Arról már sokat beszéltünk, hogy miért nem jó délkeleten aludni, arról azonban nem, hogy miért nem jó az északkeleti hálószoba. A Vaszati tárcsa pontértékei szerint a délkeleti és az északkeleti hálószoba egyaránt -8 pontos, mely egyértelműen mutatja, hogy valóban nem szerencsés az északkeleti hálószoba sem.

A hlóálószoba legjobb helye délnyugaton van, de nagyon jó még délen és nyugaton is.

A hlóálószoba legjobb helye délnyugaton van, de nagyon jó délen és nyugaton is.

A délkeleti hálószobát a túl sok tűz miatt kell elkerülni, de vajon mi a baj az északkeletivel?

Egyáltalán: tényleg annyira rossz, ha északkeleten van a háló?

Ha választanom kellene egy északkeleti vécé, egy északkeleti lomtár és egy északkeleti hálószoba között, egyértelműen a hálószobát választanám. Fontos ugyanis, hogy az északkeleti területet, amelynek a minősége – az északkeletről délnyugatra tartó energiaáramlás miatt – az egész otthonunkra átterjed, minél tisztább és rendesebb legyen. Egy hálószoba energiaszintje pedig egyértelműen magasabb, mint egy vécének vagy egy lomtárnak. Jogosan feltételezhetjük azt is, hogy a hálószobához ablak is tartozik, ami szintén nagyon fontos északkeleten. (Sajnos láttam már olyam újépítésű lakást, ahol a hálófülke ablaktalan volt…)

Az északkelettel kapcsolatban legtöbbször az itt egyesülő organikus és szoláris energiákról esik szó. Ezek azok az energiaáramlások, melyek behálózák az egész Földet, s amelyeknek az északi és a keleti ablakokon kell bejutniuk az otthonunkba. A jobb oldali képen meg tudod figyelni, hogy az északkeleten levő helyiségbe északról és keletről is érkezik pozitív energia, melyek itt egyesülnek és továbbáramlanak a lakás többi részébe úgy, hogy közben délnyugati irányba tartanak.

vpm1

A Vasztupurusha mandalát érő fő hatások: energiaáramlások, bolygók, elemek

Az északról és keletről érkező energiák otthonunk északkeleti részén a legfrissebbek, emiatt ezt a területet olyan tevékenységre ajánlott használni, melyhez friss energiák szükségesek. Nagyon jó itt meditálni, olvasni, tanulni és intellektuális tevékenységet folytatni.

(Most pl. én is a házunk északkeleten levő szobájában írom ezt a tanulmányt. A szobának északon és keleten is vannak ablakai, így mind az organikus, mint a szoláris energiák jelen vannak. Ez egyrészt nagyon kedvező, másrészt nagy felelősség is hárul rám, ugyanis nagyon oda kell figyelnem arra, hogy a dolgozómban mindig rend és tisztaság legyen, hogy az innen továbbáradó energiák jó hatással legyenek az egész házra…)

Az egyik ok tehát, amiért nem jó északkeleten a hálószoba, a friss energiákban rejlik. Ha ezekhez a friss energiákhoz hozzátesszük még az északkeleten elsődlegesen uralkodó Jupiter hatását is, egyből megérthetjük, hogy az északkelet energiái nem csak frissek, de erőteljesen spirituálisak is. Jupiter képviseli ugyanis a spiritualitást, a vallást, a papokat és a bölcs tanítókat. Hozzá tartozik a morál, az etika, az őszinteség, a jóság, az optimizmus – vagy, ha úgy tetszik: pozitív gondolkodás -, de még a szerencse és a gazdagság is.

A védikus asztrológia a bolygókat nem csupán égitesteknek tekinti, amelyek valamilyen módon hatnak ránk, hanem személyeknek, akik különleges hatalommal rendelkeznek. Jupitert a védikus asztrológiában Brhaspatinak (ejtsd: Brihaszpati) is szokták hívni. Brhaspati pedig nem más, mint a félistenek tanítója, vagy papja. Ő az, aki azt a valódi vallást tanítja, mely segít megérteni a Legfelsőbb Személyt, s emellett még sok-sok jó tulajdonságot is kifejleszt bennünk. Van azonban a démondoknak is egy papjuk, akinek a neve Shukra, vagy Shukracarya (ejtsd: Sukracsarja). Ő, az aki abban segít, hogy a démonok elérjék a céljaikat, ami nem más, mint a minél nagyobb anyagi hatalom és gazdagság, az érzékkielégítés, akár mások – főleg a szent emeberek – elnyomása által. Talán már sejted, hogy Shukra nem más, mint Vénusz.

Ha északkeletre került a hálószobád, mindenképpen a világos színek domináljanak. Nagyon jó a fehér, a vajszín és a világossárga.

Ha északkeletre került a hálószobád, mindenképpen a világos színek domináljanak. Nagyon jó a fehér, a vajszín és a világossárga.
Forrás: timticks.com

A védikus írások szerint régebbi korokban a félistenek és a démonok külön bolykókon éltek, néha háborúztak ugyan egymással, de élte ki-ki a maga életét. A mai korban azonban a démonok és a félistenek nagyon közel élnek egymáshoz, ami azt jelenti, hogy mindannyiunknak van egy félisteni és egy démoni oldala. Amikor önzentelnül segítünk valakinek, vagy elmegyünk a templomba, akkor a félisteni oldalunk nyilvínul meg, amikor pedig keresztbe teszünk a konkurenciánknak, vagy éppen hitelt veszünk fel az egy számmal nagyobb plazma tévére, akkor a démoni oldalunk. Jupiter képviseli tehát a spirituális értékeket, Vénusz pedig az anyagi vagy materialista értékeket.

