Az új évre sokan úgy tekintenek, mint egy új élet kezdetére, ami tele van lehetőséggekkel. Ez az időszak a célkitűzések időszaka, ilyenkor azok, akik tudatosan élik az életüket, kicsit többet foglalkoznak a céljaikkal, a jövőjükkel és terveket készítenek arra vonatkozóan, hogyan tehetnék azt jobbá.

Neked már nem kell elmagyaráznom, hogy a jobb élethez milyen nagy szükség van arra, hogy otthonunk energiaminősége rendben legyen. Ha rendben vannak az energiák (jók a Vaszati minőségek), akkor az otthonunk segít minket céljaink elérésében, ha nincsenek rendben, akkor gátol. Ez ilyen egyszerű.

Éppen ezért az éves céljaid kitűzése és leírása során azon is gondolkodj el, hogy mit teszel ebben az évben az otthonodért! Az otthonoddal kapcsolatos célok többrétűek lehetnek és – ha csak nem követsz el a kivitelezésük során valami súlyos Vaszati hibát -, akkor egytől-egyig hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csak az otthonod legyen szebb és jobb, hanem az életed is.

Tavaly nagy elégedettséget éreztem, miután átfestettem az éjjeliszekrényeket. Nem kimondottan vaszatis oka volt, inkább esztétikai, mégis jó hatással volt (és van) rám.

Tavaly nagy elégedettséget éreztem, miután átfestettem az éjjeliszekrényeket. Nem kimondottan vaszatis oka volt, inkább esztétikai, mégis jó hatással volt (és van) rám.

Gondold csak el, milyen jó érzés festés után visszapakolni a szobába! Ha nem csak tisztasági festés volt, hanem a fal színén is változtattál, olyan érzés, mintha egy új szobába lépnél. Ehhez hasonlóan jó érzés, ha vásárolsz egy szép új bútort, amivel kicsit újjávarázsolod, de legalábbis megfrissíted a berendezést. Egy új kép a falon, egy megfelelően elhelyezett tükör és egy szép új díszpárna, vagy asztalterítő – mind-mind olyan dolog, ami hozzátesz egy kicsit a lakásod otthonosságához.

A lakásoddal kapcsolatos feladatokat három fő csoportba oszthatjuk az alapján, hogy mi a feladat fő célja, mit akarsz (vagy mit kell) vele elérni.

Az első csoportba tartoznak azok a teendők, amelyek a ház vagy lakás megfelelő működéséhez szükségesek. Ezek lehetnek az általános karbantartó, javító és felújító munkák, amiket nem feltétlenül kedvtelésből, inkább kötelezettségből végzünk el, hogy megóvjuk otthonunk jó állagát. Az ilyen jellegű munkákat is lehet úgy végezni, hogy az ne csak a karbantartásról, hanem az örömről és a szépítésről is szóljon. Ha például nagyon régi már a járólap és úgy döntűnk, hogy újat rakatunk le, akkor válasszunk olyat, ami igazán tetszik, és ami (színével) a lakás Vaszati minőségének javítását is segíti. Ugyanez vonatkozik a festésre, mázolásra, vagy a fürdőszoba teljes körű felújítására is.

A konyhánkba szereznem kell egy új edényszárítót. A régi, jól bevált ikeás sajnos végleg felmondta a szolgálatot. Először úgy gondolam, nem nagy feladat, de egyelőre azt sem tudom, hol lehet olyat kapni, ami szép, jó minőségű és tartós. És valamit ki kell találnom a jobb oldali szekrényajtóval, ami utólag készült és sajnos az asztalos nem tudta ugyanolyan színűre olajozni, mint a többit... (Ezek az újítások nem kimondottan a ház Vaszati minőségére hatnak, inkább csak  az én lelki világomra, ami persze szintén fontos.)

A konyhánkba szereznem kell egy új edényszárítót. A régi, jól bevált ikeás sajnos végleg felmondta a szolgálatot. Először úgy gondolam, nem nagy feladat, de egyelőre azt sem tudom, hol lehet olyat kapni, ami szép, jó minőségű és tartós. Valamit ki kell találnom a jobb oldali alsó szekrényajtóval is, ami utólag készült és sajnos az asztalos nem tudta ugyanolyan színűre olajozni, mint a többit… (Ezek az újítások nem kimondottan a ház Vaszati minőségére hatnak, inkább csak az én lelki világomra, ami persze szintén fontos.)

