A védikus tudományok tanítása szerint a körülöttünk lévő világot, így az otthonunkat is, öt anyagi elem építi fel. Ez az öt elem a föld, tűz, víz, levegő és az éter. Az első négy elemmel a nyugati természettudomány is foglalkozik, az éter elem viszont egy kicsit megfoghatatlan, sokak számára nehezen érthető elem.

2016-ban az osztrák alpokban nyaraltunk, ahol akarva-akaratlanul, sok lehetőség kínálkozott arra, hogy én magam is egy kicsit közelebb kerüljek ehhez az elemhez és jobban megértsem a jelentőségét. Ez a videófelvétel ott készült:

 

Fontos megjegyezned, hogy otthonunkban három terület van, ahol fontos, hogy megjelenjen az éter elem: északkeleten, keleten és a Brahmasztánban, otthonunk közepén. Az éter elemet elsősorban tágas terekkel lehet aktiválni, de ha ez nem valósítható meg, akkor kellemes zenével is lehet. Az, hogy kinek mit jelent a kellemes zene, az elég változó. Olyan zenére gondolj elsősorban, amit bekapcsolnál akkor, ha meditálni, pihenni szeretnél. Ez valakinek lehet komolyzene, valakinek a védikus mantrák (a Vaszati szerint ez a legjobb), valamilyen meditációs zene (szitárral, fuvolával), de lehet erdei madárcsicsergés is. Fontos, hogy kellemes érzéseket keltsen benned.

Ami még fontos, hogy azokon a területeken, ahol jelen van az éter, minél világosabb színeket használj és a teret könnyű bútorokkal rendezd be.

Ha sikerül kapcsolatot teremtened mind az öt fizikai elemmel, akkor könnyebb lesz megértened a három finomfizikai elemet is, az elmét, intelligenciát és az egót (ebből a nyolc elemből épül fel az emberi test), és könnyebb lesz igazán jó kapcsolatot teremteni magaddal és másokkal is…

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit