Reggelente, amikor megszólal az ébresztő, mire gondolsz? Örülsz az új napnak, amely tele van lehetőséggel, amelynek minden perce valami jót tartogat számodra? Ha igen, akkor minden bizonnyal örömmel és lelkesedéssel ugrasz ki az ágyból, s alig várod, hogy mint az ügyes szörfös, meglovagolhasd az élet hullámait.

Előfordult már, hogy úgy érezted, az élet hullámai betemettek és jó lenne csak valahogy túlélni ezt a napot?

Ha igazán őszinték vagyunk, előfordul ez is, az is, a fő kérdés inkább az, hogy melyik a gyakoribb: amikor te vagy felül, vagy amikor a hullám? Mi a gyakoribb, amikor élsz, vagy amikor csak túlélsz?

Milyen érzés, amikor úgy érzed, hogy igazán élsz? Emlékezz vissza gyerekkorodra, amikor olyan önfeledten játszottál, hogy még enni-inni is elfelejtettél. Talán most, felnőttként is vannak olyan napok, amikor annyira magával ragad amit csinálsz, hogy észre sem veszed, hogy pittyen a telefon, vagy eszedbe sem jut ránézni a Facebook-ra. Van ilyen, igaz?

Amikor csak túlélsz, vagy éppen csak létezel, akkor ahelyett, hogy te alakítanád az életedet, úgy érezheted, hogy nem vagy az életed ura.

Milyen gyakran kell olyan dolgokat tenned, amit egyáltalán nem szeretsz és milyen gyakran teszed azt, amit igazán szeretsz, amire igazán vágysz?

Ha igazán teljes életet szeretnél élni, meg kell találnod az életed központi célját. Itt most nem arra gondolok, hogy jövőre hol szeretnél nyaralni, vagy milyen új autót szeretnél venni! Nem-nem! Azt kell megtalálnod, hogy mi az a tevekénység az életedben, amely örömet okoz, amelyet mindig szívesen végzel, ami értelmet ad az életednek.

A nyaralás mindössze egy hét, esetleg két hét boldogság. Az új autó is csak néhány hétig esetleg hónapig ad elégedettéget, utána jön egy jobb modell és a régi kezd unalmassá válni, főleg akkor, ha a szomszéd már megvette az újat. Olyan célt keress, amely a hétköznapokon is örömet tud okozni!

A kép csalóka, nem tűnnek túl nagynak a hullámok, de azért nem szeretnék alájuk kerülni. (A kép Dél-Indiában, Keralában, az Arab tenger partján készült.)

A kép csalóka, nem tűnnek túl nagynak a hullámok, de azért nem szeretnék alájuk kerülni. (A kép Dél-Indiában, Keralában, az Arab tenger partján készült.)

Ahhoz, hogy meg tudd lovagolni az élet hullámát, ahhoz hogy örömmel nézz egy-egy új nap elébe, fontos, hogy megtaláld azt a tevékenyéget, amelyben kiteljesülhetsz, amelyet örömmel végzel és ami mások hasznára is válik. Ez lehet a munkád, de lehet valamilyen más tevékenység is a munkád mellett.

A védikus filozófiában gyakran használjuk a dharma szót. (Erről korábban már részletesen írtam. >> ) Két fő jelentése van, az egyik az erkölcsös életre utal, a másik pedig arra, hogy tisztában vagyunk a képességeinkkel és azzal, hogy milyen foglalkozás, milyen tevékenység áll hozzánk a legközelebb. Van, aki nagyon szeret és tud tanítani, van, aki egy igazi művész, üzletember, kertész, vagy sofőr. Van, aki remekül tud másokat irányítani, míg van, aki azt szereti, ha inkább őt irányítják. Bizony, jól látod, nem lehet mindenkiből vállalkozó és influenszer, sőt még motivációs tréner sem. (Sőt, ez utóbbi kettőre nem is kell mindig hallgatni!!!)