A második csoportba azok a tennedők tartoznak, amelyek szebbé, kényelmesebbé, praktikusabbá vagy éppen energiatakarékosabbá teszik az otthonunkat. Az ilyen munkálatok vagy vásárlások során nagyon fontos, hogy átgondoljuk, hogyan hat majd a változás a lakás Vaszati minőségére. Ha például azt tervezed, hogy valamelyik szobába új bútort veszel, akkor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy arra az égtájra, ahol ez a szoba van milyen színek valók, és mennyire lehetnek a bútorok súlyosak vagy éppen könnyedek. Egy északkeleti szobába semmiképpen se vegyél egy fekete bőrganitúrát! Az is lehet, hogy bővíteni szeretnéd a házadat. Ez már egy kényesebb kérdés, mert bizonyos égtájak irányába kedvező terjeszkedni, bővítenei (ezek az észak, északkelet és a kelet), más égtájak irányába azonban kedvezőtlen. Az sem mindegy persze, hogy mire szeretnéd használni a bővítményt, mert míg egy raktár nagyon kedvezőtlen északkeleten, addig egy télikert vagy veranda kedvező. (Ha ilyesmire készülsz, mindenképp konzultálj szaktanácsadóinkkal!)

A harmadik csoportba tartoznak azok a teendők, amelyeket kifejezetten a Vaszati minőség javítása miatt végzünk. Ezek kapcsolatban lehetnek az első két kategóriával, de előfordulhat, hogy valami változtatást kifejezettem a Vaszati miatt végzel el. Remekül lehet korrigálni a színek segítségével akár úgy, hogy átfestesz valamit, vagy elhelyezel valamilyen tudatosan megválasztott színű dísztárgyat, ami lehet egy váza, egy terítő egy új díszpárna, vagy egy új függöny. Természetesen korrigálhatsz a Vaszati energetikai eszközeit használva is és ez is lehet egy remek cél az idei évre, hogy végre beszerzed mindazt, amire szükség van.

Most, írás közben folyamatosan cikáznak bennem a gondolatok a saját házunkkal kapcsolatban. Azt vettem észre, hogy mind a házunkban, mind az életünkben vannak befejezetlen dolgok, amiket jó lenne az idén befejezni. Úgy érzem ráadásul, hogy ez a kétféle befejezetlenség összefüggésben is van egymással. Először is, szeretném az idén befejezni a kerítésünket, ami egyelőre csak félig van készen… ennek örömére a minap (még a decemberi hóeséskor) egy szép szarvastehén sétálgatott a kertben, akinek másnap meg is találtuk a nyomát a hóban. Az egész kertet bejárta! A kerítésnek a Vaszati jelentősége az, hogy kijelöli energetikailag is a telek határait. Ha kész lesz a kerítés, akkor lesz igazán jelentősége annak, hogy délnyugatra és nyugatra nagy fákat ültettünk és, hogy majd lesz északon egy tó. Az alagsor is befejezetlen, s ez a befejezetlenség akarva-akaratlanul is vonzza a rendetlenséget, ami pedig energia szinten nincs jó hatással a házra. És hogyan érzem ezt a befejezetlenséget az életemben? Csak egy példa: nagy lelkesedéssel elkezdtem írni két könyvet is (egy „igazi” könyvet, ami elég nagy falat) és egy rövidebb, E-könyvet egy speciális témában. Ez utóbbit olyan lelkesen és lendülettel írtam napokig, hogy azt hittem pár hét alatt készen is lesz, de aztán jött a karácsony, ami nálunk egyet jelent az utazással, és – bár a lelkesedeésem megmaradt – a lendületet elveszítettem és nem készült el ez a minikönyv. (A könyvek befejezését nem szeretném a kerítéstől és a pincétől függővé tenni!)

A kertről se feledkezz meg! Az évszakok változásával a kerten látszik leginkább a kezünk és a természet nyoma...

A kertről se feledkezz meg! Az évszakok változásával a kerten látszik leginkább a kezünk és a természet nyoma…

Nagyon fontos lenne az is, hogy ha valami elromlik a házban, azt azonnal javítsuk meg! Ha mi nem tudjuk megjavítani (mert nincs rá időnk, vagy nem értünk hozzá), hívjunk szerelőt vagy mesterembert. A lényeg, hogy ne legyen a házban csöpögő csap, törött csempe, üveg, használaton kívüli zuhanytálca, vagy bármi olyan dolog, ami ott van ugyan a házban, csak éppen használhatatlan. Ez sincs jó hatással az életünkre – közvetlenül és közvetve sem. Közvetlenül nem tesz jót a lelkivilágunknak naponta elmenni egy elromlott dolog mellett, közvetve pedig ezek az elromlott eszközök, használati tárgyak is hatással vannak a lakásunk Vaszati minőségére. (Nem jó hatással.)

