Most már minden kétséget kizáróan itt a tavasz! Gyönyörűen süt a Nap, a kertben énekelnek a madarak és végre kinyílt az aranyeső (hivatalos nevén aranyvessző). A tavasz – és a húsvéti készülődés – pedig együtt jár a tavaszi nagytakarítással, ami valljuk be, nem mindig tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé.

Azt mondják, hogy amikor a kertben nyílik az aranyeső és a piacon ibolyát árulnak, akkor itt a tavasz!

Azt mondják, hogy amikor a kertben virágzik az aranyeső és a piacon ibolyát árulnak, akkor itt a tavasz!

Mi lenne, ha az idén nem valami kötelező nyűgként tekintenénk az évi rendes tavaszi nagytakarításra, hanem egy csodálatos lehetőségként? Végre megtisztulhat, felfrissülhet és fellélegezhet az otthonunk s ezáltal mi magunk is! Ugye te is észrevetted már, hogy egy alapos takarítás után mennyivel kellemesebb lett az otthonod energiája és mennyivel jobban érzted utána magad? Nem csak azért, mert végre letudtad a takarítást, hanem kifejezetten azért, mert megfrissültek a lakás energiái.

Ha a takarítás nagyszabású selejtezéssel és rendrakással is társul, akkor a hatás még inkább érezhető. Talán emlékszel még, tavaly nyáron beszéltünk Marie Kondo módszeréről, akit röviden úgy is jellemezhetnénk, hogy a „nagy selejtező és rendrakró”. Marie Kondo azt állítja a könyvében, hogy csupán attól, hogy megszabadulunk a felesleges és nem használt (vagy nem szép) kacatjainktól, sokkal jobb lesz a közérzetünk és az életünk is. Ha jól meggondoljuk, ő semmi mást nem tesz, csak selejtez és rendet rak. Nem veszi figyelembe az egyes égtájakra jellemző tulajdonságokat, nem figyel arra, hogy bejön-e északkelet felől az energia, nem figyel arra sem, hogy mi van a lakás közepén, vagy éppen milyen színű a fal.

Képzeld csak el, micsoda eredeményt lehet elérni azzal, ha a tavaszi nagytakarításunk nem csak az ablakpucolásról és némi selejtezésről szól, hanem mindezt összepárosítjuk a Vaszati elveivel. Ahogy haladunk lépésről lépésre, szobáról-szobára, megnézzük azt is, hogy mi az, ami nincs jó helyen a Vaszati elvei szerint, mi az, amin változtatni lehetne. Talán van egy nagy szekrényünk a keleti fal mellett. Ha már úgyis takarítunk és selejtezünk, hívjunk segítséget és toljuk át a szoba déli vagy nyugati oldalára! Piszkos az előszobában a fal és emiatt festeni kell? Válasszunk végre olyan színt, ami megfelel a Vaszati elveinek (attól függően, hogy melyik égtájon van az előszoba). Sőt, ha elég bátrak vagyunk, még egy-egy bútort is átfesthetünk, ha nagyon nincs összhangban a színe a Vaszati elveivel!

Ez a szürkés-fekete polc nem igazán való a keleti előszobánkba, emiatt most szépen átalakul. (A jobboldali kép az alapozás után készült.)

Ez a szürkés-fekete polc nem igazán való a keleti előszobánkba, emiatt most szépen átalakul. (A jobboldali kép az alapozás után készült.)

Én például már nem bírtam tovább nézni azt az ikeás polcot, ami „ideiglenesen” az előszobánkban kapott helyet ezelőtt hat évvel. Az előszoba ugyanis keleten van, a polc viszont fekete… A rápakolt holmiktól nem sok látszott ugyan belőle, de azért ami fekete, az mégiscsak fekete és nem való keletre. Így aztán tegnap kerestem itthon némi festéket és nekiestem! Még nincs teljesen kész, de már előre örülök, mennyivel jobb leszt tőle az előszobánk hangulata és legfőképpen a Vaszati minősége.

Már egész jól néz ki, de kap még egy réteget, hogy szebb legyen...

Már egész jól néz ki, de kap még egy réteget, hogy szebb legyen…

Egy, a maihoz hasonló, csodaszép tavaszi napon azon töprengtem, hogyan lehetne a tavaszi nagytakarítást továbbfejleszteni. Hogyan lehetne még többet kihozni belőle és olyan tartós eredményt elérni, ami hosszútávon is kedvezően hat az életünkre? Így született meg a 27 napos program ötlete, ami olyan nagy lelkesedéssel töltött el, hogy nyomban hozzá is láttam a megvalósításához és a napi teendők leírásához. Ennek idestova nyolc éve (2009-ben készült el a programcsomag), ami azóta sok-sok”tavaszi nagytakarítást” tett könnyebbé (ami lehet hogy, valakinek éppen novemberre esett), és ezáltal sok-sok család életét tette jobbá.

Fontos tehát, hogy a tavaszi nagytakarításban ne a nyűgöt, hanem a lehetőséget lásd meg. Akár van neked 27 napos csomagod, akár nincs, tudatosítsd magadban azokat a Vaszati elveket, amiket már ismersz és ha már úgyis foglalkozol a lakásoddal, ne csak az ablakpucolót és a tollseprűt vedd a kezedbe, hanem az iránytűt is és kezdd el most, ezen a tavaszon életed megváltoztatását! Vannak dolgok, amit nem érdemes halogatni…

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

Neked ajánlom:

Vaszati korrekció saját kezüleg

Ahogy korábban már szó volt róla, igazi reneszánszát élik azok a különböző kézműves technikák - elsősorban a festés -, amelyek segítségével könnyedén, saját kezüleg átalakíthatunk, megmenthetünk szép régi tárgyakat, bútorokat, vagy egyszerűen megfiatalíthatjuk az...

Vaszati korrekció és a DIY

Hihetetlen, micsoda divatja van a DIY-nek - ami azt jelenti "Do It Yourself", azaz "Csináld magad". Egyre többen ragadnak akár hobbiból, akár kényszerűségből ecsetet és festik át önállóan egy-egy szoba falát, vagy éppen a családi örökségből (vagy a bolhapiacról)...