Ezen már nincs mit szépíteni: elért bennünket egy újabb pénzügyi válság. A korábbi, 2008-ban kezdődő válságot így vagy úgy, már túléltük. Talán emlékszel, hogy akkortájt készült a Vaszati 9 napos programja, amit akkor is és azóta is, egyszerűen csak „Pénzügyi mentőcsomag”-nak hívunk… Még éppen, hogy feléledtünk az akkori válságból, most itt az újabb válság, amely – a hatalmas infláció miatt – nem csak a devizahiteleseket érinti, hanem mindenkit, akinek időnként el kell mennie bevásárolni…

2012. év elején készítettem egy közvéleménykutatást. Lehet, hogy emlékszel is rá, és Te is szavaztál akkor. Sokan 2012. év végére várták a világvégét, de én nem erre voltam kíváncsi, hanem arra, hogy ki miért fordult a Vaszatihoz segítségért. Az eredmény – a pénzügyi válságból való kilábalás idején – egyáltalán nem volt meglepő: legtöbben azért fordultak a Vaszatihoz, hogy több pénzük legyen. Egész pontosan, hogy leküzdjék a pénzügyi gondjaikat. Az egészség javítása állt a második helyen, a párkapcsolat a harmadik helyen, a lelki élet pedig a negyedik. egyben utolsó helyen kullogott.

Ha most elvégeznénk ugyanezt a szavazást, biztos vagyok benne, hogy ugyanerre az eredményre jutnánk, éppen ezért fontosnak tartom, hogy időről-időre elővegyük a témát és beszéljünk a pénzügyekről, helyesebben a gazdagságról! A gazdagság szót azért szeretem, mert sokkal tágabb fogalom, mint a pénz önmagában. Arról még, hogy sok pénzed van, lehetsz szegény, de kevés (vagy inkább kevesebb) pénzzel is érezheted magad gazdagnak, ha megvan az a szabadságod, hogy azt csinálsz, amit akarsz, a napjaidat úgy töltöd, ahogy akarod, ha éled és nem csak túléled a saját életedet.

Amikor motivációs trénerek vagy ezoterikus pénzterermtők a gazdagságról beszélnek, gyakran egy pálmafás tengerpart jelenik meg illusztrációként. Direkt én is azt választottam főképnek, sőt, a motivációs fotókhoz hasonlóan kicsit javítottam a minőségén, hogy zöldebbek legyenek a pálmafák… Na de, nézd csak meg az alábbi két képet, melyeket ugyanazon a tengerparton, alig pár méterrel arrébb készítettem:

A piros pöttyös szoknyás úriember strandpapucsban tengerparti homokot gyűjt zsákba, amit aztán a házán szállít a közeli építkezésre. Lehet, hogy épp a saját házát építi. (A kép Dél-Indiában készült, ahol egyébként sokan igazán szép, nagy házban élnek.)

A piros pöttyös szoknyás, strandpapucsos úriember tengerparti homokot gyűjt zsákba, amit aztán a hátán szállít a közeli építkezésre. Lehet, hogy épp a saját házát építi, de az is lehet, hogy másét.
(A kép Dél-Indiában készült, ahol igazán sok szép és nagy családi házat láttunk, és ahol – az időjárás miatt gazdagok, szegények egyaránt strandpapucsban járnak. Gyakran még a hivatalba is úgy mennek.)

A strandpapucs és a cipekedés ellenére gazdag, hiszen egy romantikus, célkitűző táblákra is kitűzhető tengerparton él. Vagy mégsem gazdag, hiszen homokkal töltött zsákokat cipel a hátán? És lehet, hogy nem is a saját házát építi, hanem napszámban dolgozik valakinek? Ezt nem tudjuk.

A gazdagság fogalma relatív és soha ne tévesszen meg a külső! Élhet valaki egy hatalmas házban, sok-sok pénzzel a zsebében, de egyedül, kiüresedetten, lelkileg szegényen, de élhet valaki egy kis kunyhóban is vagy éppen homokzsákokkal a vállán is gazdagon és elégedetten.

Nem csak egy pálmafa tövében, hanem otthon is érezheted magad gazdagnak, amikor például kiülsz a kertedbe néhány jó könyv társaságában...

