Augusztus elején egy meleg nyári délutánon összegyűlt a Vaszati szaktanácsadók egy része, hogy együtt töltsünk egy kis időt, beszélgessünk a tapasztalatainkról és arról, hogyan tehetnénk a Vaszati szaktanácsadók munkáját még jobbá. Sajnos a nyaralások és a nagy távolság miatt sokan csak lélekben voltak velünk, de bízom benne, hogy ezeket a találkozókat a jövőben rendszeressé tesszük és a többiek is velünk tudnak lenni.

A szaktanácsadás, azon belül is a meglévő épületekhez kapcsolódó írásbeli tanácsadás volt a fő témánk.

Egy meglévő épület elemzése során több dolgot vizsgálunk. Kiszámoljuk a tulajdonosok kedvező égtájait, értékeljük a lakás jelenlegi állapotát. Ehhez megvizsgáljuk az egyes égtájak minőségét, az égtájtengelyek (pl. észak-dél tengely, északkelet-délnyugat tengely, stb.) minőségét, az egyes helyiségfunkciók égtáj szerinti elhelyezkedését. Vizsgáljuk a színeket – égtáj, funkció és a színek pszichikai hatása szerint -, megvizsgáljuk, hogy az egyes helyiségek hogyan vannak berendezve, és még sorolhatnám.

A találkozónak a Budán található Szelence Café adott otthont. A képen balról jobbra haladva: Soós László, Miklovics Mónika, Nesztler Angéla, Kiss Gabriella és Farkasné Zsuzsa.

A találkozónak a Budán található Szelence Café adott otthont. A képen balról jobbra haladva: Soós László, Miklovics Mónika, Nesztler Angéla, Kiss Gabriella és Farkasné Zsuzsa.

A tanácsadás egy bizonyos pontján – még mielőtt javaslatokat tennénk a szükséges és lehetséges változtatásokra és az energetikai eszközök elhelyezésére – beszélnünk kell(ene) arról, hogy mi történhet akkor, ha a lakás a jelenlegi állapotában marad, ha nem csinálunk vele semmit.

Feltesszük tehát a legnehezebb kérdést, amely egyelőre így szól: „Mi mindent okozhat az ingatlan a jelenlegi állapotában?” Azért írom, hogy „egyelőre”, mert bizony ez az a vizsgálati pont, amely nagyon sok kérdést vet fel, és bizony dilemmát is bennünk, Vaszati tanácsadókban.

Képzelj el egy tehetséges asztrológust, aki belenéz a horoszkópodba és ha tényleg tehetséges, akkor látja a múltadat, a jelenedet és bizony még a jövődet is. (Bizony van néhány ilyen asztrológus, aki előtt nyitott könyv az életünk. Sajnos – vagy inkább szerencsére – nem sok.) Képzeld csak el, mit szólnál akkor, ha megmondaná, mi fog történni veled a következő hónapokban, években… Biztos, hogy szeretnéd tudni? 

Nos, ehhez hasonlóan otthonunk alaprajza, jelenlegi berendezése, színvilága is nagyon sokat elárul rólunk. A nagy kérdés az (és ez akár egy asztrológusra is vonatkozhat), hogy mennyit szabad elmondani a lehetséges jövőről? Mennyire szabad megválaszolni azt a kérdést, hogy mi mindent okozhat a lakás a jelenlegi állapotában? Egyáltalán fel szabad-e tenni ezt a kérdést?

A Szelence Café egyébként egy vegetáriánus étterem, ahol nagyon finom nyers vegán sütiket ettünk. (Sajnos itt már csak az üres tányérok látszanak.) Balról jobbra: Györgyi Kornél, Czobor Éva, Székely Gizella, Báthory Beatrix, Máté Zsuzsanna, Szűcs Csilla és Gombos Ilona.

A Szelence Café egyébként egy vegetáriánus étterem, ahol nagyon finom nyers vegán sütiket ettünk. Balról jobbra: Györgyi Kornél, Czobor Éva, Székely Gizella, Báthory Beatrix, Máté Zsuzsanna, Szűcs Csilla és Gombos Ilona.

