Járvány van. Ezt mindenki tudja, te is, én is. Szerencsére nálunk nincs sok beteg (helyesebben van, de ők influenzások), a járvány elterjedése ellen tett óvintézkedések azonban mindenkint érintenek. Sajnos olyan intézkedéseket kellett bevezetni, amelyeknek nem feltétlenül örülünk, de szükségesek ahhoz, nehogy új járjunk, mint például Olaszország… Nem szeretném elismételni mindazt, amit úgyis tudsz a hírekből, inkább három olyan dologról írok, ami segíthet, hogy ne csak az egészségünket, de a lelki nyugalmunkat is megőrízzük most, járvány idején.

1. Lelki teher, bezártság, szabadságunk korlátozása

Sajnos úgy alakult, hogy át kell terveznünk a rövidtávú céljainkat, terveinket, programjainkat és fel kell készülnünk arra is, hogy esetleg több időt kell otthon tölteni. Néhány héttel ezelőtt, amikor nálunk még egyetlen beteg sem volt, azt mondta a nővérem, hogy ha a koronavírus miatt be kell zárnia az ajándékboltját, akkor semmi gond, végre lesz ideje egy igazi tavaszi nagytakarításra. Akkor még viccesen hangzott, de az eseményeket látva tényleg jó, ha máris van arra „B” tervünk, hogy mit teszünk akkor, ha nem mehetünk dolgozni, esetleg úgy alakul, hogy karanténba (jó esetben otthoni karanténba) kell vonulnunk.

Egy ilyen esetben, amikor többet kell otthon lennünk, bizony felértékelődik az otthon szerepe és még fontosabbá válik, hogy a lakásunk tényleg egy olyan hely legyen, ahol jól érezzük magunkat, ahol jók az energiák, ami kényelmesen, praktikusan van berendezve és ahol van egy olyan nyugalmas, de inspiráló sarok, ahol szükség esetén otthon is tudunk dolgozni. Épp ma olvastam, hogy a különböző cégek elkezdték felvásárolni a laptopokat, így készülnek arra, hogy a munkatársaknak otthonról kell majd dolgozniuk. Vajon, ha neked is otthon kellene dolgoznod, találnál a lakásban egy olyan helyet, ahol kényelmesen és inspiráló környezetben tudnál dolgozni? Vagy marad a konyhaasztal, esetleg a kanapé? Javaslom, hogy már most gondold végig, hogy a lakásnak melyik része lenne alkalmas arra, hogy egy otthoni munkahelyet alakíts ki – figyelembe véve a Vaszati elveit is.

A tavasz az idén is olyan, mint máskor, de lehet, hogy az idén sokkal inkább észrevesszük a szépségeit...

A tavasz az idén is olyan, mint máskor, de lehet, hogy az idén sokkal inkább észrevesszük a szépségeit…

A tavasz eleve a nagytakarítás, lakásfrissítés időszaka, használjuk a firss, tavaszi energiákat arra, hogy a koronavírusos hírek bújása helyett, ami amellet, hogy remek időrabló még a betegségtudatunkat is fejleszti, tegyünk valami olyat, aminek rövid- és hosszútávon is hasznát vesszük. Mit is javasolhatna egy Vaszati tanácsadó, mint azt, hogy foglalkozzunk a lakásunkkal! Nagytakarítás, selejtezés, rendrakás – mindezt úgy, hogy közben odafigyelünk arra is, hogy elvégezzük a szükséges Vaszati korrekciókat. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen rendkívüli helyzet fog előállni mint most, de határozottan úgy érzem, most jött el az ideje annak, hogy még többet foglalkozzunk az otthonunkkal akár Vaszati tanácsadó, akár a „csináld magad” programok segítségével. (Házi karantén esetén csak ez utóbbi jöhet szóba.)

Meg vagyok róla győződve, hogy egy tiszta, ragyogó, pozitív energiájú lakás nem csak abban fog segíteni, hogy jobban érzed magad otthon és jobban elviseld a korlátozásokat és azt, hogy több időt kell a lakásban tölteni, hanem abban is, hogy egészséges maradj! (Erre még visszatérünk.) A Vaszati programcsomagjai közül a 27 napos program az otthonod általános energetikai rendezésében segít, míg a Pénzügyi mentőcsomag abban, hogy pénzügyileg is jobban átvészeld ezt az időszakot. (Erről is lesz még szó.)

