A nemrég életbe lépő “hajléktalan törvény”, egész biztos, hogy mindenkiben kiváltott valamilyen érzelmet: sajnálatot, haragot, felháborodást, csodálkozást, egyetértést vagy épp egyet nem értést… Nehéz közömbösen gondolni arra, hogy lassan-lassan egyre hidegebb lesz és Magyarországon több tízezer embernek nincs hol laknia, vagy ha van is hol laknia, nem tud fűteni, beázik a tető, omladozik a kémény…

(A fenti képen a Margit híd pesti hídfőjénél levő parkot láthatod, ahol rengeteg hajléktalan él(t). Valahogy erről a parkról mindig ők jutnak az eszembe…)

Annak, hogy ki miért kerül ilyen kilátástalan helyzetbe, nagyon sok oka lehet: egy betegség a családban, ami miatt nincs lehetőség dolgozni és pénzt keresni; egy válás, ahol az egyik félnek nincs hova mennie; bedőlt devizahitel; anyagi csőd; alkoholizmus, beteges szerencsejáték, vagy ezek kombinációja. Nagyon kevés az olyan ember, aki önként úgy dönt, hogy ő márpedig az utcán fog élni, egy kartonpapíron fog aludni, nem fog mosakodni és állandóan részeg lesz. Az, hogy valaki ide jut, egy folyamat, ami elkezdődik valahol…

Nem szeretnék hosszas társadalmi elemzésbe bonyolódni, ez nem az én dolgom. A hajléktalanná válást sem tudom megakadályozni, nincs rá lehetőségem. Annyit tudok tenni, hogy felhívom mindenkinek a figyelmét arra (és ebben egy megosztással Te is segíthetsz), hogy a legtöbb hajléktalansághoz vezető gyökérok visszavezethető arra, hogy nem élünk harmóniában a természettel, hogy olyan házakban, lakásokban élünk, amelyek nemhogy a sikeres életet nem támogatják, de gyakran még az egyszerű, hétköznapi életet sem.

Ezt a képet a szlovákiai Dobsina határában készítettük. A férjem kiszállt az autóból és miután lőtt három képet, futva szaladt vissza az autóhoz, utána pedig padlógázzal menekültünk... Két fontos észrevétel: az egyik, hogy az összes ablak nagyjából délre néz (talán picit délkelet, de inkább dél), a másik, hogy minden ablakban ott van a parabolaantenna....

Ezt a képet a szlovákiai Dobsina határában készítettük. A férjem kiszállt az autóból és miután lőtt három képet, futva szaladt vissza az autóhoz, utána pedig padlógázzal menekültünk… Két fontos észrevétel: az egyik, hogy az összes ablak nagyjából délre néz (talán picit délkelet, de inkább dél), a másik, hogy minden ablakban ott van a parabolaantenna….

A legtöbb ház és lakás fő problémája az, hogy nem tud igazán menedéket nyújtani a lakóknak. Egy olyan lakás, ami együttal igazi menedék is, nem csak az esőtől, hidegtől és a széltől védi meg a lakóit (sokan örülnének már ennek is), hanem megvédi a betegségektől, a káros szenvedélyektől, az elszegényedéstől, a bedőlt hiteltől, a családi drámáktól és végeredeményben attól, hogy a lakók az utcára kerüljenek.

Amíg olyan lakások és házak épülnek, amelyek elsősorban délre és délnyugatra tájoltak, addig ne számítsunk arra, hogy a társadalomban végbemegy egy általános felemelkedés. Nem azt mondom, hogy délre ne tegyünk ablakot, hiszen főleg most, hogy közeledik a tél, szükségünk lesz arra a napfényre, ami a déli ablakokon keresztül jön be a házba. A cél inkább az, hogy a lakásainkba bejussanak azok a pozitív életenergiák is, amelyek szükségesek egy normális, egészséges élethez.

Északról és keletről érkeznek azok az energiák, amelyeknek mindenképpen be kellene jutniuk a házba.

Északról és keletről érkeznek a pozitív életenergiák

A Vaszati tanítása szerint északról és keletről érkeznek azok az életenergiák, amelyek ha bejutnak az otthonunkba, akkor egészségesek leszünk, jólétben és szeretetben élhetünk. Ha semmi másra nem figyelnének az építkezők, csak erre az egy Vaszati szabályra (azaz, hogy északon és keleten legyenek szép nagy ablakok), már azzal tennénk egy nagy lépést a harmonikus élet felé. Terszészetesen az lenne az igazi, ha minél több Vaszati szabályt érvényesíteni tudnánk az otthonainkban, de az észak és a kelet megnyitása a legfontosabb.

