Marcus Schmieke

Marcus Schmieke – fizikus, Vaszati tanárunk, a TimeWaver és a Healy feltalálója, a Magyarországi Vaszati Szövetség állandó tiszteletbeli tagja

(A bemutatót Manhertz Edit írta.)

Marcus Schmieke 1966-ban született a németországi Oldenburgban. Számos könyvet írt a Vaszatiról, sőt a Vaszati szó is az ő nevéhez fűződik. Ő kezdte ugyanis Vaszatinak nevezni az egyébként Vasztuként ismert védikus építészet tudományt.

Fizikát és filozófiát tanult Hannoverben és Heidelbergben.

1994-ben Marcus Schmieke társalapítója volt a Tattva Viveka magazinnak, amely a tudomány, a filozófia és a spirituális kultúra fóruma.

Ebben az évben találkoztam vele én is először, és bár akkor még nem ismertük meg egymást közelebbről, már az első találkozásunk során érezhető volt, hogy egy különleges embert ismerhettem meg a személyében. Akkor még leginkább a gyönyörű énekhangja tűnt fel és az, hogy mennyire jártas a védikus filozófiában.

A Tattva Viveka magazint könyvek sora követte, amelyek közül a Das letzte Geheimnis (Az utolsó titok – 1995) és a  Das Lebensfeld (Az élet területe – 1997) a leghíresebb.

A 90-es évek végén hosszabb időt töltött Indiában, ahol elsősorban a védikus építészet tudományát és a hozzá kapcsolódó társtudományokat tanulmányozta. Tanulmányait kitüntetéssel fejezte be a rangos dél-indiai Vastuvidyapratisthanam intézetben. Különböző észak-indiai mesterektől tanult védikus asztrológiát, aminek a lényegét végül egy lengyel asztrológus segítségével értette meg. A tőle tanultak alapján írta Védikus Asztrológia című könyvét 2001-ben.

Ezt a könyvet (ami sajnos már nem kapható magyarul) tulajdonképpen együtt írtuk. A könyv eredeti címe: Védikus asztrológia hét nap alatt. Hét napon keresztül minden nap tanított engem és a feleségét (akkor még menyasszonyát) a védikus asztrológia tudományára, és az volt a feladatom, hogy írjam le, amiket mondott. Ez persze nem sikerült, de a könyvben található táblázatok elkészítésében sokat segítettem neki.

1996-ban a Weißenstein-kastélyban megalapította a Védikus Akadémiát, amely 1998-ban a szász-svájci Schönába költözött, majd Berlinbe, jelenleg pedig a Kränzlini kastélyban működik. A 90-es évek kezdete óta Marcus elsősorban a spiritualitás és a tudomány integrációján dolgozott (és dolgozik a mai napig), így a Védikus Akadémia elsősorban a védikus filozófia és az ahhoz kapcsolható tudományok (vaszati, asztrológia, ajurvéda) kerültek a tevékenységek középpontjába.

Egészen 1999-ig évente egy-két alkalommal találkoztunk csak, amikor lelki tanítómesterünk, Sacinandana Swami tanításain vettünk részt. 1999-ben már említette nekem Marcus, hogy az elmúlt években védikus építészetet tanult és, hogy a Védikus Akadémián már oktatja is, könyveket ír róla, valamint különböző építészek közreműködésével házakat is tervez a Vaszati tudománya szerint. Természetesen felkeltette az érdeklődésemet és 2000. nyarától 2002. nyaráig együtt dolgoztunk a Védikus Akadémián.

Ebben az időben írta azt a bizonyos Védikus Asztrológia könyvet, amit már említettem, valamint a magyarul megjelent Tökéletes otthon című könyvet, amelynek az eredeti címe: Die zvölf Erfolgsgesetze des richtigen Wohnens. Mindkét könyv írásában aktívan részt vettem. Emlékszem, talán második napja voltam a Védikus Akadémián és próbáltam megszokni, hogy Németroszágban vagyok, amikor kezembe nyomott néhány angol nyelvű vasztu könyvet, megkért, hogy olvassam el azokat és készítsek neki néhány ideális háztervet. Beledobott a mély vízbe! Így történt, hogy a Tökéletes otthon című könyvéhez én készítettem a rajzokat… 

(Azért azt megjegyzem, hogy két könyv elolvasása után nem lehet tökéletes vaszati házat tervezni!)

