Ha nagyon egyszerűen szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy a Meru csakra egy olyan háromdimenziós energetikai eszköz, amely képes arra, hogy otthonunk összekuszálódott energiáit rendbe tegye. A Meru csakra azonban nem egyszerűen csak egy energetikai eszköz, sokkal inkább egy szakrális forma, egy különleges hegynek a képviselője. A Bhagavad Gita, a védikus írások egyik gyöngyszeme, melyet Bhagavan (azaz Isten) személyesen beszélt el, azt mondja, hogy a Meru hegy Isten képviselője.

„A rudrák közül az Úr Śiva, a yakṣák és rākṣasák közül a vagyon ura (Kuvera), a vasuk közül a tűz (Agni), a hegyek közül pedig a Meru vagyok.” (Bhagavad Gita 10.23.)

A Meru hegy a védikus világszemlélet szerint az univerzum közepén található, nem véletlen tehát, hogy annyira fontos hegyről van szó: a Legfelsőbb Személyt, Kṛṣṇát képviseli.  A Meru csakra ugyanakkor Śivának és a feleségének Parvatinak is a képviselője. Az ő egyesülésük jelenti minden anyagi dolog teremtésének kezdetét. Tradicionális indiai otthonokban gyakran találunk a lakás északkeleti részén egy Ganeṣa szobrot, aki nem más, mint Śivának és Parvatinak a fia. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy ezt a különleges szakrális eszközt, a Meru csakrát elsősorban otthonunk északkeleti részén szoktuk elhelyezni…

meru_chakra3

A Meru csakra a Meru hegy képviselője és egyúttal a Sri yantra háromdimenziós formája

Már nagyon sokat beszéltünk arról, hogy otthonunk legérzékenyebb területe az északkeletre eső terület. Ez az az égtáj, ahol az északról és keletről érkező (női és férfi) életenergiák egyesülnek, ez az a terület, ahol a kiemelkedő személyiségek közül maga Isten uralkodik – egyesek szerint pedig az Úr Śiva. (A védikus írások azt mondják, hogy Kṛṣṇa és Śiva között csupán annyi különbség van, mint a tej és a túró között.)

Ezen az ábrán láthatod, hogy az egyes bolygók mely égtájakon uralkodnak - kiegészülve az adott égtájon uralkodó elemekkel is.

Emlékeztetőül itt meg tudod nézni az egyes égtájak főbb jellemzőit

Az északkelet tehát otthonunknak egy nagyon különleges és érzékeny égtája. Az északkelet minősége és mindaz, amit északkeleten találájunk, erőteljes hatással van az egész lakás energiamezőjére, és ami még fontosabb: a jövőnkre. Sajnos rögtön hozzá is kell tennem, hogy a magyarországi építkezési szokások miatt az északkelet az a terület, ami a leggyakrabban el van hanyagolva és ahol a legtöbb Vaszati problémát találjuk. Gyakori, hogy itt van a fürdőszoba, a vécé, a lomtár, ami mind-mind súlyos hibának számít – főleg a vécé és a lomtár. De he nincs is ott ilyesmi, még akkor is nagyon gyakori, hogy ez a terület ablaktalan és sötét. Családi házaknál nagyon gyakori, hogy az északkelet esik a szomszéd felé, ahová sajnos nem lehet ablakot nyitni.

Üveg Meru csakra kisebb lakásokba, irodákba

Üveg Meru csakra kisebb lakásokba, irodákba

Mindezt összevetve a Meru csakra egy hatalmas áldás számunkra, ugyanis kifejezetten abban segít, hogy az északkeleti hibák miatt létrejött energiazavart enyhítse. Az északkelet problémáit szoktuk még a Vamana yantrával (ami a Jupiter spirituális yantrája) és a Sri yantrával is orvosolni, de ha nagy a gond, akkor ajánlott az erőteljesebb hatású Meru csakrát alkalmazni.

