„Gondoltad volna, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2011-es jelentésében a zajszennyezést „modern pestisnek” nevezte, mivel számos bizonyíték alapján azt állapította meg, hogy a környezet zajszintje káros hatással van a Föld népességének egészségére?” Ez egy hírdetésnek a szövege, ami pont akkor jött velem szembe, amikor azon tanakodtam, hogy is kezdjem ezt az írásomat.

Pontosan ezt a rettenetes zajszennyezettséget tapasztaltam meg néhány nappal ezelőtt egy előkelő és nagyhírű szállodában és azon nyomban, még a helyszinen készítettem egy videófelvételt. Nézd csak:

Nem túlzok, két napomba telt, hogy az itt eltöltött egyetlen éjszakát kiheverjem. Na most képzeld el, mi történik azzal a rengeteg emberrel, akik folyamatos zajban élnek és zajos helyen kell aludniuk is? Milyen egészségügyi következményei lesznek?

A fenti videóban a zaj kedvezőtlen hatásán túl eszembe jutott még az is, hogy vajon mi a fontosabb az életünkben a magas életszinvonal, aminek az elsődleges fokmérője a fogyasztás, vagy a jó életminőség, aminek a fokmérője – számomra – az, hogy mennyire élhető a közvetlen környezetünk és az mennyire van jó hatással a testünkre és a lelkünkre.

A Vaszati segíthet abban, hogy magasabb életszinvonalon éljünk, több legyen a bevételünk, jobban menjen a biznisz, és egy jobb anyagi háttérrel aztán megengedhessük magunknak, hogy ne egy bűzös, zajos helyen éljünk és ne kelljen minden nap a zajos városba ingáznunk. Amikor pedig lehetőségünk adódik egy jó levegőjű, tiszta, csendes helyen letelepedni, akkor nagyon fontos, ezt a jó alapot el ne rontsuk azzal, hogy zárt az északunk, vagy délnyugaton van a bejáratunk.

Gyönyörű, századfordulós hangulat uralkodott a szobában. Minden szép és kényelmes volt, csak az a fránya utcazaj ne lett volna...

Gyönyörű, századfordulós hangulat uralkodott a szobában. Minden szép és kényelmes volt, csak az a fránya utcazaj ne lett volna… A magas életszinvonal nem egyenlő a jó életminőséggel!

Mit tehet a Vaszati akkor, ha zaj- és légszennyezett helyen élünk? Sajnos sem a zajt, sem a rossz levegőt nem tudjuk a Vaszati segítségével megszüntetni. Ezzel kapcsolatban eszembe is jutott egy régi Feng Shuis poén:

– Megszünteti a zajt, a hegyi kristály gömb?
– Igen, ha elég nagy ahhoz, hogy betömje az ablakot és elég kicsi ahhoz, hogy a fülünkbe dugjuk.

Ha zajos és rossz levegőjű helyen élsz, akkor a Vaszati abban tud segíteni, hogy kicsit ellenállóbbá tegyen ezeknek az elviselésére, de legfőképpen abban, hogy támogatni tudja azt a célodat, hogy minél előbb elköltözz innen.

Gondold végig! Rád milyen hatással van a zaj? És, hogy érzed magad akkor, amikor csend vesz körül?

Reggel, amikor elköszöntem a szálloda halljában a recepcióstól, megkérdeztem:

– Mondja, van olyan szobájuk is, ami az udvarra néz?
– Igen, de az egyáltalán nem olyan látványos.
– De csendes, ugye? – kérdeztem sokatmondóan.
– Igen, csendes – mondta, és együttérzően rámmosolygott…

Manhertz Edit


Manhertz Edit

ui1: A szálloda és a szoba is gyönyörű volt!

ui2: A fáradtságomat tetézte, hogy Budapest talán egyik legrosszabb energiájú és legrosszabb rezgésű bevásárlóközpontjának konferenciatermében töltöttem majdnem két napot zárt, ablaktalan helyen. Enyhítő körülmény: Vaszati tanárom, Marcus Schmieke társaságában voltam és az ő előadásait hallgattam, amelyek különleges találmányáról, a Healy-ről szóltak.

Neked ajánlom: 

Nyár van, töltsd fel Magad energiával!

Nemrégiben egy kedves orvos ismerősömmel beszélgettem, aki azt mondta, hogy ilyenkor nyáron nem nagyon szokta javasolni vitamin készítmények szedését. Azt mondta, hogy mivel most tele van a kert és a piac friss zöldséggel, gyümölccsel, a szükséges vitaminokat és...

Még egy ok, amiért szükség van az északi ablakokra

Bár legutóbb még arról volt szó, mennyire fontos, hogy kihasználjuk a nyári vakációs hangulatot egy kis pihenésre, feltöltődésre, be kell vallanunk, hogy nem mindenki bírja huzamosan a a 30 fok feletti hőmérsékleteket és még a vakáció alatt is némi felfrissülésre...

Kert – az egészség és a környezetvédelem mikrokozmosza

A házunk körüli kertről már többször is beszéltünk. Megtanultuk, hogy melyik égtájra mekkora és milyen színű növényeket ültessünk és már tudjuk azt is, hogy hol van a kerti tó legjobb helye. Ezek az alapok. Most azonban másról lesz szó. Egy kicsit elcsépelt és...

Gyűjtsünk esővizet! Na de, hova tegyük a tartályt?

Szerencsére ez a nyár messze nem volt olyan aszályos mint a tavalyi, mégis egyre többen tartjuk fontosnak, hogy összegyűjtsük az esővizet és azzal locsoljunk. Micsoda pazarlás csak úgy kiengedni az utcára! Felvetődhet azonban egy fontos és összetett kérdés: Hol legyen...