Ezt a képet 2019-ben készítettem, amikor Marcus meghívott a TimeWaver és World Consciousness konferenciára. A plakáton látható Meru csakrát - ebben a formájában - szintén Marcusnak köszönhetjük. Emkékszem, akkor készültek az első darabok, amikor együtt dolgoztunk, a 2000-es évek elején.

Ezt a képet 2019-ben készítettem, amikor Marcus meghívott a TimeWaver és World Consciousness konferenciára. A plakáton látható Meru csakrát – ebben a formájában – szintén Marcusnak köszönhetjük. Emkékszem, akkor készültek az első darabok, amikor együtt dolgoztunk, a 2000-es évek elején.

Nagyon örülök, hogy szemtanúja lehettem annak, hogyan írja Marcus a könyveit. Tudni kell róla, hogy nagyon tehetséges zongorista, így nagyon gyorsan tud gépelni. De neki még ez sem volt elég gyors! Az ujjai képtelenek voltak követni a gondolatait, így egyszer csak szerzett valahonnan egy diktálógépet, mert úgy gondolta, az gyorsabb lesz. Így aztán megpróbálta a könyveit diktálva írni. Csakhogy a masina nem volt elég intelligens (pl. mondani kellett neki, hogy hova tegyen vesszőt vagy pontot, amit vagy megértett rendesen, vagy nem.) Így aztán pár nap próbálkozás után bevágta a masinát a sarokba és visszatért a jól bevált gépeléshez…

Nagy örömömre részese lehettem Marcus életének egyik fontos eseményének: 2001-ben megnősült. Az esküvőn csak azért nem voltam ott, mert egy barátunkkal főztük a lakomát, amely természetesen az egész násznép számára (ami a szűk családot és a közeli barátokat jelentette) vegetáriánus volt.

Marcus feleségével, Katarinával nagyon jó barátságot ápolunk a mai napig, de nem csak ezért fontos megemlíteni a nevét, hanem azért is, mert a Vaszati termékek (Meru csakra, Vaszati piramis, yantrák, könyvek, stb.) gyártásáért és értékesítéséért ő a felelős a mai napig.

2002-ben hazajöttem Magyarországra. (Marcus és Katarina még azóta is emlegetik, hogy milyen „gonosz” vagyok, amiért ott hagytam őket, de aztán kedvesen hozzáteszik, hogy meg kellett tennem ezt a lépést, mert itthon, Magyarországon tudom igazán kamatoztatni azt a tudást, amit Marcusnak köszönhetek és bizony itthon ismertem meg a férjemet is, Manhertz Józsefet. (Azt azért hozzá kell tennem, hogy nem sokkal megismerkedésünk után meglátogattuk őket Schönában, ugyanis a saját szemükkel akartak róla meggyőződni, hogy Józsi mellett jó kezekben vagyok. Marcus és felesége és többi kinti barátom jóváhagyásával aztán férjhez mehettem.)

2004. és 2007. között Marcus többször is a vendégünk volt Magyarországon, ugyanis itthon is elindítottuk a Vaszati oktatását. Az alapszintű tanfolyamokon eleinte én tanítottam a Vaszatit, majd Marcus jött megtartani a haladó tanfolyamot.

A 2004-es haladó tanfolyam résztvevői, középen Marcus Schmieke

A 2004-es haladó tanfolyam résztvevői, középen Marcus Schmieke, jobbra tőle fehér kabátban Manhertz Edit, jobb szélen Czobor Éva, bal szélen Gombos Ilona, baloldalt hátul az árnyékban Farkasné Zsuzsa. A felsoroltak mind a Vaszati Szövetség szaktanácsadói.

Ezekben az években azonban a Vaszati mellett a figyelme ismét a fizika, de még inkább a quantum fizika felé fordult és megalkotta a híres TimeWaver készülékét, amelyet 2007-ben mutattak be először a nagyközönségnek. Abban az évben, amikor Józsival meglátogattuk Németországban, míg én a barátnőimmel csevegtem, Marcus titokban megmutatta Józsinak a TimeWaver első prototípusát…

2007-ben az utolsó általa tartott magyarországi Vaszati haladó tanfolyam után úgy döntöttünk, hogy a Magyarországi Vaszati Szövetség tanárai készen állnak arra, hogy önállóan, Marcus nélkül tanítsanak. Ezzel lezárult egy korszak és Marcus több mint egy évtizedig nem jött Magyarországra. Mi persze folyamatosan tartottuk a kapcsolatot és Németországban évente legalább egyszer talákoztunk is.