A legtöbb embernél Jupiter és Vénusz hatása – a spiritualitás és az anyagi élvezetek utáni vágy – nagyjából kiegyenlítik egymást, s ez így is van rendjén. Fontos azonban megértenünk, hogy a spirituális értékek állandóak, míg az anyagi értékek múlandóak…

Na de, térjünk vissza az északkeleti hálószobához! Arról már bizonyára hallottál, hogy a bolygók nem csak egy-egy égtájnak az urai, hanem bizonyos helyiségeknek is. A hálószoba uralkodó bolygója természetesen Vénusz. Ha északkeletre kerül a hálószoba, akkor az északkelet sprirituális energiáival keverednek Vénusz anyagi energriái, ami diszharmóniát okoz. Ráadásul Shukracarya nem igazán szereti Brhaspatit, ami szintén fokozza a feszültségeket északkeleten…

Mindehhez még hozzájön az északkeleten levő víz elem is, ami egy változó, mozgékony elem, hiányzik belőle az a nyugalom, ami az alváshoz szükséges lenne.

Próbálj az északkeleti hálószobában kialakítani egy kellemes olvasósarkot, vagy meditációs sarkot, ezáltal napközben csökken a hálószobahangulat és Vénusz "egyeduralma" is.

Próbálj az északkeleti hálószobában kialakítani egy kellemes olvasósarkot, vagy meditációs sarkot, ezáltal napközben csökken a hálószobahangulat és Vénusz „egyeduralma” is.
forrás: bs2h.com

Az északkeleti hálószoba tehát okozhat felületes, nyugtalan alvást.  Ezen talán még könnyű segíteni. Ami ennél súlyosabban szenvedheti meg az északkeleti hálót, az a személyiségünk – főleg, ha még nincs igazán kiforrva. Azt tapasztalhatjuk, hogy a spirituális törekvéseink minduntalan zavart szenvednek, könnyen elcsábulunk felesleges, anyagi dolgoknak. Nem látjuk az élet igazi célját, igazi értékeit, a múlandó, röpke vágyainkat akarjuk kielégíteni, miközben megfeledkezünk arról, amire igazán szükségünk van.

Azt írta nekem egyszer valaki, hogy mióta északkeleten van a hálószobája, azt vette észre, hogy a lelki élete elaludt…

Ha északkeleten van a hálószobád, két dologról kell gondoskodnod:

1.) Nyugodt alvás: Különösen figyelj oda, hogy a szoba színvilága, bútorzata megfeleljen a Vaszati hálószobára vonatkozó elveinek. Az ágy fejrésze lehetőleg kelet felé, esetleg dél vagy nyugat felé legyen, de semmiképpen se legyen észak felé. A szobában helyezd el mindkét bolygó yantráját, a Vamana yantrát (Jupiter) és a Parasurama yantrát (Vénusz), hogy harmóniába kerüljön a két bolygó hatása. Ha nehezen alszol el, tegyél a párnádra levendulás zsákot, vagy igyál lefekvés előtt citromfű teát.

2.) A lelki életed: Tedd szokásoddá, hogy minden reggel beágyazol a hálószobában. Ha így teszel, akkor legalább napközben kevésbé lesz hálószobai itt a hangulat. Ha elég nagy a helyiség, kialakíthatsz itt egy olvasósarkot, vagy a meditcáiós sarkodat. Arra figyelj azoban, hogy az ágyon fekve a lábad ne mutasson e sarok, illetve az ott lévő képek irányába, mert ezzel sértést követsz el a képen levő személyek ellen.

Ami pedig a legfontosabb: tudatosítd Magadban az északkeleti hálóban rejlő potenciális veszélyt és vedd komolyan a lelki gyakorlataidat.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

ui: Egy dolgot fontos megértened Vénusszal kapcsolatban. Ha csak nem vagy egy mindenről lemondott szerzetes, aki egy barlangban vagy egy kolostorban él, akkor igenis szükséged van mindazokra a dolgokra, amelyet egy egészséges helyzetben levő Vénusz képvisel: szépségre, anyagi élvezetekre, egy kis luxusra is. Fontos azonban, hogy ezek a dolgok ne nyomják el azokat az értékeket, amelyeket Jupiter képvisel, az együttérzést, az őszinteséget és legfőképpen a spiritualitást.

Neked ajánlom:

A Vaszati személyes összetevői – ayurvédikus alkattípus

Az Ayurveda - egészen egyszerűen fogalmazva: az élet tudománya. Szokták védikus orvostudománynak is nevezni, de nem csak gyógyítással foglalkozik, sokkal inkább az egészséges életmód kialakításához, a betegségmegelőzéshez ad tanácsokat. Az Ayurveda - és egyáltalán a...

A csakrák szerepe a Vaszatiban és az Ájurvédában

Egészen biztos, hogy hallottál már a hét csakráról, amelyeket különös misztérium övez itt Európában. A hét csakra hét energiaközpont a gerincünk mentén, amelyek mindegyike egy-egy mirigynek felel meg: 1. (gyökér - Mūlādhāra) csakra: mellékvese2. (keresztcsonti vagy...

A Vaszati személyes összetevői – a „rangsor”

Ha figyelmesen elolvastad a legutóbbi két írásomat, akkor már ismered az egyéni égtáj fogalmát, valamint azt, hogy milyen kapcsolat van az ayurvédikus alkattípus és otthonunk egyes égtájai között. (Ha még nem olvastad vagy nem emlékszel rájuk javaslom, hogy mielőtt...

A Vaszati és az Ayurveda kapcsolata

Mint tudjuk, a különböző védikus tudományok szorosan összefüggenek egymással és természetesen a Vaszatival. Az otthonunk minőségére hatással vannak az egyes bolygók - amelyek a mozgását és hatását a Védikus Asztrológia írja le -, hatással van a zene - amiről a...