Nem csak egy pálmafa tövében, hanem otthon is érezheted magad gazdagnak, amikor például kiülsz a kertedbe néhány jó könyv társaságában…

Na de vegyük komolyabban a kérdést! Ha elmegyünk bevásárolni és nem tudjuk megvenni a 2-3000 Ft-os paradicsomot és paprikát, pedig kellene az aznapi lecsőba vagy a gyerek szendvicsébe, akkor hiába képzeljük magunkat gazdagnak, rossz érzéssel és paradicsom nélkül fogunk kijönni a boltból. Nem is lehet annál rosszabb egy szülőnek, mint nemet mondani a gyerekének, aki banánt vagy épp mangót szeretne enni, de túl drága és nem tudjuk neki megvenni. (Nem kell feltétlenül egzotikus gyümölcsre gondolni, az itthon termő gyümölcsök is drágák.)

Igenis tennünk kell azért, hogy több pénz legyen a zsebünkben, de közben ne szegényedjünk el lelkileg! Hogy Te pont mit teszel ezért, azt neked kell tudnod, de bármi is legyen az, a Vaszati támogatni fogja a törekvésedet.

Először is nézz körül otthonod északi részén! Ha pénzügyekről van szó, szinte mindig az észak jut elsőként az eszünkbe. Miért? Mert ott uralkodik Kuvera a félistenek kincstárosa, aki – hivatásából adódóan – felel a pénzügyeinkért. Északon uralkodik a bolygók közül a Merkúr, amit szintén kapcsolatba lehet hozni a pénzügyekkel.

Sajnos nálunk, Magyarországon nagyon kevés az olyan ház, amelynek az északi területe olyan, amilyennek azt a Vaszati megkívánja. Mivel észak felől érkeznek az organikus életenergiák, melyek azon túl, hogy táplálóak és gyógyítóak és jó hatással vannak a nőkre, még a bevételek érkezését is támogatják – de csak akkor, ha északon van egy szép nagy ablak, amin ezek be tudnak jönni, valamint ha az északi terület tiszta, rendes: olyan, amit jó, ha a  beáramló energiák tovaszállítanak a ház többi részébe. Egyértelmű, hogy nem jó északon a vécé, a lomtár, a raktár – ha csak nem kincseket raktározunk ott. Kedvező viszont a rend, a tisztaság, a tiszta víz és a zöld szín, ami a Merkúrnak a színe. A tiszta víz megjelenhet a kertben egy kerti tóként, a lakásban pedig lehet itt egy kancsó tiszta víz vagy egy tisztán tartott akvárium. Ha a vécé nélküli fürdőszoba esik északra, az is rendben van, csak legyen nagy ablaka.

Még egy kép a dél-indiai Keralából: Valahogy így képzelj el egy szép északi homlokzatot: sok-sok ablak és tiszta vízfelület a háztól északra.

Még egy kép a dél-indiai Keralából: Valahogy így képzelj el egy szép északi homlokzatot: sok-sok ablak és tiszta vízfelület a háztól északra.i

Ha nem ilyen nálad az északi terület, akkor azt bizony korrigálni kell: az északi falra – ha nincs ablak  – tehetsz tükröt, átfestheted a falat zöldre, elhelyezhetsz néhány egészséges zöld növényt (feltéve, ha van elég természetes fény) és ami a legfontosabb: tartsd itt rendet! Ha olyan funkció van északon (pl. vécé), amint nem tudsz változtatni, akkor mindenképpen el kell helyezni a Merkúr yantráját, a Buddha yantrát.

Miután körül néztél északon, vizsgáld meg otthonod déli oldalát is. Ez a terület felel azért, hogy mennyire kell keményen dolgoznod, de azért is, hogy a megkeresett pénzt milyen gyorsan költöd el. Ha délen nagyobb az ablak, mint északon, akkor előfordulhat, hogy több pénzt költesz, mint amennyit szeretnél (vagy amennyit keresel), és az is előfordulhat, hogy időnként anyagi veszteségek érnek.

Korábban már beszéltünk róla, mennyire fontos, hogy az egymással szemben levő égtájakat egy egységként vizsgáljuk. Ez természetesen igaz az észak-dél tengelyre is: fontos, hogy mindkét égtájon végezzük el a szükséges korrekciókat. A déli területen kedvezőek a vöröses föld színek, a meleg fa szinei és választhatsz nehezebb bútorokat. Ha nyitottabb, mint az észak, akkor jó szolgálatot tesz itt egy Narasimha yantra, amely a délen uralkodó Marshoz tartozik.