Marcus ez alatt az idő alatt teljes gőzzel a TimeWaver, majd később a Healy készülék megalkotásával foglalkozott és ezek fejlesztésén dolgozik a mai napig.

2019. áprilisában több, mint egy évtized után ismét Magyarországra érkezett. 2007-ben, amikor utoljára itt volt már beszélt a TimeWaver készülékről, majd 2019-ben visszatért azért, hogy bemutassa a TimeWaver készülék mindenki számára elérhető gyermekét, a Healy-t. A Healy-t bemutató előadása előtt azonban találkozott a Vaszati tanácsadókkal és egy közvetlen hangulatú előadást tartott nekik.

Nagyon örülök, hogy létrejöhetett ez a találkozó, ugyanis tanácsadóink közül sokan még közvetlenül tőle tanulhattak és nagyon örültek, hogy egy bő évtized után újra találkozhattak. A tanácsadóink másik része számára pedig azért volt nagy jelentősége ennek a találkozásnak, mert végre személyesen is találkozhattak azzal a személlyel (és hallhattak is tőle), akinek a Vaszatit köszönhetjük.

A TimeWaver és Healy készülékek fejlesztése mellett Marcus továbbra is ír, előadásokat tart és konferenciákat szervez. Konferenciáinak a fő témája a globális tudat kutatása és fejlesztése.

Balról jobbra: Manhertz József, Manhertz Edit és Marcus Schmieke

Balról jobbra: Manhertz József, Manhertz Edit és Marcus Schmieke

Szinte lehetetlen felsorolni, mi mindennel foglalkozik Marcus. Egy dolgot azonban leszögezhetünk: életének minden egyes pillanatában mások jóllétéért fáradozik. Még olyankor is, amikor a barátaival – például velünk – van, előbb-utóbb azt vesszük észre, hogy kiselőadást tart nekünk valamiről szinte ugyanolyan lelkesedéssel, mintha többezer embernek beszélne… 

Szeretnéd még jobban megismerni Marcus Schmiekét?

Az alábbi blogbejegyezésekben (amelyek nagy részéhez videó vagy hangfelvétel is tartozik) még többet megtudhatsz róla!

Otthonunk és a csakrák összefüggései

Otthonunk és a csakrák összefüggései

Arról már többször beszéltünk, hogy otthonunkban is megtalálhatjuk azokat a fő energiapontokat, amelyekről az Ájurvéda beszél. Otthonunknak is vannak marmapontjai (energiapontok), nádijai (energiavonalak) és csakrapontjai is. Ez utóbbit fizikailag azonosíthatjuk...

Mandalák és frekvenciák a Vaszatiban

Mandalák és frekvenciák a Vaszatiban

Amikor falakkal körül határolunk egy teret, azaz, amikor építünk egy házat vagy kerítéssel körbekerítünk egy földterületet, akkor létrejön egy sajátos jellemzőkkel rendelkező energiamező. Ez az energiamező egyúttal létrehoz egy  mandalát, a Vaszatupurusa mandalát,...

Tudatunk hatása a mindennapjainkra és a világra

Tudatunk hatása a mindennapjainkra és a világra

Tegnap volt a régóta beharangozott és sokak által nagyon várt Jupiter-Szaturnusz találkozó és egyben a téli napforduló, az év leghosszabb éjszakája. Erre a napra Marcus Schmieke szervezett egy nagyon szép programot, amelyen tudósok, kutatók és spirituális tanítók...

A Vaszati kiegészítő eszköze: a Healy

A Vaszati kiegészítő eszköze: a Healy

Ha valaki azt a szót hallja, hogy Vaszati, automatikusan eszébe kell, hogy jusson Marcus Schmieke, hiszen neki köszönhetjük, hogy az ősi védikus térrenedezést, a Vasztut közérthető formában, egységbe rendezve, európaiak számára is érthető és elfogadható módon...

Mi az a Vaszati? – Marcus Schmieke előadása

Mi az a Vaszati? – Marcus Schmieke előadása

A fenti kép 2004. februárjában készült Piliscsabán abban az okató központban, ahová az első magyarországi szaktanácsadó képző tanfolyam tanulóival beköltöztünk hat napra, hogy Marcus Schmiekétől Vaszatit tanuljunk. A reggeleket közös énekléssel kezdtük, ezzel...