Sokat beszéltünk erről az összegyűlt tanácsadókkal és arra a következtetésre jutottunk, az ilyen kényes kérdéseknél elsősorban a lakás tulajdonosának a nyitottsága a mérvadó. Hozzá kell igazodnunk. Fontos tudni azt is, hogy egy Vaszati tanácsadó nem jós. Sok mindent látunk egy lakás alaprajza és berendezése alapján, de ezek leginkább tendenciák: pl. gond lehet a pénzügyekkel, gond lehet a család hölgy tagjaival, esetleg valamilyen veszteség érheti a családot, vagy nehezen gyógyulnak ki a betegségekből. Ez, amit most példaként felsoroltam akkor következhet be, ha gond van az észak-dél tengellyel.

Lehet, hogy valakinél mindez be is következik, lehet, hogy valakinél csak az egyik dolog, más pedig szinte semmit nem érez ezek közül a tendenciák közül. Miért? Azért, mert az életünk eseményeit több dolog befolyásolja, melyek közül az otthonunk minősége csak az egyik. Sokat számít emellett az általános életvitelünk, hogy ennyire élünk egészségesen, mennyire élünk tudatosan, stb. Ez mind összeadódik. Éppen ezért elég nehéz (és nem is szükséges) megjósolni a jövőt, érdemes azonban megjegyezni, hogy mik azok a dolgok, amikre érdemes kicsit jobban odafigyelni, kicsit több hangsúlyt fektetni, vagy ahol érdemes kicsit óvatosabbnak lenni. 

Tapasztalataim szerint nagyon ritka az olyan tanácsadás, amikor csak azt kéri az ügyfél, hogy egy bizonyos lakás alapján mondjuk el, hogy mi várható. Leginkább akkor találkozunk ilyennel, ha valaki új lakást keres és szeretné tudni, hogy a kiszemelt ingatlanban milyen jövő vár rá. Ilyenkor ajánlott a legjobb tudásunk szerint felhívni a figyelmet az esetleges veszélyekre, de természetesen a pozitívumokra is.

A legtöbb tanácsadás során az ügyfélnek van valamilyen konkrét problémája, vagy megoldásra váró feladata, esetleg egészségügyi vagy pénzügyi kihívása, aminek keresi a lakásán keresztül az okát, illetve amelyre valamilyen megoldást is szeretne találni. Ilyen esetben célzottan kutatjuk, hogy vajon a lakás mely Vaszati tulajdonsága idézhette elő az adott élethelyzetet, és hogyan lehetne úgy átalakítani a lakást, hogy a család tagjai jobban érezzék magukat a bőrükben és megoldódjanak a problémáik.

Ilyen esetben nem is kérdés, hogy ha látjuk, hogy a lakás mely tulajdonsága a ludas, arra bizony felhívjuk a figyelmet. Ha nincs konkrét kérdés, akkor is fel kell hívni a figyelmet a lakás gyenge és javításra szoruló pontjaira, de jóslásokba nem bocsátkozunk, helyette inkább csak a lehetséges tendenciákat emeljük ki.

Balról jobbra: Farkasné Zsuzsa, Manhertz Edit, Györgyi Kornél, Czobor Éva. A képet Szincsák Anna készítette, aki a legfelső képen jobb szélen látható.

Balról jobbra: Farkasné Zsuzsa, Manhertz Edit, Györgyi Kornél, Czobor Éva. A képet Szincsák Anna készítette, aki a csoportképen jobb szélen látható.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy szinte minden lakás Vaszati minőségén lehet javítani. Nagyon sokszor egy kedvezőtlen Vaszati tulajdonságot ellensúlyoz valami kedvező tulajdonság, vagy elég gyakori, hogy egyszerű változtatással nagy eredményt lehet elérni. Persze, ha a tulajdonos hajlandó változtatni.

Egyik tanácsadó mesélte, hogy járt egy olyan lakásban, ahol északkeleten volt a hálószoba és feketék voltak a falak és úgy általában minden nagyon sötét volt északkeleten. Ez egy duplán kedvezőtlen helyzet: északkeleten nem kedvező a hálószoba, és bizony nagyon kedvezőtlenek itt a sötét színek is. Sajnos hiába próbálkozott, a tulajdonos ragaszkodott az északkeleti fekete szobájához. Mit tudunk ilyenkor tenni??? Talán az használ, ha kicsit határozottabban megmondjuk, hogy mi várható, ha minden így marad, ahogy most?