Még ha túlmotivált előadók el is akarják veled hitetni, hogy bekerülhetsz a 100 leggazdagabb magyar közé, ez nem igaz. Még ha el is olvasol néhány Vaszatis cikket a pénzügyekről, és követed a tanácsokat, akkor se akarj a leggazdagabbak közé kerülni, mert nem ez az élet valódi célja. Az természetes, hogy szeretnénk jól élni, szeretnénk, ha nem kellene aggódni a csekkek miatt és megvehetnénk amit szeretnénk, ott élhetnénk, ahol szeretnénk. Ezek természetes vágyak és olyan célok, amelyek elérésében segíthet a Vaszati, de semmiképp se áltassuk magunkat olyan dolgokkal, és ne akarjunk olyan célokat elérni, amelyek számunkra túl távoliak vagy, amelyek elérése nem fog minket elégedetté és örömtelivé tenni. Ez csak felesleges erőfeszítés lenne, amely elvenné az energiát attól, amiben otthon vagyunk, amit igazán szeretünk.

Láttál már ilyen boldogan mosolygó asztalost? Ő minden bizonnyal azt a munkát végzi, amit leginkább szeret és amihez leginkább ért. Nem úgy tűnik, hogy arra vágyna, hogy influenszer legyen... (Indiában fotóztam.)

Láttál már ilyen boldogan mosolygó asztalost? Ő minden bizonnyal azt a munkát végzi, amit leginkább szeret és amihez leginkább ért. Nem úgy tűnik, hogy arra vágyna, hogy influenszer legyen… (Indiában fotóztam.)

Láttunk már sikeres, gazdag, de boldogtalan vállalkozót és láttunk tanyasi embert, aki boldog a növényei és az állatai között. És persze létezik sikeres ÉS boldog vállalkozó is. Egy ideális társadalomban mindenkinek meg van a helye és mindenki elégedett azzal, amit csinál. Ehhez azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy mi az, ami a mindennapokban (a hétköznapokon) boldoggá tesz bennünket. Erre mondják azt, hogy ha a saját dharmánkat éljük, azaz, ha megvédjük dharmát (azt tesszük, amely összhangban van a természetünkkel és nem ellenkezik az erkölcs elveivel sem), akkor a dharma megvéd bennünket. Ha a dharmánk szerint élünk, akkor az élet hullámai nem fognak betemetni bennünket, vagy legalábbis csak ritkábban.

Hallottál már a japán ikigai-ről? A wikipedia szerint az ikigai fogalma „egy olyan dologra utal, amely az embernek célérzetet, okot ad az életre. Gyakran hasonlítják össze olyan fogalmakkal, mint a küldetés, álom.” A japán egy nagyon különleges, számunkra kicsit furcsa nép, de egy valamit megtanulhatunk tőlük: ha megtaláljuk azt a tevékenységet, ami igazán közel áll hozzánk, akkor azt még akkor is nagy élvezettel és odaadással fogjuk végezni, ha mások számára esetleg unalmasnak vagy monotonnak tűnik. (A japánok képesek erre.)

Na de, hogy jön ez a Vaszatihoz? A Vaszatihoz nagyon kevesen fordulnak azért, mert jobban meg akarják ismerni a védikus építőművészet csínját-bínját. Ez csak az építészeket érdeli. A legtöbbünket – szerintem téged is – az érdekel, hogyan lehetne jobbá tenni az életünket a Vaszati segítségével?  Mit tehetnénk azért, hogy kellemesen, örömtelien teljenek a mindennapjaink, hogy egészségesek legyünk, legyen elég pénzünk, rendben legyenek az emberi kapcsolataink és ki tudjunk teljesedni a munkánkban? Ha valaki lelki fejlődésre is vágyik, az már csak hab a tortán.

Még a Vaszati tanácsadók között is kevesen vannak, akik meg akarják fejteni, vajon milyen szabályok szerint készült ennek a csodás templomnak a díszítése. (A kép a dél-indiai Kanchipuram egyik híres temploma.)

