Ha kinézek az ablakon, egyértelműen azt látom, hogy megjött az ősz, az ősszel együtt pedig elkezdődött az iskola, elindultak a tanfolyamok, vagy ha már nem tanulunk, a nyári lazulás után újból teljes erőből belevetjük magunkat a munkába. S ha már úgyis ez a helyzet, érdemes feltenni a kérdést: Tehetnék-e valamit azért, hogy jobban menjen a tanulás, hogy figyelmesebb legyek és jobban tudjak összpontosítani? Vajon mi lehet az oka annak, hogy nem tudok rendesen odafigyelni arra, amit csinálok?

Azt, hogy nem tudsz rendesen figyelni munka vagy tanulás közben, több dolog is okozhatja:

1.) Nem a számodra megfelelő helyen (égtájon) vagy.
2.) Nem a megfelelő irányba nézel.
3.) A helyiség energiái nem kedveznek az intellektuális tevékenységnek.
4.) A helyiség berendezése vagy színei nem inspirálnak.
5.) Nem szereted, amit csinálsz.

Nézzük meg lépésről-lépésre, mit tehetnél annak érdekében, hogy sikeresek legyenek a dolgozataid és a vizsgáid, figyelmesebb legyél a munkád során, illetve – ha nem rólad, hanem a gyermekedről van szó -, jobb legyen az ő tanulmányi eredménye!

1.) Nagyon sok múlhat azon, hogy az egyéni égtájad szerinti kedvező vagy kedvezőtlen helyen van-e az a szoba, ahol tanulsz vagy dolgozol. Az egyéni égtájakat a születési horoszkóp alapján számítjuk. Ez alapján minden embernek (a mellékégtájakat is beleszámítva) négy égtájon kedvező tartózkodni, a másik négy égtájon pedig kedvezőtlen. Ha olyan égtájon van a dolgozószobád, amelynek a tulajdonságai nem illenek hozzád, akkor ez komoly problémákat okozhat nem csak a munka és tanulás során, de még az egészségeddel kapcsolatban is. Ha már tudod, melyek a számodra kedvező égtájak, ajánlatos a dolgozó- és tanulósarkot ezeken a területeken kialakítani. (Ha nem tudod, de szeretnéd megtudni, tanácsadóink kiszámítják neked.)

2.) A tanulás és munka legkedvezőbb irányai: az észak, északkelet és a kelet. Ezek közül külön kiemelném a keletet. Nagyon egyszerű: fordítsd úgy az íróasztalodat, hogy munka közben az előbb említett égtájak valamelyikének irányába tudj tekinteni. Ha szívesebben tanulsz egy fotelben vagy a kanapén ülve, akkor fordítsd azt a fotelt keleti, északkeleti vagy északi irányba! Ha nem tudsz sem észak, sem kelet, sem északkelet felé sem tekinteni munka közben, akkor szóba jöhet még a nyugat is, de itt fontos, hogy csak a pontos nyugat a kedvező. Ha már egy kicsit elfordulsz északnyugati vagy délnyugati irányba, akkor már nem biztos, hogy olyan jól tudsz figyelni, mint akkor, ha pontosan nyugat felé nézel.

Ha szivesebben tanulsz a kanapén vagy egy karosszékben űlve, fordítsd úgy a karosszéket, hogy tanulás közben kelet vagy észak felé tudj tekinteni.

Ha szivesebben tanulsz a kanapén vagy egy karosszékben űlve, fordítsd úgy a karosszéket, hogy tanulás közben kelet vagy észak felé tudj tekinteni.

