Bizonyára emlékszel rá, hogy korábban már bemutattunk egy Vaszati házat, melyben a Vaszati Szövetség egyik szaktanácsadója lakik. Mindkét háznak a tervei Czobor Éva segítségével készültek, és mindkét helyen hasonló volt a cél: egy olyan földszintes, lehetőleg kis alapterületű ház készüljön, amely a lehető legjobban megfelel a Vaszati elveinek, a lehető legjobban beengedi a pozitív életenergiákat, támogatja az ott lakók mindennapjait és segíti megvalósítani a céljaikat.

A zsámbéki ház az udvar felől. A nagy fa nyugat felől árnyékolja a házat, ami a Vaszati szerint kedvező.

A most bemutatott, zsámbéki ház tervezését nehezítették a helyi építési előírások és a helyi építésügyi hivatal is, ennek ellenére sikerült egy olyan házat tervezni, amely amellett, hogy megfelel a Vaszati elveinek, egy igazán igényesen kialakított, több fűtési rendszerrel és napkollektorokkal rendelkező, környezetkímélő, tip-top családi ház, ami ráadásul egy enyhén keletre lejtő telken épült fel, ami nagyon kedvező.

A főbejárat a kelet és az északkelet határán egy nagyon kedvező területre esik. A szélfogó – ami a helyi hatóság kérése volt – szerencsére pont egy északkeleti bővítményként valósult meg, ami szintén kedvező.  Az előtérből a tágas étkezőbe érkezünk, ami a ház központi része, a Brahasztan. A ház tulajdonosa így jellemzi ezt a területet:

A Brahmasztan, ahol mindenkinek tátva marad a szája…

„Ahogy látszik itt is a központi térről nyílik minden helyiség, és ez egészen felnyúlik a tető szintjéig ahol tetőablakok kerültek beépítésre, így ez a központi rész mindig nagyon világos, de ugyanakkor sohasem tűz be a nap, csak vannak napsütötte részek. Nagyon kellemes itt tartózkodni, és érdekes volt megfigyelni, hogy akárki jött, és belépett ebbe a központi részbe szó szerint tátva maradt a szája. Annyira szokatlan mindenkinek. Hát ez a Vaszati.”

A központi részből – a ház szívéből – nyílik a többi helyiség: a nappali, a hálószobák, a két fürdőszoba és a konyha. Megint csak a tulajdonost idézem:

A konyha

„A Nap körbe süti házat, minden szoba kellemes benyomást kelt. A konyha egylégterű a központi résszel és nappalival, de mégsem teljesen, mert ahogy a képen is látszik van ott egy válaszfal, ami megadja a családi tűztér intimitását.” Ez a bizonyos válaszfal a Brahmasztánról készült kép bal oldalán látható: egy átadó ablak köti össze a konyhát és az étkezőt.

A Vaszati tanítási szerint nagyon fontos, hogy a konyha úgy helyezkedjen el a házon belül, hogy amikor vendég érkezik a házba, ne lássa egyből a konyhát, s ami még fontosabb, ne lásson rá a családi tűzhelyre. Az európai emberek igénye viszont gyakran az, hogy a konyha ne legyen elválasztva nappalitól és az étkezőtől… Ebben a házban mindkét elv megvalósul…

Ez a kisebbik fürdőszoba

Ez a kisebbik fürdőszoba

Amikor valaki úgy dönt, hogy Vaszati házat épít, vagy a már meglévő otthonában szeretné amennyire csak lehet alkalmazni a Vaszati elveit, általában több dolog vezéreli. Az egy dolog, hogy szeretné, ha az otthona harmóniában lenne a természet törvényeivel… Ami általában ennél fontosabb és kézzelfoghatóbb: szeretné, ha az élete sikeres lenne, ha egészségesen élhetne és meg tudná valósítani az álmait, a céljait.

E ház tulajdonosa maga is részt vett már kezdő szintű Vaszati tanfolyamon, sőt, arra készül, hogy a mostani, novemberi haladó tanfolyamon tökéletesíteni fogja a tudását. Ő tehát nem csak hiszi, hanem tudja is, mennyire fontos harmóniában élni a természettel. Emellett természetesen neki is vannak tervei, céljai, amelyek közül úgy tűnik, hogy most pont egy olyan célja fog megvalósulni, ami hatalmas változást hoz az életében, s egyúttal elszólítja Zsámbékról… emiatt a ház időközben gazdát cserélt.

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit