Arról már sokat beszéltünk, hogy miért nem jó délkeleten aludni, arról azonban nem, hogy miért nem jó az északkeleti hálószoba. A Vaszati tárcsa pontértékei szerint a délkeleti és az északkeleti hálószoba egyaránt -8 pontos, mely egyértelműen mutatja, hogy valóban nem szerencsés az északkeleti hálószoba sem.

A hlóálószoba legjobb helye délnyugaton van, de nagyon jó még délen és nyugaton is.

A hlóálószoba legjobb helye délnyugaton van, de nagyon jó délen és nyugaton is.

A délkeleti hálószobát a túl sok tűz miatt kell elkerülni, de vajon mi a baj az északkeletivel?

Egyáltalán: tényleg annyira rossz, ha északkeleten van a háló?

Ha választanom kellene egy északkeleti vécé, egy északkeleti lomtár és egy északkeleti hálószoba között, egyértelműen a hálószobát választanám. Fontos ugyanis, hogy az északkeleti területet, amelynek a minősége – az északkeletről délnyugatra tartó energiaáramlás miatt – az egész otthonunkra átterjed, minél tisztább és rendesebb legyen. Egy hálószoba energiaszintje pedig egyértelműen magasabb, mint egy vécének vagy egy lomtárnak. Jogosan feltételezhetjük azt is, hogy a hálószobához ablak is tartozik, ami szintén nagyon fontos északkeleten. (Sajnos láttam már olyam újépítésű lakást, ahol a hálófülke ablaktalan volt…)

Az északkelettel kapcsolatban legtöbbször az itt egyesülő organikus és szoláris energiákról esik szó. Ezek azok az energiaáramlások, melyek behálózák az egész Földet, s amelyeknek az északi és a keleti ablakokon kell bejutniuk az otthonunkba. A jobb oldali képen meg tudod figyelni, hogy az északkeleten levő helyiségbe északról és keletről is érkezik pozitív energia, melyek itt egyesülnek és továbbáramlanak a lakás többi részébe úgy, hogy közben délnyugati irányba tartanak.

vpm1

A Vasztupurusha mandalát érő fő hatások: energiaáramlások, bolygók, elemek

Az északról és keletről érkező energiák otthonunk északkeleti részén a legfrissebbek, emiatt ezt a területet olyan tevékenységre ajánlott használni, melyhez friss energiák szükségesek. Nagyon jó itt meditálni, olvasni, tanulni és intellektuális tevékenységet folytatni.

(Most pl. én is a házunk északkeleten levő szobájában írom ezt a tanulmányt. A szobának északon és keleten is vannak ablakai, így mind az organikus, mint a szoláris energiák jelen vannak. Ez egyrészt nagyon kedvező, másrészt nagy felelősség is hárul rám, ugyanis nagyon oda kell figyelnem arra, hogy a dolgozómban mindig rend és tisztaság legyen, hogy az innen továbbáradó energiák jó hatással legyenek az egész házra…)

Az egyik ok tehát, amiért nem jó északkeleten a hálószoba, a friss energiákban rejlik. Ha ezekhez a friss energiákhoz hozzátesszük még az északkeleten elsődlegesen uralkodó Jupiter hatását is, egyből megérthetjük, hogy az északkelet energiái nem csak frissek, de erőteljesen spirituálisak is. Jupiter képviseli ugyanis a spiritualitást, a vallást, a papokat és a bölcs tanítókat. Hozzá tartozik a morál, az etika, az őszinteség, a jóság, az optimizmus – vagy, ha úgy tetszik: pozitív gondolkodás -, de még a szerencse és a gazdagság is.

A védikus asztrológia a bolygókat nem csupán égitesteknek tekinti, amelyek valamilyen módon hatnak ránk, hanem személyeknek, akik különleges hatalommal rendelkeznek. Jupitert a védikus asztrológiában Brhaspatinak (ejtsd: Brihaszpati) is szokták hívni. Brhaspati pedig nem más, mint a félistenek tanítója, vagy papja. Ő az, aki azt a valódi vallást tanítja, mely segít megérteni a Legfelsőbb Személyt, s emellett még sok-sok jó tulajdonságot is kifejleszt bennünk. Van azonban a démondoknak is egy papjuk, akinek a neve Shukra, vagy Shukracarya (ejtsd: Sukracsarja). Ő, az aki abban segít, hogy a démonok elérjék a céljaikat, ami nem más, mint a minél nagyobb anyagi hatalom és gazdagság, az érzékkielégítés, akár mások – főleg a szent emeberek – elnyomása által. Talán már sejted, hogy Shukra nem más, mint Vénusz.

Ha északkeletre került a hálószobád, mindenképpen a világos színek domináljanak. Nagyon jó a fehér, a vajszín és a világossárga.