És itt meg is érkeztünk egy kérdéshez, ami bizonyára benned is felmerült. Van-e vajon különbség a különböző anyagú és méretű Meru csakrák között? A válasz egyértelműen az, hogy igen. Nem csak a kinézetük más (aranyozott vagy éppen üveg), hanem az erejük is különbözik.

Az aranyozott Meru csakra felölről. Ezen a képen jól látszik, hogy az elhelyezésénél arra kell figyelni, hogy a középső háromszög talpa kelet felé nézzen - mint a képen is.

Az aranyozott Meru csakra felülről. Ezen a képen jól látszik, hogy az elhelyezéskor arra kell figyelni, hogy a középső (legkisebb) háromszög talpa kelet felé nézzen – mint a képen is.

Az aranyozott Meru csakra, amely öt különböző fém ötvezetéből (ezüst, antimon, vörösréz, cink és cinn) készült és 24 karátos arannyal van borítva, a legerősebb Meru csakránk. Ezt a Meru csakrát bátran ajánlom a legsúlyosabb Vaszati rendellenességek ellen is, mint amilyen egy északkeleti vécé vagy egy teljesen zárt északkelet. Fontos még, hogy ezt a Meru csakrát elhelyezhetjük nagyobb lakásokban, családi házakban is, mert kellőképpen erős ahhoz, hogy nagyobb térben is működjön.

Az üveg Meru csakra kiválóan alkalmas kisebb terekbe, ahol az is fontos, hogy kevésbé legyen feltűnő

Az üveg Meru csakra kiválóan alkalmas kisebb terekbe, ahol az is fontos, hogy kevésbé legyen feltűnő.

Az üvegből készült Meru csakrát elsősorban kisebb lakásokba, kisebb üzlethelyiségekbe, irodákba vagy egy-egy szobába, pl. a dolgozószobába ajánlom. Az üveg Meru csakra kisebb (13×13 cm alapterületű), mint az aranyozott (16,5×16,5 cm), ezért kifejezetten alkalmas olyan helyekre, ahová a nagyobb nem férne, vagy a diszkréció miatt fontos, hogy kevésbé legyen feltűnő.

Az üveg Meru csakra formája és arányai megegyeznek az aranyozottéval, de fontos tudni, hogy az aranyozott Meru csakra ereje (az anyaga és a mérete miatt) 4-szer nagyobb, mint az üvegé. Éppen ezért, ahol nagy a gond, ott jobb szolgálatot tesz az aranyozott Meru csakra, az üveg pedig fel tudja frissíteni a kisebb és kevésbé problémás terek energiáit.

Ha szeretnéd fokozni akár az üveg, akár az aranyozott Meru csakra erejét, akkor elhelyezéskor alájuk tehetsz egy-egy Sri yantrát is. (Fontos, hogy ebben az esetben a Sri yantránál is figyelj arra, hogy a középső háromszög lapos oldala kelet felé nézzen, ahogyan a Meru csakráé is.) Elhelyezéskor az is fontos még, hogy – a yantrákhoz hasonlóan – a Meru csakrát sem tesszük vécébe, fürdőbe vagy rendetlen helyre. Ha a vécé esik északkeletre, akkor az északkelet-délnyugat tengely mentén, minél közelebb az északkelethez keresük egy olyan helyet, ahol el lehet helyezni. Az elhelyezés optimális magassága derék- és szemmagasság között van, tehát ne legyen se túl alacsonyan, se túl magasan. Teheted pl. az íróasztalodra az irodádban, vagy egy olyan magasságú polcra, ahol még kényelmesen látod.

Na és mi van akkor, ha nincs semmi gond északkeleten, de nagyon tetszik a Meru csakra? Akkor is nyugodtan elhelyezheted az otthonodban, hiszen még egy nagyon jó minőségű tér is lehet még jobb!

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui. Még többet megtudhatsz az aranyozott Meru csakráról ide kattintva, az üveg Meru csakráról pedig ide kattintva.