Az eddig vizsgált észak-dél tengely elsősorban a pénz áramlásáról ad információt. Ha azonban többet szeretnél tenni a pénzügyeidért, vizsgált meg otthonod keleti-nyugat tengelyét is, amely tengely elsősorban a karriered alakulásáért felel. Mivel a pozitív életenergiák – keletről nyugatra áramlanak (ezeket hívjuk szoláris energiáknak), itt is az lenne jó, ha a keleti terület nyitottabb, ablakosabb lenne, mint a nyugati és az északhoz hasonlóan szintén fontos, hogy a keleti terület legyen tiszta, világos, rendezett és semmiképp se legyen itt vécé és lomtár.

Gyakran látom, hogy bár vannak ablakok északon és keleten, azokon le van húzva a redőny, vagy be van csukva a zsalugáter. Ha nálad is pont az északi és a keleti ablakok vannak valamilyen okból állandóan árnyékolva. már az sokat segít, ha kinyitod a spalettát vagy felhúzod a redőnyt!

Gyakran látom, hogy bár vannak ablakok északon és keleten, azokon le van húzva a redőny, vagy be van csukva a zsalugáter. Ha nálad is pont az északi és a keleti ablakok vannak valamilyen okból állandóan árnyékolva. már az sokat segít, ha kinyitod a spalettát vagy felhúzod a redőnyt!

Szerintem már sejted, hogy a mellékégtájaknak szintén van szerepük abban, hogy rendben legyenek a pénzügyeid! A tüzes délkelet minősége hatással lehet arra, hogy mennyire tudsz egészséges mértékű kockázatot vállalni, ha pénzügyekről szó. A délnyugat minősége hatással lehet a pénzügyi stabilitásra, az északnyugat pedig a költekezési szokásokra. Meglepő módon még az elsősorban spirituálisnak tartott északkelet is komoly hatással van a pénzhez való viszonyunkra, és nem csak azért, mert az északkelet minősége komoly hatással van a jövőnk alakulására. (Erről itt írtam bővebben.>>)

Szerintem most, hogy az olvasás végére értél, járj körbe a lakásban, de legalábbis vizsgáld meg az északi és a keleti területet és gondold végig, mit tehetnél azért, hogy az otthonod – még ezekben a nehéz, inflációs időkben is – a lehető legjobb hatással legyen rád és a pénzügyeidre!

Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy az igazi gazdagság nem csak a pénztárcád és a bankszámlád vastagságán múlik!

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

Neked ajánlom:

Ha pénz, akkor észak!

Néhány hete közösen eldöntöttük, hogy sikeres évünk lesz. A siker egyik kézzelfogható fokmérője pedig a pénz. Azt hiszem, ez világos. De hogyan tudjuk a Vaszati segítségével létrehozni a pénz jobb áramlásához szükséges alapot? Az északkeletről szóló bejegyzés egyik...

Most feloldjuk az észak-dél ellentmondását

A nyugati építészet és a védikus építészet talán legnagyobb ellentmondása az észak-dél tengely kialakításában és használatában rejlik. Nálunk az építészeket arra tanítják (engem is erre tanítottak), hogy a ház déli oldalát nyissuk meg minél inkább, legyen ott sok...

Az érzékeny északra csak a Vaszati figyel

A minap beszélgettem az egyik kolléganőmmel, aki mielőtt megismerte volna a Vaszatit, hosszú évekig Feng Shui tanácsadó és oktató volt. Nagyon jól ismeri az összes Feng Shui iskolát, külföldi tanároktól is tanult, mégis volt benne egy hiányzérzet a Feng Shuival...

Még egy ok, amiért szükség van az északi ablakokra

Bár legutóbb még arról volt szó, mennyire fontos, hogy kihasználjuk a nyári vakációs hangulatot egy kis pihenésre, feltöltődésre, be kell vallanunk, hogy nem mindenki bírja huzamosan a a 30 fok feletti hőmérsékleteket és még a vakáció alatt is némi felfrissülésre...

Mi köze a van célkitűzésnek, az önbizalomnak és a Vaszatinak egymáshoz?

Nehéz év van mögöttünk, úgy gondolom, ebben mindenki egyetért. A világméretű járvány és az azzal járó védekező, korlátozó intézkedések és bizonytalanság miatt olyan hátráltató körülmény jelent meg mindenki életében, amire talán legpesszimistább álmainkban sem...

A víz hatása otthonunkra és az életünkre

Mindannyian jól tudjuk, hogy testünk és egészségünk fenntartásához elengedhetetlen a tiszta víz. Hivatalos adatok alapján egy újszülött testének 75 százaléka víz, mely az idő előrehaladtával csökken: gyerekkorban 65 százalék, felnőttkorban férfiak esetében kb. 60...