Ha északkeletre került a hálószobád, mindenképpen a világos színek domináljanak. Nagyon jó a fehér, a vajszín és a világossárga.
Forrás: timticks.com

A védikus írások szerint régebbi korokban a félistenek és a démonok külön bolykókon éltek, néha háborúztak ugyan egymással, de élte ki-ki a maga életét. A mai korban azonban a démonok és a félistenek nagyon közel élnek egymáshoz, ami azt jelenti, hogy mindannyiunknak van egy félisteni és egy démoni oldala. Amikor önzentelnül segítünk valakinek, vagy elmegyünk a templomba, akkor a félisteni oldalunk nyilvínul meg, amikor pedig keresztbe teszünk a konkurenciánknak, vagy éppen hitelt veszünk fel az egy számmal nagyobb plazma tévére, akkor a démoni oldalunk. Jupiter képviseli tehát a spirituális értékeket, Vénusz pedig az anyagi vagy materialista értékeket.

A legtöbb embernél Jupiter és Vénusz hatása – a spiritualitás és az anyagi élvezetek utáni vágy – nagyjából kiegyenlítik egymást, s ez így is van rendjén. Fontos azonban megértenünk, hogy a spirituális értékek állandóak, míg az anyagi értékek múlandóak…

Na de, térjünk vissza az északkeleti hálószobához! Arról már bizonyára hallottál, hogy a bolygók nem csak egy-egy égtájnak az urai, hanem bizonyos helyiségeknek is. A hálószoba uralkodó bolygója természetesen Vénusz. Ha északkeletre kerül a hálószoba, akkor az északkelet sprirituális energiáival keverednek Vénusz anyagi energriái, ami diszharmóniát okoz. Ráadásul Shukracarya nem igazán szereti Brhaspatit, ami szintén fokozza a feszültségeket északkeleten…

Mindehhez még hozzájön az északkeleten levő víz elem is, ami egy változó, mozgékony elem, hiányzik belőle az a nyugalom, ami az alváshoz szükséges lenne.

Próbálj az északkeleti hálószobában kialakítani egy kellemes olvasósarkot, vagy meditációs sarkot, ezáltal napközben csökken a hálószobahangulat és Vénusz "egyeduralma" is.

Próbálj az északkeleti hálószobában kialakítani egy kellemes olvasósarkot, vagy meditációs sarkot, ezáltal napközben csökken a hálószobahangulat és Vénusz “egyeduralma” is.
forrás: bs2h.com

Az északkeleti hálószoba tehát okozhat felületes, nyugtalan alvást.  Ezen talán még könnyű segíteni. Ami ennél súlyosabban szenvedheti meg az északkeleti hálót, az a személyiségünk – főleg, ha még nincs igazán kiforrva. Azt tapasztalhatjuk, hogy a spirituális törekvéseink minduntalan zavart szenvednek, könnyen elcsábulunk felesleges, anyagi dolgoknak. Nem látjuk az élet igazi célját, igazi értékeit, a múlandó, röpke vágyainkat akarjuk kielégíteni, miközben megfeledkezünk arról, amire igazán szükségünk van.

Azt írta nekem egyszer valaki, hogy mióta északkeleten van a hálószobája, azt vette észre, hogy a lelki élete elaludt…

Ha északkeleten van a hálószobád, két dologról kell gondoskodnod:

1.) Nyugodt alvás: Különösen figyelj oda, hogy a szoba színvilága, bútorzata megfeleljen a Vaszati hálószobára vonatkozó elveinek. Az ágy fejrésze lehetőleg kelet felé, esetleg dél vagy nyugat felé legyen, de semmiképpen se legyen észak felé. A szobában helyezd el mindkét bolygó yantráját, a Vamana yantrát (Jupiter) és a Parasurama yantrát (Vénusz), hogy harmóniába kerüljön a két bolygó hatása. Ha nehezen alszol el, tegyél a párnádra levendulás zsákot, vagy igyál lefekvés előtt citromfű teát.

2.) A lelki életed: Tedd szokásoddá, hogy minden reggel beágyazol a hálószobában. Ha így teszel, akkor legalább napközben kevésbé lesz hálószobai itt a hangulat. Ha elég nagy a helyiség, kialakíthatsz itt egy olvasósarkot, vagy a meditcáiós sarkodat. Arra figyelj azoban, hogy az ágyon fekve a lábad ne mutasson e sarok, illetve az ott lévő képek irányába, mert ezzel sértést követsz el a képen levő személyek ellen.

Ami pedig a legfontosabb: tudatosítd Magadban az északkeleti hálóban rejlő potenciális veszélyt és vedd komolyan a lelki gyakorlataidat.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Egy dolgot fontos megértened Vénusszal kapcsolatban. Ha csak nem vagy egy mindenről lemondott szerzetes, aki egy barlangban vagy egy kolostorban él, akkor igenis szükséged van mindazokra a dolgokra, amelyet egy egészséges helyzetben levő Vénusz képvisel: szépségre, anyagi élvezetekre, egy kis luxusra is. Fontos azonban, hogy ezek a dolgok ne nyomják el azokat az értékeket, amelyeket Jupiter képvisel, az együttérzést, az őszinteséget és legfőképpen a spiritualitást.