Nagy érdeklődés fogadta Spcazér Judit Vaszati házának a bemutatását. (Külön ablakban nyílik, ha még nem láttad, nézd meg!)

Többen szerettetek volna alaprajzot is látni, de ahogy Judit is írta:  a ház – „mint minden Vaszati ház – egy adott telekhez, egy adott család igényei alapján készült és nem általánosítható”. Bár lehetne készíteni Vaszati ház típusterveket, ezek inkább gondolatébresztésnek lennének jók. Még egy hagyományos tervezésű típustervet is az esetek túlnyomó többségében személyre szab egy építész. Egy Vaszati ház esetében ez különösen igaz.

A nappaliból kitekintve látszik az előszoba és a dolgozószoba ajtaja

A nappaliból kitekintve látszik az előszoba és a dolgozószoba ajtaja

Van azonban még itt néhány kép, amely talán kárpótol Benneteket. Ez a fenti kép a nappaliban készült.

Ahogy már írtuk, a nappali egy része a Brahmasztánba (a ház középső részére) esik. Ezen a képen nagyon jól lehet ezt a középső, felülről nyitott és felülvilágítóval ellárott területet érzékelni.

Ezen a képen a nappali bejáratában állok - annál az ajtónál, amit az előző képen láthattál.

Ezen a képen a nappali bejáratában állok – annál az ajtónál, amit az előző képen láthattál.

A Vaszati tanításai szerint otthonunk középső területe – amit Brahmasztánnak hívunk – az északkelethez hasonlóan nagyon érzékeny terület. Itt koncentrálódnak és érik el a házunkat azok az energiák, amelyek felülről lefelé (tehát függőlegesen) érkeznek a házunkba. Ahhoz, hogy ezek a pozitív energiák be tudjanak jutni az otthonunkba leginkább az szükséges, ha a ház középső területén ablakok vannak – ez lehet felülvilágító vagy tetőablak is.

Ha nincs ablak középen, akkor is bejut valamennyi ezekből az energiákból, csak jóval nehezebben és legyengülve. Ahhoz tehát, hogy ezek a kozmikus energiák szétáramolhassanak otthonunkban és a  Brahmasztan a lehető legjobban hasson ránk az is fontos, hogy ne legyen ez a terület falakkal, súlyos dolgokkal, tűzzel és vízzel leterhelve. Ez akkor is fontos, ha nincs olyan felülvilágító ablakunk, mint amilyen Judit házán van.

Az

Az „L” alakú kanapé a nappali nyugati falánál kapott helyet, a két könnyed fotel pedig az északi falnál. Kányi Zsóka szaktanácsadó kolléganőmmel üldögélünk a kanapén.

A következő három kép szintén a nappaliban készült. Ennek a térnek nagyon szerettük az energiáit. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a nappalinak kb. a felét a Brahmasztán foglalja el.

Ha sikerül egy szép tiszta Brahamsztánt létrehozni az otthonunkban, arra kell leginkább ügyelni, hogy a használatához szükséges bútorok a falak közelébe kerüljenek, így a középső terület valóban szabadon tud maradni. Ez tökéletesen megvalósult Juditnál.

A nappali déli területe, az étkezőrész. Az étkezőasztaltól balra – délkeleti irányban – van a konyha bejárata, jobbra pedig a délnyugati hálószoba bejárata.

A nappali déli oldalán van egy kis tornác, amely nem ugrik ki a ház alaprajzából (tehát szerves része az anyaépületnek), ezért nem számít bővítménynek, ami egyébként délen kedvezőtlen lenne.

A nappali déli területe

A nappali déli területe és Györgyi Kornél szaktanácsadónk

A magyar építészeti hagyományokban a tornác vagy a terasz legtöbbször a ház déli, délnyugati esetleg nyugati részén kap helyet. Ritkább (és szerencsésebb) esetben keleten. Bár „hivatalosan” nem szereti a Vaszati, ha délre vagy nyugatra terasz kerül, ha gondoskodunk arról, hogy a szemközti égtáj (déli terasz esetében az észak, nyugati terasz esetében a kelet) teljesen rendben legyen, akkor megengedhető. A délnyugati teraszt azonban ajánlatos mindenképpen elkerülni.

Juditnál a déli nyitottságot remekül ellensúlyozza az észak nyitottsága. Ahogyan ő is írta, az északi ablakfelületek összege nagyobb, mint a déli ablakfelületek összege. Ez az ideális, ugyanis északról szabadon beáramolhatnak pozitív életenergiák, de nem szaladnak túl gyorsan keresztül a házon. Ráadásul dél felől be tud sütni a Nap.

Nemrég azt írta nekem valaki, hogy nem tudja elképzelni, hogy egy északon levő helyiség is tud világos lenni. Az alábbi két kép borús időben készült:

Így néz ki egy északi fürdőszoba akkor, ha a Vaszati elvei szerint készül. Ha ilyen világos borús időben, akkor milyen, ha odakint süt a Nap?

Így néz ki egy északi fürdőszoba akkor, ha a Vaszati elvei szerint készül. Ha ilyen világos borús időben, akkor milyen, ha odakint süt a Nap?

Sokat időztünk Judit északkeleti dolgozószobájában is. Itt van az a bizonyos célkitűző tábla, amely olyan sokat segít Juditnak a céljai elérésében.

Már többször is írtam erről az egyszerű célkitűzési trükkről: Miután kitűzted és leírtad a céljaidat, tedd azokat otthonod északkeleti részére. A céljaid lehetnek egy füzetben is, akkor ezt a füzetet helyezd itt el, de készíthetsz egy kis faliújságot is, ahová kiteheted akár az írott céljaidat, akár a céljaiddal kapcsolatos képeket is. (Emlékszel? Judit Hawaiiról tett ki egy képet…)

Az északkeleti dolgozószoba

Az északkeleti dolgozószoba

A Vaszati és a célkitűzés kapcsolatáról egyébként két cikket is találsz:

Célkitűzés a Vaszati segítségével >>

Amit el szeretnél érni a Vaszati segítségével >>

Remélem, hogy most már jobban el tudod képzelni, milyen kellemes tud lenni egy Vaszati szerint épült ház, és remélem, hamarosan Neked is lehetőséged nyílik arra, hogy ilyen otthonban élhess. Szerintem tűzd ki célként és tedd északkeletre. 🙂

 

Manhertz Edit