Nagyon kevés az olyan lakás, ami annyira rossz, hogy jobb onnan elmenekülni. Ha a tulajdonos hajlandó együttműködni és változtatni, akkor nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy egy lakásból kihozzuk a lehető legjobbat. Van azonban olyan helyzet, amikor a lakás vagy a lakás környezete szinte kiabál, hogy bizony innen menekülni kell.

Nem egy olyan házat láttam ahol annyira közel van a magasfeszültségű vezeték, hogy a kábel, vagy akár maga a nagyfeszültségű villanyoszlop bent áll vagy keresztülmegy az udvaron. (pl. óbudai Waldorf iskola, mellette a New Garden kertészet). Ezek ugyan nem lakások, de a dolgozók és tanulók sokat tartózkodnak ott. Ha egy kicsit jobban körül nézünk (főleg Budapest környékén), nagyon sok olyan családi házas övezetet találunk, ahol túlságosan közel van a magasfeszültségű vezeték. Ez valójában nem is Vaszati hiba, ez a Vaszatitól függetlenül is komoly egészségügyi kockázat, nem látok rá jobb megoldást, mint a költözés.

Ehhez hasonlóan a nagyon meredek déli, délnyugati lejtésre is nehéz orvosságot találni, bár átmenetileg enyhíthető a helyzet. Az északkelet-délnyugat tengely súlyos hibái is adhatnak okot a költözésre – különösen akkor, ha már fennáll valamilyen egészségügyi probléma, és az északkelet-délnyugat tengely látványos korrigálására nincs lehetőség. (Persze minden egyes esetet meg kell vizsgálni külön-külön, figyelembe véve a lakás pozitívumait is!)

A képen balról jobbra: Soós László, Gombos Ilona, Miklovics Mónika, Farkasné Zsuzsa, Nesztler Angéla, Báthory Beatrix, Czobor Éva, Manhertz Edit, Kiss Gabriella, Máté Zsuzsanna, Györgyi Kornél, Szűcs Csilla, Székely GIzella, Szincsák Anna.

A képen balról jobbra: Soós László, Gombos Ilona, Miklovics Mónika, Farkasné Zsuzsa, Nesztler Angéla, Báthory Beatrix, Czobor Éva, Manhertz Edit, Kiss Gabriella, Máté Zsuzsanna, Györgyi Kornél, Szűcs Csilla, Székely GIzella, Szincsák Anna.

Visszatérve az eredeti kérdéshez és dilemmához: elmondjunk-e mindent, amit látunk egy lakással kapcsolatban? A helyes válasz nagyon sokban függ a lakóktól, attól, hogy ők mit szeretnének tudni, és attól, hogy van-e már valamilyen látható jele az adott problémának az életükben. A lehetséges veszélyekre és persze a kedvező dolgokat is fel kell hívni a figyelmet, de óvatosnak kell lennünk! Mi hamarosan elhagyjuk ezt az szóban forgó épületet, de a lakók maradnak, nekik ez az otthonuk, ahol próbálnak menedékre lelni, ahol próbálják magukat otthon érezni, jól érezni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a hibák felsorolásakor tudjunk megfelelő és kivitelezhető javaslatot tenni, ami ha megvalósul, jobbá teszi a lakásukat és jobban is érzik majd magukat.

Azt javaslom, hogy ha tanácsadót hívsz az otthonodba, mindenképp kérd meg, hogy segítsen korrigálni minden felfedezett Vaszati hibát. Ha másképp nem megy, legalább yantrákkal. És legyél bátor: kérdezd meg, hogy mire számíthatsz ebben a lakásban akkor, ha nem csinálsz semmit, és mennyivel lesz jobb az életed, ha végrehajtod mindazt amit a tanácsadó javasol neked. 

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

ui: Te szeretnéd tudni, hogy mit okozhat a lakásod a jelenlegi állapotában?

Neked ajánlom:

Még egy fontos dolog az északkelettel kapcsolatban

Legutóbb részletesen írtam arról, hogyan hat a spirituális északkelet a pénzügyeidre. Ha még nem olvastad volna, mielőtt továbbmész, olvasd el! Azt is tudnod kell, hogy otthonod északkeleti részén uralkodik a Jupiter. E bolygó minősége szintén hozzájárul pénzügyi...