Bármire is készülsz az idén az otthonoddal kapcsolatban – legyen az a kényszer szülötte javítás, felújítás, egy örömteli dekorálás vagy Vaszati korrekció -, javaslom, hogy vegyél elő papírt és ceruzát, járj körül a lakásban és írj össze mindent, amit az idén tenni akarsz az otthonodért. Válaszd ki a legfontosabbat, vagy azt, amit a legkönnyebb kivitelezni, vagy éppen azt, ami ha elkészül a legnagyobb örömet okozza majd és tervezd meg, hogyan fogod megvalósítani. (Az egyszerűbb dolgokhoz persze nem szükséges bonyolult terv, csak végre kell hajtani és kész.) A lényeg, hogy tegyél valamit a cél érdekében. A listát tedd olyan helyre, ahol látod (nehogy megfeledkezz róla). Legjobb, ha északkeletre vagy keletre teszed (egyéb céljaid és akár egy Sri yantra vagy Meru csakra társaságában), mert ezek az égtájak szoros kapcsolatban állnak a jövőd alakulásával. (Ha vécé van északkeleten, akkor nehogy a vécébe tedd a listát!!! A vécét korrigáld egy Matsya yantrával és a listát a vécén kívül pl. az előszobában vagy másik helyiségben helyezd el.)

Ugyanaz a kanapé a nappalinkban, mégis mennyire más a hangulat! Az első képen levő türkisz párnák frissek, modernek és elsősorban északnyugaton, északon és északkeleten vannak jó helyen, míg a másoik kép párnái vidámak és meleg hangulatúak, amelyek jók lehetnek délenm délkeleten, a sok zöld miatt esetleg még északon is. (Mivel a nappalink nyugaton és délnyugaton van, emiatt ezeket a párnákat csak a fotózás kedvéért tettem a kanapéra...)

Ugyanaz a kanapé a nappalinkban, mégis mennyire más a hangulat! Az első képen levő türkisz párnák frissek, modernek, hűsítőek és elsősorban északnyugaton, északon és északkeleten vannak jó helyen, míg a második kép párnái vidámak és meleg hangulatúak, amelyek jók lehetnek délen, délkeleten, a sok zöld miatt esetleg még északon is. (Mivel a nappalink nyugaton és délnyugaton van, emiatt ezeket a párnákat csak a fotózás kedvéért tettem a kanapéra…)

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nagyon lelkes lettem! Tudom, hogy milyen az, amikor elkészül valami – főleg, ha saját kezüleg készítem -, milyen az, amikor átalakul valami, vagy egyszerűen milyen érzés felteríteni az étkező asztalra egy új terítőt. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni. Azzal is sokat teszel a lakásoddal, ha az idén egy kicsit alaposabban végzed el a tavaszi nagytakarítást, amit összekapcsolsz egy alapos selejtezéssel is, ami során megszabadulsz minden olyan dologtól (legyen az ruha, használati tárgy vagy dísztárgy), ami nem szép és nem működik rendesen. Annak idején, amikor a 27 napos program írásába kezdtem (szerencsére azt be is fejeztem!), az volt az elképzelésem, hogy egy olyan programot alkossak, amely segítségével 27 nap alatt (ez lehet több, vagy kevesebb, a saját tempód függvényében) körbejárjuk az egész lakást és a kertet és megaszabadulunk minden olyan dologtól, ami a Vaszati szerint nem oda való, beszerzünk olyan dolgokat, amik viszont kedvezőek a Vaszati szerint és szépen sorban rendbetesszük otthonunk energiáit, s ezúttal jó irányba tereljük az életünket is. Ha már elvégezted ezt a programot, akkor bizonyára tudd, hogy miről beszélek, ha még nem, akkor nagyon ajánlom, mert tényleg segít rendet és pozitív energiákat teremteni a lakásodban.

Remélem neked is vannak terveid otthonod és az életed szebbé, jobbá varázslására! Ha van kedved, oszd meg velünk, hogy mire készülsz! Sok erőt és kitartást kívánok hozzá, valamint sok örömöt az elvégzett munkában!

Manhertz Edit

 

 

 

 

 

 

 

Neked ajánlom:

Vaszati korrekció saját kezüleg

Ahogy korábban már szó volt róla, igazi reneszánszát élik azok a különböző kézműves technikák - elsősorban a festés -, amelyek segítségével könnyedén, saját kezüleg átalakíthatunk, megmenthetünk szép régi tárgyakat, bútorokat, vagy egyszerűen megfiatalíthatjuk az...

Vaszati korrekció és a DIY

Hihetetlen, micsoda divatja van a DIY-nek - ami azt jelenti "Do It Yourself", azaz "Csináld magad". Egyre többen ragadnak akár hobbiból, akár kényszerűségből ecsetet és festik át önállóan egy-egy szoba falát, vagy éppen a családi örökségből (vagy a bolhapiacról)...