlamosak az idegi alapú betegségekre. A Kapha (föld, víz) tipusú emberek nyugodtak, lassúak és gyakran kell orrot fújniuk.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az a cél, hogy azokat az elemeket, amelyek már eleve nagyobb mennyiségben jelen vannak bennünk, ha lehet, ne erősítsük tovább és tudatos táplálkozással, tudatos életmóddal egyensúlyt teremtsünk az elemek között. Nézzük, hogyan segít ebben a Vaszati!

Ha figyelmesen megnézed az alábbi ábrát láthatod, hogy az otthonunk egyes égtájain megtalálhatjuk az elemek egyikét, vagy van, ahol többet is. Attól függően, hogy egy égtájnak melyek az uralkodó elemei, az egyes égtájakhoz hozzá lehet rendelni az Ayurvédikus alkattípusok egyikét – a kevert alkattípusokat is:

Ebből a rajzból kiderül, hogy melyik égtájon mely elem az uralkodó.

Otthonunknak az elemekkel kapcsolatos minősége akkor megfelelő, ha az egyes elemekhez tartozó használati tárgyak, eszközök az adott elemhez tartozó égtájra kerülnek. A gyertyák, mécsesek és a kandalló jó helyen van délkeleten, a dézsás növények vagy a kövek délnyugaton, a hintaszék vagy szobabicikli északnyugaton, míg a tiszta víz északkeleten. (Északkeleten tényleg nagyon fontos, hogy a víz tiszta legyen!)

Ha azonban saját ayurvédikus alkattípusunknak megfelelően szeretnénk olyan helyet találni a lakásban, amely jó hatással van ránk, akkor ajánlott azokat a helyeket kerülni, ahol a mi típusunk van jelen. Egy Pitta (tüzes) alkatú személy jobb, ha kerüli a délkeletet, mert a már amúgy is erősen benne levő tűz tovább erősödik. A Kapha tipusú személyek jó, ha kerülik a délnyugatot, nehogy eltunyuljanak. A Vata típusnak nem tesz jót az északnyugat, mert könnyen elszállhat. Az északkelet azonban – ahol a három elem egyensúlyban van, ayurvédikus szempontból mindenkinek jó.

Megfigyelték, hogy napjaink Európájában nagyon sok a Vata-Pitta típusú ember. Az életmódunk zaklatott, a munkatempónk gyors és nagyon sok „tüzes” használati tárgy vesz körül bennünket: elektromos eszközök, autók, stb. Ez a tény még jobban megerősíti a Vaszatinak azt a tanítását, hogy semmiképpen ne legyen a hálószobánk délkeleten, és ha lehetőség van rá, jó az északnyugatot is elkerülni. (Az északnyugati háló bár nem tökéletes megengedett, a délkeleti viszont tiltott.) Az ilyen tüzes-levegős embereknek nagyon jót tehet a délnyugat nyugalma, ami szinte „leföldeli” őket.

Itt most felmerülhet az a kérdés, hogyan egyeztethető össze az egyéni égtáj és az ayurvédikus alkattípus. Mi van akkor, ha egy bizonyos égtáj az egyéni égtáj (vagyis az asztrológia) szempontjából kedvező nekem, az ayurvédikus alkattípusom szerint pedig kedvezőtlen? Erről lesz szó legközelebb!

Manhertz Edit