A legfontosabb azonban a lelki békénk megőrzése, amiben sokat segít, ha rendszeresen meditálunk, olyan könyveket olvasunk, amelyek nem csak hasznosak és szórakoztatóak, de a lelkünket is táplálják. Az ember társas leny, de lehet, hogy most hosszabb ideig arra leszünk utalva, hogy más emberek tásasága nélkül, önmagunkban is elégedettek legyünk. Ez a kényszerített vagy éppen önkéntes visszavonulás segíthet abban, hogy jobban megismerjük önmagunkat, hogy befelé figyeljünk és megtaláljuk a belső menedékünket, azt aa fix pontot, ami külső tényezőktől független és amihez bármikor fordulhatunk menedékért. Rád bízom, hogy találd meg, számodra mit jelent ez a belső menedék.

2. Gazdasági következmények

A  járvány megelőzése miatt bevezetett gazdasági korlátozások sajnos egyelőre beláthatatlanok. Sokan azt jósolják, hogy valami olyasmi fog történni, mint 2008-ban, azaz, hogy komoly válság lesz. Fontos ezért, hogy tudatosan készüljünk fel mindarra, ami várható. Vannak olyan iparágak, amik már most komoly gondban vannak (idegenforgalom, vendéglátás, szórakoztató ipar), ha te is ezek egyikében dolgozol, vajon van-e már terved arra, hogy mit fogsz csinálni, ha nem lesz szükség a munkádra? Van-e elég tartalékod, hogy átvészeld ezt a néhány nehéz hónapot?

Nagyon sokat beszéltünk már arról, hogy otthonunk Vaszati minősége komoly hatással lehet a karrierünkre, a pénzügyeinkre is. Az, hogy rendben vannak a pénzügyeink nem (csak) azt jelenti, hogy van egy jól fizető biztos állásunk, vagy egy jól menő vállalkozásunk, hanem azt is, hogy fel vagyunk készülve arra is, ha valamilyen oknál fogva átmenetileg nem tudunk dolgozni. Most még nem késő. Mindenképpen javaslom, hogy vizsgáld meg az életedet, a céljaidat, a pénzügyeidet és az otthonodat is és már most gondolkodj el azon, milyen alternatív lehetőségeid vannak válság idejére és mit tehetnél most (amíg nem késő) otthonodban azért, hogy annak energiái is támogassanak a nehéz időkben.

Ha majd egyre jobb idő lesz, az otthoni munkahelyed akár a kertben is lehet. Én már nagyon várom, hogy elég meleg legyen ehhez, mert azt vettem észre, hogy kint a kertben sokkal jobban tudok összpontosítani. (Ez a kép még múlt szeptemberben készült.) Az egészségemre pedig - többek között - Marcus Schmieke Healy-je vigyáz, amit képen is láthatsz a pólómra tűzve.

Ha majd egyre jobb idő lesz, az otthoni munkahelyed akár a kertben is lehet. Én már nagyon várom, hogy elég meleg legyen ehhez, mert azt vettem észre, hogy kint a kertben sokkal jobban tudok összpontosítani. (Ez a kép még múlt szeptemberben készült.) Az egészségemre pedig – többek között – Marcus Schmieke Healy-je vigyáz, amit képen is láthatsz a pólómra tűzve.

Sajnos azt nem állíthatom, hogy most gyorsan nyitsz egy ablakot északon vagy veszel egy Meru csakrát északkeletre, akkor elkerülöd az előttünk álló hónapok gzadasági és pénzügyi nehézségeit – főleg, ha a most érzékenyen érintett iparágakban dolgozol vagy vállalkkozol. Azt azonban megígérhetem, hogy egy pozitív energiájú lakásban józanabbul tudsz gondolkodni és könnyebben megtalálod a megoldást a pénzügyi vészhelyzetre.

