A mostani válság mindenkire másképp hat: Van, aki elállt lakás- vagy házvásárlási szándékától, van aki befektetési lehetőséget lát benne és vásárolni készül, van aki pedig – válság ide vagy oda – épp most szeretne máshová költözni. Bármelyik csoportba is tartozol, jó, ha tudod, mik azok a legfontosabb kritériumok, amelyekre mindenképpen oda kell figyelned, mielőtt megveszel egy új lakást vagy házat.

Tökéleteset találni nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Vannak azonban olyan Vaszati hiányosságok, amelyeket jól lehet korrigálni – főleg akkor, ha mellettük van sok pozitívum is, vannak azonban olyanok, amelyeket mindenképpen kerülni kell.

Nézzük meg először azt, mire kell lakásvásárlásnál figyelni!

Tudakold meg, lehet-e új ablakot nyitni!

Tudakold meg, lehet-e új ablakot nyitni!

Nyitottság:
A kisebb (1-2 szobás) lakások gyakran csak egy égtáj irányába nyitottak. Ilyenkor azt szoktam mondani, ez az égtáj legyen a kelet. A Vaszatiban nagyon fontos, hogy az észak is és a kelet is nyitott legyen, de ha olyan pici a lakás, hogy csak egy ablaka van (vagy egy égtáj felé vannak az ablakok), az legyen inkább a kelet, mert onnan a pozitív energiákon kívül napsütést is kap a lakás.

Ha a lakás nagyobb, és több égtáj felé is vannak ablakok, jó, ha ezek közül minél több keletre vagy északra esik.

Soha ne vegyél meg olyan lakást, amelynek csak délre, délnyugatra vagy nyugatra van ablaka.

Nagyjából ez vonatkozik az erkélyekre is: legjobb helyük keleten, északkeleten vagy északon van.

konyha-nover

A fenti képen készülő konyha ilyen lett belülről

Főbejárat:
Mindenképpen kerüld a délnyugati főbejáratot! Ilyen lakást még akkor se vegyél, ha kelet felé nyitott.  A déli és nyugati főbejárat már szóba jöhet, de csak akkor, ha a lakás kelet és/vagy észak felé nyitott.

Természetesen a legideálisabb főbejárat a keleti és az északi, de az ilyen bejárat gyakran a keleti ablakok rovására megy. A függőfolyosós vagy körfolyosós lakásoknak van meg az az előnye, hogy a főbejárat lehet keleten, ugyanakkor lehet egyéb ablak is keleten. A lépcsőházból nyíló lakásoknál ez nem lehetséges.

bulcsu1

Egy ilyen házban van lehetőség keleti fő bejáratjra és keleti ablakokra is

Vécé helye:
Egy közönséges lakásvásárlásnál ennek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, de a Vaszatiban ez nagyon fontos. Soha ne vegyél meg olyan lakást, ahol északkeleten vagy a Brahmasztánban (a lakás közepén) van a vécé! Kerüld a keleti és északi vécét is!

Fürdőszoba helye:
Olyan lakást se vegyél meg sose , ahol a Brahmasztánban van a fürdőszoba. Jó, ha a délkelet, a délnyugat és az északkelet is fürdőszoba-mentes.

Lehetséges hálószoba helye:
Ideális esetben már a lakás vásárlásakor segítségedre van egy Vaszati szaktanácsadó, aki megmondja, hogy a család tagjainak mely égtájon a legszerencsésebb aludniuk. (Ezt az asztrológiai képletedből számítjuk ki.) Ha erre nem is, de arra mindenképpen figyelj, hogy még véletlenül se aludj leendő lakásodban délkeleten. Jó, ha kerülöd az északkeletet is.

Nappali és konyha:
A nappali a legrugalmasabb helyiség – a lakás bármely égtájára kerülhet. A konyha legjobb helye a délkelet, de jó még a kelet, a dél és az északnyugat is. A konyha helye – a vécéhez és hálószobához képest – jól korrigálható.

Fontos tipp:
Amikor elmész megnézni egy lakást, nézd meg jól a régi tulajdonost és kedvesen érdeklődj arról, miért adják el a lakást. Egy alkoholista, vagy nagyon beteg, esetleg elszegényedett tulajdonos nem jó jel. Egy kedves, életvidám, egészséges tulaj, aki kinőtte a lakását, ezért vesz másikat, jó előjel.

Bár az áruk miatt vonzó lehet, nagyon vigyázz az elárverezés előtt álló lakásokkal! Komoly Vaszati oka is lehet annak, hogy a tulaj nem tudja fizetni a hitelét!

Te látsz-e valamilyen összefüggést a legutóbbi költözésed és az életed alakulása között?

Lakatos Edit

Manhertz Edit

ui: Legközelebb azt nézzük meg, mire kell családiház vásárláskor odafigyelni.