A Vaszati személyes összetevői – az egyéni égtáj

Ahhoz, hogy otthonod energiái a lehető legjobb hatással legyenek Rád, az általános Vaszati elvek betartásán túl ajánlott figyelembe venni a Rád vonatkozó, személyes összetevőket is. Három fontos személyes összetevőt különböztethetünk meg, amelyek mind-mind...

A Vaszati személyes összetevői – ayurvédikus alkattípus

Az Ayurveda - egészen egyszerűen fogalmazva: az élet tudománya. Szokták védikus orvostudománynak is nevezni, de nem csak gyógyítással foglalkozik, sokkal inkább az egészséges életmód kialakításához, a betegségmegelőzéshez ad tanácsokat. Az Ayurveda - és egyáltalán a...

A Vaszati személyes összetevői – a „rangsor”

Ha figyelmesen elolvastad a legutóbbi két írásomat, akkor már ismered az egyéni égtáj fogalmát, valamint azt, hogy milyen kapcsolat van az ayurvédikus alkattípus és otthonunk egyes égtájai között. (Ha még nem olvastad vagy nem emlékszel rájuk javaslom, hogy mielőtt...

Mi a gond az északkeleti hálószobával?

Arról már sokat beszéltünk, hogy miért nem jó délkeleten aludni, arról azonban nem, hogy miért nem jó az északkeleti hálószoba. A Vaszati tárcsa pontértékei szerint a délkeleti és az északkeleti hálószoba egyaránt -8 pontos, mely egyértelműen mutatja, hogy valóban nem...

Vissza az alapokhoz – a Vaszati 3+1 lába

Gyakran hallhattad a Vaszatival kapcsolatban azt a kifejezést, hogy a "védikus építészet tudománya". A legtöbb idelátogatót - főleg eleinte - leginkább az érdekli, hogyan alakíthatná át az otthonát úgy, hogy annak jobbak legyenek az energiái, azaz, hogyan tehetné a...

Rahu és Ketu a két bajkeverő

Mint tudod, a Vaszati egyik "lába" a védikus asztrológiához kapcsolódó törvényeket képviseli. (Egy másik lába az energeteikai törvényeket, a harmadik a geometriai törvényeket, a negyedik pedig a spirituális összefüggéseket jelöli.) Éppen ezért sok pontos is...

A Vaszati és az Ayurveda kapcsolata

Mint tudjuk, a különböző védikus tudományok szorosan összefüggenek egymással és természetesen a Vaszatival. Az otthonunk minőségére hatással vannak az egyes bolygók - amelyek a mozgását és hatását a Védikus Asztrológia írja le -, hatással van a zene - amiről a...

Tudatunk hatása a mindennapjainkra és a világra

Tegnap volt a régóta beharangozott és sokak által nagyon várt Jupiter-Szaturnusz találkozó és egyben a téli napforduló, az év leghosszabb éjszakája. Erre a napra Marcus Schmieke szervezett egy nagyon szép programot, amelyen tudósok, kutatók és spirituális tanítók...

A Vaszati és a Védikus Asztrológia kapcsolata

A Vaszati egy összetett tudomány, amelynek a három fő törvénycsoportját az energetikai, az információs és a geometriai törvények alkotják. Az energetikai törvények az energiaáramlásokkal vannak kapcsolatban, a geometriai az épület formájával és méreteivel, míg az...

A csakrák szerepe a Vaszatiban és az Ájurvédában

Egészen biztos, hogy hallottál már a hét csakráról, amelyeket különös misztérium övez itt Európában. A hét csakra hét energiaközpont a gerincünk mentén, amelyek mindegyike egy-egy mirigynek felel meg: 1. (gyökér - Mūlādhāra) csakra: mellékvese2. (keresztcsonti vagy...

Otthonunk és a csakrák összefüggései

Arról már többször beszéltünk, hogy otthonunkban is megtalálhatjuk azokat a fő energiapontokat, amelyekről az Ájurvéda beszél. Otthonunknak is vannak marmapontjai (energiapontok), nádijai (energiavonalak) és csakrapontjai is. Ez utóbbit fizikailag azonosíthatjuk...