Korábban beszéltünk róla, hogy Dániában úgy tervezik a társasházakat, hogy azoknak legalább két vagy inkább három égtáj (homlokzat) felé legyenek ablakaik… Ha nálunk is lenne valami ehhez hasonló szabályozás, már lépnénk egyet a jólét vagy legalábbis a jobb lét felé. Dániában természetesen nem a Vaszati miatt van ez a szabály, sokkal inkább amiatt, hogy a nap több szakaszában is besüssön a Nap a lakásba – ezzel a törekvésükkel azonban sokkal több az esély arra, hogy a pozitív energiák is bejussanak a házba, mint egy olyan lakásban, ahol az összes ablak ugyanazon a homlokzaton van. Most a nagy lakásépítési lázban nem csak arra kellene odafigyelni, hogy a beruházó minél nagyobb hasznot húzzon az eladott lakásokból és minél kisebb helyen minél több lakást kialakítson, hanem arra is, hogy ezek a lakások élhetők legyenek, örömet és elégedettséget adjanak az ott élőknek.

Azért szeretem ezeket a szép, nagy osztrák házakat, mert szabadon állnak és minden égtáj felé vannak ablakaik: észak és kelet felé is.

Azért szeretem ezeket a szép, nagy osztrák házakat, mert szabadon állnak és minden égtáj felé vannak ablakaik: észak és kelet felé is.

Felvetődhet a kérdés, hogy mi történhet, ha csak délen, délnyugaton és nyugaton vannak ablakok, ha északkeleten vannak a mellékhelyiségek (vécé, karma) és ha kesze-kusza formájú az alaprajz (vagy azért, mert egy társasházban így sikerült megoldani, vagy azért, mert egy családi ház esetén az agyonszabdalt alaprajzzal akart nagyon “alkotni” a tervező, vagy hivalkodni a tulajdonos)? Mi történik, ha “megerőszakoljuk” a természet törvényeit? A választ próbáljuk a hajléktalanná váláshoz vezető gyökérokokra figyelve megtalálni!

A pénzügyi problémák egyik fő okozója a zárt észak. Ha a kelet is zárt, akkor gondok lehetnek a karrierrel – ami szintén pénzügyi gondokhoz vezethet. E két égtáj zártsága (főleg ha még az északkelet is zárt) egészségügyi problémákat is okozhat. A túlzott délnyugati nyitottság instabilitást eredményez – pénzügyekben, emberi kapcsolatokban, jellemben, egészségben egyaránt. A jellemgyengeség okozhat később alkoholizmust vagy hűtlenséget is. A problémás délkelet (például egy délkeleti főbejárat vagy bővítmény) vitákat, veszekedéseket vonzhat, ami esetleg váláshoz vezethet. A problémás délkelet ráadásul hajlamossá tehet arra is, hogy túl nagy kockázatot vállaljunk, s ez szintén veszélyt jelenthet a pénzügyekre nézve. Gyakori hiba, hogy a ház középső területe vagy falakkal, kályhával terhelt, vagy ott van a fürdőszoba és a vécé. A ház közepének problémája a család széthullásához vezethet, ami szintén okozhatja, hogy valamelyik családtag egyszercsak az utcán találja magát. Sok-sok évvel ezelőtt lakást kerestünk Budapesten. Amikor egy-egy lakásban láttam valami nagyon súlyos Vaszati hibát, mindig megkérdeztem a tulajdonost, hogy miért adják el a lakást. Több olyan lakást is megnéztünk, ahol középen volt a vizesblokk és ezekben a lakásokban tényleg a válás volt az oka annak, hogy eladó lett a lakás…

Nem számít, hogy ódivatú a fürdőszoba (azt fel lehet újítani), csak ne a lakás közepén legyen! (Végül ezt a lakást vettük meg...)

Nem számít, hogy ódivatú a fürdőszoba (azt fel lehet újítani), csak ne a lakás közepén legyen! Végül ezt a lakást vettük meg…

Te, aki olvasod ezt az írást szerencsés vagy, hiszen hallottál már a Vaszatiról, a védikus építészet és térrendezés tudományáról, amit alkalmazva otthonodban esélyt adsz saját magadnak és a családodnak arra, hogy kiiktasd az életteredből azokat a rizikófaktorokat, amelyek problémássá tehetik a mindennapjaidat és elindítsanak egy olyan lavinát, amit nehéz megfékezni. Fontos, hogy élj ezzel a lehetőséggel és ha bármilyen gond van a lakásoddal, tegyél meg mindent annak az orvoslására. Tarts rendet, használd az égtájaknak megfelelően a színeket, ha nincs ablakod ott ahol kellene, hogy legyen, korrigáld a teret a Vaszati yantráival! Próbálj harmóniát teremteni az otthonodban. Sok kis változtatás elindít majd egy jobb élet felé. Ha pedig nagyobb változást szeretnél, akkor tegyél nagyobb lépéseket a változás irányába! A lényeg a Vaszati változás. Nem csak az otthonodban, az életedben, a szokásaidban is.

S ha már van bármi jó tapasztalatod, amit a Vaszatinak köszönhetsz, kérlek, ne titkold mások elől! Minét többen hallanak a Vaszati ősi tanításairól, annál nagyobb az esélye, hogy egyre többen élhetnek jobb, pozitívabb energiamezőben, és egyre kevesebb embernek lesz olyan családi tragédiában része, ami végül otthona elvesztéséhez vezet…

Manhertz Edit