3. Egészségvédelem

Mondhatnám, hogy ez a legfontosabb, de úgy érzem, csak akkor van értelme, ha az első két összetevővel (a lelki nyugalommal és a pénzügyekkel) is foglalkozunk.

Első helyen kiemelném, hogy egy tiszta, pozitív energiájú lakásban (ahol nyitott az észak, északkelet és a kelet), sokkal nagyobb eséllyel maradunk egészségesek, mint egy olyan lakásban, ahová nem jutnak be az éltető pozitív energiák. A mostani járvánnyal kapcsolatban, ami a légzőszervrendszerre és kifejezetten a tüdőre veszélyes, érdemes megvizsgálni az eddig felsoroltakon túl a lakásunk északnyugati részét is, a gyulladás és a láz miatt pedig a déli részét. Az északnyugat legyen szellős, könnyed, ne legyen túlzsúfolt és világos színeket használjunk, a dél pedig legyen nehéz (lehetnek súlyos bútorok) és az a jó, ha nem túlságosan nyitott. Legyen ablak, mert a napsütésre szükség van, de az ne legyen túl nagy és ideális esetben ne legyen nagyobb, mint az északi ablak – már, ha van ilyen. (Az észak-dél tengely jó minősége egyébként segít abban is, hogy ne érjenek bennünket pénzügyi veszteségek.)

Nos, mit teszek én, hogy egészséges maradjak? A fokozott személyes higiénián túl erősítem az immunrendszeremet (propolisz, Healy, C vitamin, D vitamin, virágpor), és a tüdőmet (Healy, friss levegő, séta) és igyekszem elkerülni azt, hogy rettegni kezdjek a járvány miatt, azaz, igyekszem megvédeni a lelki egyensúlyomat. A Germán Medicina szerint ez utóbbi – a lelki egyensúly és a stresszmentes élet – a legfontosabb tényező, ha meg akarunk előzni egy betegséget, legyen szó valamilyen krónikus betegségről, vagy akár egy vírus által terjesztett betegségről… A friss levegőt, kertészkedést, erdei kirándulást kifejezetten ajánlom! Ezek nem csak a tüdődnek tesznek jót, hanem segítenek a lelki békéd megőrzésében és helyreállításában is. Már tudósok is vizsgálták, hogy az erdőben töltött idő milyen jó hatással van a testre és a lélekre egyaránt. A csend, a madárdal, a fák, növények, az éledező erdő firss zöldje olyan a lélek számára, mind a legfinomabb balzsam a testnek. A firss levegő, az erdő illata pedig segít eggyé válni a természet lélegzetével és nagyon jó hatással van a légzőrendszerünkre.

Tölts Te is minél több időt a szabadban, de kicsit másképp, mint eddig. Próbáld észrevenni a természet apró szépségeit: a virágokat, madarakat, méheket, a tavaszt... Én például ma reggel hosszú perceket töltöttem azzal, hogy a rendkívül illatos téli loncot megrohamozó méhecskéket próbáltam lefotózni. Ezen a képen kettőt is sikerült lencsvégre kapnom!

Tölts Te is minél több időt a szabadban, de kicsit másképp, mint eddig. Próbáld észrevenni a természet apró szépségeit: a virágokat, madarakat, méheket, a tavaszt… Én például ma reggel hosszú perceket töltöttem azzal, hogy a rendkívül illatos téli loncot megrohamozó méhecskéket próbáltam lefotózni. Ezen a képen kettőt is sikerült lencsvégre kapnom!

+1. Esetleg valami pozitív következmény?

Fontosnak tartom, hogy beszéljünk arról is, hogy ennek a mostani, rendkívüli helyzetnek bizony lehet pozitív hozadéka is. Gondolkodtál már ezen? Én a magam részéről próbálok minden „rosszban” találni valami jót, mert így sokkal könnyebb elviselni a nehézségeket, a problémákat, vagy ha úgy jobban tetszik: a megoldandó feladatokat.