Még a Vaszati tanácsadók között is kevesen vannak, akik meg akarják fejteni, vajon milyen szabályok szerint készült ennek a csodás templomnak a tornya. (A képen a dél-indiai Kanchipuram egyik híres temploma látható.)

Álljunk most meg egy szóra!

Gondolkodj el azon, hogy mi az, amivel nem vagy elégedett az életedben! Jó lenne esetleg fittebbnek lenni? Egészségesebbnek és energikusabbnak? Jó lenne végre olyan munkát találni, amit élvezettel csinálsz és szépen meg is lehet belőle élni? Esetleg elhanyagoltad a szeretteidet, a barátaidat? Vagy ők téged? A sok teendő miatt állandó stressz az életed? Az elmúlt évek bizonytalansága miatt kibillentél a mentális egyensúlyodból?

Esetleg több probléma is jelen van ezek közül egyszerre?

Néhány nappal ezelőtt egy rövid webináriumot tartottunk a Healy készülék egyik új funkciójáról, a coach modulról. Ott említette a férjem, Manhertz József azt a régi bölcsességet, amit már korábban is hallottam tőle, de jó volt újra felidézni:

Ha életünk egy bizonyos területén változás történik, az változást hoz az életünk többi területeire is. Ha ez egy tudatos, tehát pozitív változás, akkor életünk más területein is várhatjuk ezt a pozitív változást.

Itt tudod megnézni a változás tréninget:

(Érdemes megnézned, két rövidke videó, én voltam az operatőr.)

Mit jelent ez? Tegyük fel, eldöntöd, hogy jobban odafigyelsz az egészségedre: többet mozogsz, több vizet iszol, egészségesebben étkezel és az otthonodban is megnézed, mely égtájakra kellene jobban odafigyelned az egészséged védelmében. E tudatos odafigyelés hatására fittebb leszel és jobban érzed majd magad a bőrödben. Ez a jó testi érzet pedig maga után vonja majd, hogy kevésbé leszel fáradékony, jobban megy majd a munka.

De  lehet, hogy valamit rendbe kell tenni az életedben azért, hogy aztán majd  jobb legyen az egészséged. Szedheted a legszuperebb vitaminokat, megveheted a legdrágább Healy készüléket, elhelyezheted a legszebb Meru csakrát északkeleten, de ha haragban vagy a szeretteiddel, akkor nem lesz tökéletes a közérzeted. Sőt, egy mérgező kapcsolat még a munkádra is rossz hatással lesz.

Egyszerre próbálj egy dologra odafigyelni! Kezdd ott, ahol a legnagyobb a baj! Vagy, ha az túl nagy falat, akkor kezdd egy könnyebben megvalósítható változással! A fenti állítás szerint ez maga után vonja majd életed más területeinek a pozitív változását is.

Én például most nagyon eltökélt vagyok abban, hogy minden nap mozogjak: reggel jóga, napközben legalább egy rövid séta.  Határozottan érzem a pozitív hatását – és nem csak testileg! Összeszedettebb vagyok, és több az inspirációm. (Most, hogy már nem nagyon van kerti munka, bizony, kevesebbet mozgok. Nyáron lehet, hogy nem lesz időm sétálgatni, de akkor mozgok majd eleget a kertben.)

Józsi állítása szerint ha egy életterületen változtatsz, akkor más életterületeken is megjelenik a változás. Nézd meg, hogy hol a legsürgetőbb változtatni és kezdd ott! (Vagy kezdd ott, ahol a legkönnyebb változtatni, ez meghozhatja a kedvedet a nagyobb, nehezebb változtatásokhoz is.) A lényeg, hogy kezdd el a változást akár már ma!

A Marcus Schmieke nevéhez köthető Meru csakra és Healy is támogat bennünket, ha változtatni akarunk az életünkön. De önmagában egyik sem elég, nekünk kell kezdeményezni a változást!

