Ha teljes életet szeretnénk élni, akkor az életünket úgy kell felépíteni, mint ahogyan egy fát megalkotott a természet. Mit is jelent ez?

Gondolj csak egy fára! Kiterjedt gyökereivel kapaszkodik a földbe, miközben az erős törzse tartja a szerteágazó ágait, amelyeken fényes zöld levelek, sőt akár virágok is nőnek. A fák erősek, szépek, rendkívül hasznosak és sok-sok élőlénynek nyújtanak menedéket – köztünk nekünk, embereknek is.

Na de mi közünk nekünk a fához? Mit jelent az, hogy az életünk fája?

A fa gyökere képviseli az életünkben a lelki, spirituális alapokat. Ha erős a fa gyökere, ha alapokon állunk lelkileg, akkor jó esély van rá, hogy szép nagy, erős fák leszünk, azaz, az életünk többi területe is rendben lesz.

A fa törzse képviseli a testi jóllétünket, amibe az egészségen túl az anyagi jólétünk is beletartozik.

Figyelem! A két szó nem keverendő össze!  A jólét gondtalan anyagi helyzetet jelent, míg a jóllét az az állapot, amikor valaki jól van, egészséges. Mindkettő nagyon fontos!

Nézd, milyen gyönyörű, erős törzse van ennek a fának!

Nézd, milyen gyönyörű, erős törzse van ennek a fának!

Az ágak képviselik az életünkben az érzelmi jóllétet, amihez hozzátartozik az is, hogy jó emberi kapcsolatokat ápoljunk.

A fa levelei a szociális vagy társadalmi jóllétet képviseli, ami azt jelenti, hogy önzetlenül segítsünk másokat. Ha életünk másik három összetevője rendben van, akkor (ideális esetben) természetes úton felébred bennünk a vágy arra, hogy adjunk másoknak: odafigyelést, szeretetet, tanítást, adományt.

A Vaszati – természetesen – a segítségünkre van abban, hogy teljes életet éljünk, hogy, hogy életünk fájának a gyökere, a törzse, az ágai és a levele is egészséges legyen.

Az alábbi videó még az év elején, januárban készült a sárvári arborétumban, csodálatos fák között. Az arborétumban sétálva nem véletlen, hogy eszembe jutott ez a fontos téma, azaz az életünk fája.

A videót készítése közben kicsit kísérletező kedvemben voltam: a telefon fő kameráját használtam (nem a szelfi kamerát), ezért előfordulhat, hogy időnként csak az orrom látszik a képen séta közben… Ezt csak azért írom, hogy próbáld úgy nézni a filmet, mint egy kisérleti felvételt és ne kritizáld nagyon az operatőrt… ;o)

Néhány hónappal ezelőtt, amikor a felvétel készült, még nem sejtettem, hogy ebben az évben milyen nagy szerepet fog kapni a fának mind a négy összetevője:

Ebben a járványos, karanténos időszakban sajnos veszélybe került az egészségünk (fa törzse), a kibontakozó válság miatt a pénzügyeink (fa törzse), a karantén és elszeparáltság miatt az emberi kapcsolataink, az érzelmeink (ágak). Ez az időszak azonban remek lehetőség arra, hogy megerősítsük a fa gyökerét, azaz kicsit befelé forduljunk, különösen most Advent idején, kicsit ápoljuk a lelkünket. (Ha ezt nem tesszük, sokkal nehezebb elviselni a korlátozásokat és karantén esetén a bezártságot.) Ez a nehéz időszak arra is jó lehetőség, hogy segítsünk másoknak.

Ennek a fának kicsit meghajlott a törzse, de mivel erős a gyökere, képes újabb és újabb ágakat és tavasszal leveleket növeszteni

Ennek a fának kicsit meghajlott a törzse, de mivel erős a gyökere, képes újabb és újabb ágakat és tavasszal leveleket növeszteni

Ha megnézted a videót, vagy ha már elég régóta ismered a Vaszatit, akkor nagyon jól tudod, hogy mint mindig, most is elsősorban az északkelet jó minőségén van a hangsúly. Természetesen a többi égtáj is fontos, de az északkelet egy olyan égtáj, aminek a kialakításánál nem köthetünk kompromisszumot. Ha súlyos hibái vannak, azonnal cselekednünk kell!

Javaslom, hogy gondold végig, hogy életed fájának melyik része az, amely most nem elég erős. Talán a gyökere? A törzse? Az ágai? Vagy úgy járt életed fája, mint ősz végére a fák többsége: lehullottak a levelei? Vajon mit tehetsz azért, hogy életed fája újra egészséges legyen?

 

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

Neked ajánlom:

Itt most olyan cikkeket válogattam össze neked, amelyek az északkelethez kapcsolódnak. Ha úgy gondolod, hogy ráférne egy kis ápolás az életed fájára, akkor ajánlom, hogy nézegesed át ezeket a régebbi írásaimat és amit csak tudsz, alkalmazd is otthonod északkeleti területén! Ez az az égtáj ugyanis, ami garantáltan hatással van életed minden területére!

Az északkelet döntő hatással lehet az egészségedre

Legutóbb elhatároztuk, hogy ősszel is egészségesek maradunk és megvizsgáltuk az őszi betegségek és a lakásunk közötti kapcsolatokat. Egy - az egészség szempontjából is - nagyon fontos égtáj az északkelet, amelyről már sokat olvashattál korábban. Javaslom, hogy...

Tényleg fontos az északkelet!

Bizonyára emlékszel, hogy egy hete úgy döntöttünk, sikeres évünk lesz. Ezzel kapcsolatban rögtön felmerült otthonunk északkeleti területe, mint az egyik, sok mindenben döntő fontosságú égtáj. Az a legszerencsésebb, ha az északkeletet valamilyen fontos, tiszta...

A spirituális északkelet szintén hatással van a pénzügyeinkre!

Az északkelettel kapcsolatban elsősorban azt vizsgáljuk, mennyire vagyunk spirituálisak, hogyan alakul a jövőnk és milyen az egészségügyi állapotunk. Pedig az északkeletnek igenis van köze a pénzügyeinkhez is! Az északkelethez kapcsolhatjuk a tisztaságot és a...

Otthonunk energiakapuja

Az északkelet jelentőségéről nem lehet eleget beszélni. Nagyon sokat írtam már róla és szinte minden témával kapcsolatban előkerül. Miért? Mert az északkelet otthonunk energiakapuja - legalábbis az lenne... A Vaszati egyik legfontosabb - ha nem a legfontosabb -...

Mi a gond az északkeleti hálószobával?

Arról már sokat beszéltünk, hogy miért nem jó délkeleten aludni, arról azonban nem, hogy miért nem jó az északkeleti hálószoba. A Vaszati tárcsa pontértékei szerint a délkeleti és az északkeleti hálószoba egyaránt -8 pontos, mely egyértelműen mutatja, hogy valóban nem...

Még egy fontos dolog az északkelettel kapcsolatban

Legutóbb részletesen írtam arról, hogyan hat a spirituális északkelet a pénzügyeidre. Ha még nem olvastad volna, mielőtt továbbmész, olvasd el! Azt is tudnod kell, hogy otthonod északkeleti részén uralkodik a Jupiter. E bolygó minősége szintén hozzájárul pénzügyi...