Amikor valami igazi „sikersztoriról” és annak történetéről hallunk, szinte visszatérő „forgatókönyv”, hogy egy bizonyos személy krízishelyzetbe került és abból a nehéz helyzetből – kreativitással és lelkesedéssel – létrehozott valami rendkívülit. Nagyon sok híres és sikeres vállalkozás indult így. (Megszűnt a régi munkahely, nem vették fel sehova, csődbe ment az előző vállalkozás, megváltoztak az életkörülmények, stb.) Ha esetleg veszélybe kerül a munkahelyed, kezdj időben gondolkodni, hogy mi mást csinálhatnál, mi az, amihez mindig is volt kedved, de nem mertél belevágni…

Egy másik lehetséges pozitív következményről már Kínával kapcsolatban hallhattunk is: a tömegével törölt repülőjáratok és a leállított gyárak hatására csökkent a levegő szennyezettsége. Ha önszántukból nem csökkentették a légszennyezettséget, a járvány gondoskodott róla, hogy csökkenjen. Közben már Olaszországról is közétettek egy műhold fotót, ami mutatja, hogy már néhány nap alatt milyen sokat tisztult a levegő.

Én személy szerint annak örülök, hogy amiatt, mert több magyarországi és nemzetközi fizikailag elmaradt eseményt virtuálisan megtartanak és online közvetítenek, részt vehetek olyan rendezvényeken, amiken „normális körülmények” között a nagy földrajzi távolság miatt nem vehettem volna részt. Ezekre az online közvetítésekre normális körülmények között nem került volna sor, de most, a sok tiltás miatt igen. Ez is egy pozitív hozadék…

Ez is mai fotó. Ugye milyen gyönyörűek? Ahhoz, hogy meg tudjam őket nézni és le tudjam fotózni, bizony, le kell hajolni, annyira picikék.

Ez is mai fotó. Ugye milyen gyönyörűek? Ahhoz, hogy meg tudjam őket nézni és le tudjam fotózni, bizony, le kell hajolni, annyira picikék.

A lehetséges pozitív következmények sora ugyanúgy végtelen, mint a negatívaké. Összpontosítsunk a pozitívra, így könnyebb lesz az előttünk álló néhány hét vagy hónap. De talán a legjobb következmény az lenne, ha végre észbekapna a világ, észbe kapnának az emberek (te is, én is) és egy kicsit lelassulnánk. Az idő ígyis-úgyis rohan (a 40+ kluban ezt különösen érezzük) minek még inkább siettetni?

Bízom benne, hogy a drasztikus központi óvintézkedések, a személyes odafigyelésünk és a felelősségteljes viselkedésünk együttesen hozzájárulnak majd ahhoz, hogy gyorsan túl legyünk ezen a mostani időszakon. Kívánom, hogy igazán örömmel és gondoktól mentesen tudjunk örülni a tavasznak és a közelgő jó időnek!

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Arra kérlek, hogy oszd meg velünk, Te hogyan látod meg a mostani helyzetben a lehetőséget a pozitív változásra, a pozitív fejlődésre. Arról van elég hír és álhír, hogy mit tegyünk a vírus ellen, én inkább azt szeretném, ha pozitív ötletekkel, hozzászólásokkal segítenénk egymást abban, hogy „minden rosszban megtaláljuk a jót” és az előttünk álló hetekben fejlődni tudjunk testileg, lelkileg és anyagilag is és ami a legfontosabb: jobb emberré váljunk.

Neked ajánlom

Vaszati korrekció saját kezüleg

Ahogy korábban már szó volt róla, igazi reneszánszát élik azok a különböző kézműves technikák - elsősorban a festés -, amelyek segítségével könnyedén, saját kezüleg átalakíthatunk, megmenthetünk szép régi tárgyakat, bútorokat, vagy egyszerűen megfiatalíthatjuk az...

Vaszati korrekció és a DIY

Hihetetlen, micsoda divatja van a DIY-nek - ami azt jelenti "Do It Yourself", azaz "Csináld magad". Egyre többen ragadnak akár hobbiból, akár kényszerűségből ecsetet és festik át önállóan egy-egy szoba falát, vagy éppen a családi örökségből (vagy a bolhapiacról)...