Legutóbbi írásomban – a pénzügyekkel kapcsolatban – boncolgatni kezdtük azokat az ellentmondásokat, amiket felfedezhetünk a Vaszati és a Feng Shui között. Annak, hogy erről itt most szó esik két oka van: az egyik, hogy nagyon sokan kérdezitek, hogy mi a különbség a két rendszer között, a másik pedig, hogy nagyon sokan írtátok nekem, hogy a Feng Shui nem hozott az életetekbe olyan áttörést, amire vágytatok.

Nincs olyan Vaszati tanácsadó, aki azt mondaná, hogy északra (aminek a legszorosabb kapcsolata van a pénzügyekkel) ne tegyél tiszta vizet.


Amikor pénzügyekről van szó, a Vaszatiban elsősorban az észak jelentőségét szoktuk kiemelni.
Tudni kell azonban, hogy nem az észak az egyetleg olyan égtáj, aminek kapcsolata van a pénzzel – annak ellenére, hogy az észak van a legszorosabb kapcsolatban vele. Ez alapján tehát kijelenthetjük, hogy a Vaszatiban nincs gazdagság sarok – mint ahogy nincs szerelem és egyéb sarok sem. Fontos megérteni, hogy otthonunknak minden egyes égtája hatással van arra, hogyan néz ki a pénztárcánk – kezdve attól, hogy megkeressük a pénzt, elköltjük, befektetjük, kamatoztatjuk, vagy éppen elveszítjük. (Az egyes égtájak és a pénzügyek kapcsolatát minden részletre kiterjedően elmagyarázza a Vaszati pénzügyi programja.)

Mint tudjuk, a Feng Shuiban nagyon sok irányzat, iskola létezik – van olyan, ami figyelembe veszi az égtájakat (iránytűiskola), van, ami nem (Bagua), van, amit Amerikában találtak ki, van, aminek eredeti, kínai gyökere van. Van olyan is, amit minden évben újra kell számolni (repülőcsillag), mert egyik évben még ez a jó nekem, a következőben valami más.

A gazdagsággal kapcsolatban elég sok furcsaságot hallottam és olvastam a különböző Feng Shui iskoláktól. Az egyik azt mondja, hogy a  gazdagság és siker területe a bejárattal szemközt, a bal oldalon található sarok. Egy másik helyen még hozzáteszik, hogy az a jó, ha ez egyúttal a lakás déli része. Az iránytű iskola viszont azt mondja, hogy a gazdagság sarok délkeleten van. Szinte mindenhol – a sok-sok ötlet között felmerül, hogy legyen a gazdagság sarokban (a gazdagságra utaló szimbólumokon, tisztaságon és egyéb kedvező dolgokon túl) akvárium vagy csobogó – vagyis víz. (Erre még visszatérünk!)

Az északon levő tiszta vizű tó nem csak szép, de energetikailag is kedvező. Ebben minden Vaszati tanácsadó egyetért.

Ha a Vaszatival vetjük össze ezt a tippet, akkor délkelet esetén kifejezetten helytelen a víz jelenléte, ha pedig a főbejárathoz viszonyítunk – akkor lehet, hogy jó helyre kerül a víz, lehet, hogy sem… Ebből is látszik, mennyire fontos eldönteni, mit szeretnél követni, a Vaszati vagy a Feng Shui tanításait, mert egész biztos, hogy lépten-nyomon ellentmondásba fogsz keveredeni, ha a két rendszert párhuzamosan szeretnéd használni. Ha a Feng Shuit választod, egy kicsit nehezebb dolgod van, mert ott még a különböző iskolák közül is választanod kell. Ez esetben jól nézd meg, hogy kire hallgatsz melyik rendszert választod, mit fogadsz el, mert az egyes Feng Shui iskolák sok mindenben ellentmondanak egymásnak.

Most térjünk vissza a gazdagság sarokra és a vízre!Évekkel ezelőtt olvastam egy cikket, amelyben Magyarország legelső és a mai napig leghíresebb Feng Shui tanácsadóját faggatták a gazdagság sarokról. Ezt mondta a gazdagság sarokkal kapcsolatban: „Nem túl szerencsés, ha lakásunkban erre a területre esik a vécé, a fürdőszoba, a mellékhelyiség, a mosdó, ezen a részen ugyanis otthonunkból kifelé áramlik a víz. Sok iskola úgy tartja, helyes, ha erre a területre csobogót vagy akváriumot helyezünk, véleményem szerint azonban ez a nézet felülvizsgálandó.”  Ugye észrevetted, hogy nincs egyértelmű álláspont a víz és a gazdagság sarok kapcsolatáról?

A cikk így folytatódik: „A kínaiak mind a mai napig csak csöpögtetve engedik át a Feng Shui ismeretét, ugyanis – érhető módon – szeretnék megőrizni vezető pozíciójukat. A kezdeti időszakban nagyon sok tévhit terjedt el a Feng Shuiról, sokan nem a valós iskolákban megszerzett tudást adták tovább, hanem kitalált tanácsokkal látták el az érdeklődőket. A különböző helyekről származó információkkal is érhetünk el eredményt, de közel sem tudnak megmozgatni olyan nagy energetikai rendszereket, mint a Feng Shui valódi tudományával.”

Van még jó néhány dolog a Feng Shuiban, ami nem csak saját magával keveredik ellentmondásba, hanem a Vaszatival is. Ez csak egy kis ízelítő volt, most nem kívánok mélyebben belemenni a témába. Biztos vagyok benne, hogy akinek jó tapasztalatai vannak a Feng Shuival kapcsolatban, annak sikerült egy olyan iskola képviselőjével találkozni, amelynek a gyökerei évezredekre nyúlnak vissza és amelyet még nem manipuláltak maguk a kínaiak sem. Akinek viszont nincs jó tapasztalata, nem érez pozitív változást az életében, feltehetőleg olyan iskolával találkozott, aminek vajmi kevés köze van az eredeti tudományhoz. (Én személyesen nagyon sok ilyen emberrel találkoztam…)

Hogy ezek után velem tartasz és tovább ismerkedsz a Vaszatival, vagy maradsz a Feng Shuinál, azt rád bízom. Itt, ezen a fórumon továbbra is a Vaszatira fogunk összpontosítani.

 

Manhertz Edit