3.) Otthonunknak vannak olyan területei, ahol az energiák kevésbé frissek. Ezek azok az égtájak – elsősorban a dél és a délnyugat – az észak és kelet felől érkező életenergiák távoznak a lakásból. Ezek a „fáradt” energiákkal rendelkező égtájak inkább a pihenést, az alvást támogatják és nem a tanulást. Vannak olyan területek is, amelyek túlzottan mozgékonnyá, izgágává tehetnek bennünket, ezek az északnyugat és a délkelet – azaz a dinamikus tengely égtájai. Nagyon jó keleten, északon vagy nyugaton tanulni, és a friss energiái miatt az északkelet is jó. Előfordulhat azonban, hogy bár a lakás északkeleti részén tanulsz, ez a terület túlságosan zárt, így nem tudnak bejutni a tanuláshoz létfontosságú friss energiák a lakásba. Bármelyik is legyen a helyzet, azt ajánlom, hogy helyezz el a dolgozószoba vagy a gyerekszoba északkeleti falára egy Vamana yantrát, amely a Jupiter bolygóhoz kapcsolódik. Jupiter az a bolygó, amely az intellektuális tevékenységeinkért és a spirituális fejlődésünkért felelős.

Mindenképpen jót tesz a zöld növények jelenléte is. Ez egyrészt szemet gyönyörködtető látvány, frissíti a szoba levegőjét, de ugyanakkor – különösen, ha a szoba északi részén helyezünk el néhány kisebb cserép növényt – a Merkúr energiáit is erősíti. Merkúr elsősorban az analitikus tudományokhoz (matematika, fizika, számítástechnika, műszaki tantárgyak) fontos, ezért ha ilyesmivel foglalkozol, ajánlott az ő yantráját, azaz a Buddha yantrát is kitenni a szobád északi falára.

Ha a gyengébb tanulmányi eredmény forrása az, hogy nagyon izgulsz a vizsgán, vagy feleléskor, érdemes egy kicsit megvizsgálnod mind a lakás, mind a szobád északnyugati részét. Ez a terület a Hold irányítása alá tartozik, amely – a Merkúrral együtt – felelős a kommunikációnkért. Nagyon jók északnyugaton a fehér tárgyak (vagy falak), valamint fontos, hogy ez a terület kellően szellős legyen – utat engedve a szintén itt uralkodó levegő elemnek. Már az is sokat segíthet, ha gyakran szellőztetsz északnyugaton. Kommunikációs problémáid leküzdéséhez ajánlom a Hold yantráját: a Vasudeva yantrát, melyet a szobád vagy a lakás északnyugati részén kell elhelyezni.

4.) Most egy vallomás következik: Hajlamos vagyok arra, hogy a nagy munkában túlságosan sok dolog összegyűlik az asztalomon, ami előbb-utóbb káoszhoz vezet. Azt vettem észre, hogy amint rendbe rakom az íróasztalomat és elpakolok mindent, ami fölösleges, akkor szinte egyből jobban megy a munka, szivesebben űlök le dolgozni, vagy éppen egy blogbejegyzést írni. Fontos tipp tehát, hogy ne legyen semmi az asztalodon, ami fölösleges, ami eltereli a figyelmedet, de legfőképpen, ami a rendetlenség érzetét kelti. Egy rendetlen asztalhoz nem szivesen ülünk le tanulni vagy dolgozni.

Ehhez hasonolóan a minket körbevevő tárgyaknak és színeknek is nagy jelentősége van. Fontos, hogy tetszenek és fontos az is, hogy jó hatással legyenek ránk, Az, hogy kire melyik szín van a legjobb hatással, eléggé eltérő lehet. Fontos, hogy a domináns színt hangoljuk az adott égtájhoz, de az is nagyon fontos, hogy csak olyan színekkel vegyük magunkat körbe, amiket szeretünk. Az én dolgozószobám a ház északkeleti és keleti részén van. Itt lehetne használni sárga színt, sőt, ahol az asztalom van (keleten) még akár narancssárgát is. Ezek a színek ráadásul inspirálóak, sőt, a narancs még vitailzál is. Igen ám, de én egyszerűen nem bírom elviselni a narancssárgát – legfőképpen a lakberendezésben. Ha egy narancsot nézegetek, akkor még rendben is van, na de egy szoba falán… Van, aki azonban pontosan a sárgát és a narancssárgát szereti. Ahányan vagyunk, annyi félék… Tehát, úgy válaszd meg a szobád színét, hogy az összhangban legyen azzal az égtájjal, ahol az található, ugyanakkor örömmel töltsön el, amikor ránézel!

