Ősz van, és ahogy ez már lenni szokott, ezt nem csak a szüret és színes falevelek, de a szokásos influenza járvány és a meghüléses betegségek is eszünkbe juttatják.

(Az idén még a média is rátesz egy lapáttal, már hetek óta a h1n1-ről és a védőoltásról szajkóznak…)

Igen, otthonod Vaszati jellemzőinek nagyon sok köze van ahhoz, mennyire veszélyeztetnek Téged ezek az őszi (és más egyéb) betegségek.

Maradjunk egészségesek ősszel is!

Maradjunk egészségesek ősszel is!

Hadd meséljek el ezzel kapcsolatban egy egészen friss személyes tapasztalatot! Augusztus végén néhány napot Zágrábban töltöttem a barátaimnál. Egy hatalmas házban voltam elszállásolva, amely – ha a Vaszati szempontjait nézzük – több sebből is vérzik: déli lejtésű hegyoldalon áll, az észak nagyon zárt – főleg a  délhez viszonyítva, délnyugati a főbejárat, és még sorolhatnám. Általában ha csak néhány napot töltünk egy ilyen helyen, nem érzünk azonnali negatív hatást magunkon. Érezhetjük a negatív energiákat, de ezek hatása nem feltétlenül nyilvánul meg néhány nap alatt.

Na de, én ráadásul egy olyan szobában voltam elszállásolva, amely az észak-északkeleti fürdő mellett volt, nagyjából északkeleten, keletre néző ablakkal. Csak, hogy ez előtt az ablak előtt (kb. 1 méterre) építettek egy faházat, ami teljesen leblokkolta a keletről érkező energiákat és persze a napfényt is… Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy a 6 napból kb. 3-at gyengélkedéssel töltöttem, de olyan szinten, hogy még hánytam is – ami kb. 20 évvel ezelőtt fordult elő velem utoljára…

Út az egészséghez... ha már itt tartunk: nagyon kedvező, ha a házadtól keletve vagy északra egy patak folyik

Út az egészséghez… ha már itt tartunk: nagyon kedvező, ha a házadtól keletve vagy északra egy patak folyik

Ahogy e tapasztalatomból kiderül, a kelet minőségének nagyon szoros kapcsolata van az egészségünkkel. A kelet felől érkező szoláris energiák minősége erősen befolyásolja az általános közérzetünket, az immunrendszerünket, valamint a keringési rendszerünket a szivünkkel együtt.

Korábban leírtam, milyen a jó minőségű kelet, kérlek, olvasd el, és tegyél minél előbb valamit, hogy Nálad is jobb legyen a minősége! Szintén a személyes tapasztalatom az, hogy még egy eredetileg jó energiájú keletet is lerontja az, ha régen volt ott takarítva, vagy napokig rendetlenséget hagyunk…

Visszatérve az őszi begetségekhez: Ha sok probléma van délen (pl. jóval nyitottabb, mint az észak, esetleg bővítmény vagy erkély van itt, dél felé lejt a telek, stb.), az megerősíti a fertőzéses, meghűléses és lázzal járó betegségek kialakulásának az esélyét. (A déli területhez más betegségek is tartoznak, mint pl. az allergiák, vagy akár a nemi szervek, de most koncentráljunk az őszi betegségekre!)

Sokat megyek az erdőbe ősszel is. És Te?

Sokat megyek az erdőbe ősszel is. És Te?

Szorosan kapcsolódik még az őszi betegségekhez az észak és az északnyugat minősége is. Az északról szintén írtam már korábban, az északnyugatról pedig azt kell tudnod, hogy a levegő elem és a Hold területe, ezért jó, ha van rendesen ablaka, és a világos színek dominálnak.

A két égtáj közös jellemzője, hogy hatással vannak a tüdőre, ezzel együtt a különböző légzőszervi megbetegedésekre, de ide tartozik a nyelőcső és a torok is, melyek szintén be tudnak gyulladni már egy sima megfázás során is. Az észak ráadásul azért is fontos, mert az északról érkező organikus energiák minősége gyógyító, tehát segít kigyógyulni a betegségből, ha minden elővigyázatosság ellenére elkapjuk.

Ahhoz tehát, hogy egészséges maradj ezen az őszön, fontos, hogy rendben tartsd ezt a néhány égtájat (legjobb az egész lakást!), de a megfelelő életmód (sok mozgás, friss levegő, megfelelő étkezés, cigaretta elhagyása, stb.) ugyanilyen fontos!

Az egészséged szempontjából szintén rendkívül fontos az északkelet minősége – erről hamarosan beszélünk is!

Addig is vizsgáld meg otthonod keleti, déli, északi és északnyugati részét, és osztd meg velünk, hogy mit tapasztalsz!

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Az eddig leírtak alapján sejtheted, hogy otthonod minden egyes égtájának van valamilyen kapcsolata az egészségeddel. A már sokat emlegetett 27 napos program csomag minden egyes égtájjal részletesen foglalkozik!

Neked ajánlom:

A Vaszati személyes összetevői – ayurvédikus alkattípus

Az Ayurveda - egészen egyszerűen fogalmazva: az élet tudománya. Szokták védikus orvostudománynak is nevezni, de nem csak gyógyítással foglalkozik, sokkal inkább az egészséges életmód kialakításához, a betegségmegelőzéshez ad tanácsokat. Az Ayurveda - és egyáltalán a...

A Vaszati személyes összetevői – a “rangsor”

Ha figyelmesen elolvastad a legutóbbi két írásomat, akkor már ismered az egyéni égtáj fogalmát, valamint azt, hogy milyen kapcsolat van az ayurvédikus alkattípus és otthonunk egyes égtájai között. (Ha még nem olvastad vagy nem emlékszel rájuk javaslom, hogy mielőtt...

A Vaszati és az Ayurveda kapcsolata

Mint tudjuk, a különböző védikus tudományok szorosan összefüggenek egymással és természetesen a Vaszatival. Az otthonunk minőségére hatással vannak az egyes bolygók - amelyek a mozgását és hatását a Védikus Asztrológia írja le -, hatással van a zene - amiről a...