5.) Ha jó helyen van a tanuló- vagy dolgozószobád, megfelelő irányba nézel, pozitív energiák is jutnak a lakásba (és a szobába) és még szép is a tanulósarkod, de valahogy mégse megy a tanulás vagy a munka, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem azzal foglalkozol, amit szeretsz. (Sajnos ez is benne van a pakliban.) Ha ez a helyzet, akkor komolyan el kell gondolkodnod azon, hogy mi az, amit igazán szeretsz, ami igazán érdekel és azzal kellene foglalkoznod, vagy azt kellene tanulnod. Az élet olyan rövid, nem érdemes olyan tevékenységekre pazarolni az időt, amit nem szeretünk… Váltani pedig sohasem késő!

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit

Neked ajánlom:

Élhetünk-e félelem nélkül egy félelemmel teli világban?

A védikus irodalom az anyagi világot Kunta-lokának nevezi. Loka bolygót vagy világot jelent Kunta pedig félelmet. A lelki világ bolygóinak összefoglaló neve pedig Vaikunta-loka, ahol a Vaikunta név a félelem teljes hiányát, azaz félelem nélküliséget jelent. Nincs mit...

Tudatunk hatása a mindennapjainkra és a világra

Tegnap volt a régóta beharangozott és sokak által nagyon várt Jupiter-Szaturnusz találkozó és egyben a téli napforduló, az év leghosszabb éjszakája. Erre a napra Marcus Schmieke szervezett egy nagyon szép programot, amelyen tudósok, kutatók és spirituális tanítók...

Életünk fája

Ha teljes életet szeretnénk élni, akkor az életünket úgy kell felépíteni, mint ahogyan egy fát megalkotott a természet. Mit is jelent ez? Gondolj csak egy fára! Kiterjedt gyökereivel kapaszkodik a földbe, miközben az erős törzse tartja a szerteágazó ágait, amelyeken...

Tér, idő, tudatos, tudattalan – mi köze ezeknek a Vaszatihoz? Marcus Schmieke előadása

Vaszati tanárunk, Marcus Schmieke a Healy World első magyarországi konferenciájára érkezett újra Budapestre 2019. áprilisában. A rendezvény előtt találkozott a Vaszati tanácsadókkal, akik számára előadást tartott a tér, idő, tudat és tudatalatti (Jung szavaival:...

Szeretnéd, ha a Vaszati gyorsabban hozna pozitív változásokat?

Az egyik leggyakoribb kérdés a Vaszatival kapcsolatban, hogy: vajon milyen gyorsan hat? Mennyi idő múlva érezhetem majd a pozitív változásokat? Ilyenkor általában azt szoktam válaszolni, hogy attól függ, mennyit sikerült változtatni az otthonodban, milyen a Te egyéni...

Mi a gond az északkeleti hálószobával?

Arról már sokat beszéltünk, hogy miért nem jó délkeleten aludni, arról azonban nem, hogy miért nem jó az északkeleti hálószoba. A Vaszati tárcsa pontértékei szerint a délkeleti és az északkeleti hálószoba egyaránt -8 pontos, mely egyértelműen mutatja, hogy valóban nem...

Otthonunk férfi és női energiái

Tudod-e, hogy mit jelent az a szó, hogy Vaszati? A Vaszati - ahogyan a Vasztu is - szankszrit nyelven házat, lakóépületet jelent. Az egyes szótagok pedig utalnak a Vaszati három fő lábára, a három fő szabályrendszerére. VA = energetikai rendszer SZA = információs...