A Marcus Schmieke nevéhez köthető Meru csakra és Healy is támogat bennünket, ha változtatni akarunk az életünkön. De önmagában egyik sem elég, nekünk kell kezdeményezni a változást!

Ez természetesen vonatkozik a Vaszatira is! Ha azt mondja neked a Vaszati tanácsadó, hogy nagyon sok mindenen kell az otthonodban változtatni, akkor lehet, hogy megijedsz és elveszíted a lelkesedésedet. Kezdd a változtatást kicsiben! Kiválaszthatod a legsúlyosabb hibát és kezdheted azzal, de ha az túl nagy falat, akkor változtass valami olyat, ami kevésbé bonyolult.

Egy díszpárnát vagy egy asztalterítőt könnyű lecserélni. Még egy függönyt is. Egy ablakvágás viszont már nehezebb feladat. Rendelhetsz néhány yantrát is, amelyeket elhelyezhetsz ott, ahol a legnagyobb probléma van. (Kezdd például az északkeletdélnyugat tengellyel.)

A lényeg, hogy induljon el a változás kívül is (vagyis az otthonodban) és belül is.

Azt tanácsolom, hogy most az év vége közeledtével kezdj el azon gondolkodni, hogyan szeretnéd a következő évet tölteni és már most tegyél lépéseket a jövőévi és a hosszútávú céljaid eléréséért. Persze, hogy lehet a célok között nyaralás és új autó vagy új bicikli is, de ami igazán fontos, hogy – ha még nem sikerült – találd meg azt a tevékenységet, amelyet rendszeresen végezve meg tudod lovagolni az élet hullámait és egy elégedett, kiteljesedett életet élhetsz. Örök segítséged ebben mindaz, amit Marcus Schmiekétől kaptunk, a Vaszati is és a Healy is.

Manhertz Edit

Manhertz Edit

 

Neked ajánlom:

2012: egy különleges év kezdete

Mitől lehet 2012. különleges? Miért lehet más, mint 2010. vagy 2011.? A szilveszteri bulizás közepette, enyhén mámorosan (nem csak az alkoholtól lehet valaki mámoros!!) sokan hajlamosak mindenfélét megfogadni - csupa olyan dolgot, amit már pár napon belül el is...

Amit el szeretnél érni a Vaszati segítségével

Korábban már olvashattál a célkitűzés és a Vaszati kapcsolatáról. Most arra keressük a választ, hogy mi mindent szeretnél elérni a Vaszati segítségével. Annak, hogy érdekelni kezdett a Vaszati, számtalan oka lehet. A leggyakoribb ezek közül az, hogy valami nincs...

Célkitűzés a Vaszati segítségével

A Karácsony utáni, Szilveszter környéki nyugalmasabb, lelassult napok kiválóan alkalmasak arra, hogy értékeljük az elmúlt évet, és kitűzzük a jövő évi céljainkat. Nem az ehhez hasonló újévi fogadalmakra gondolok, mint "az idén lefogyok", "nem eszem több csokit", stb.,...

Célkitűzési tippek, hogy a céljaid meg is valósuljanak

Már többször is beszéltünk arról, mennyire fontos, hogy tisztában legyünk a céljainkkal, tűzzük ki, írjuk le azokat, majd fogjunk hozzá a megvalósításukhoz. Szerencsére ma már szinte divat lett a célkitűzés (ami természetesen egy jó divat!), de sokan azt tapasztalják,...

Egészséges test és lélek – céljaid megvalósításának egyik alapfeltétele

Emlékszel még, mi volt év elején a legfontosabb célod? Esetleg Te is beletartoztál abba a 26 %-ba (megelőzve a párkapcsolatra szavazókat!), akik úgy döntöttek az év elején, hogy az egészségüket szeretnék rendbetenni? Még ha nem is az a legfontosabb célod 2012-re, hogy...

Egy sikeres évtized kezdete – Marcus Schmieke segítségével

"A boldogság csak egy döntés kérdése" - állítja sok népszerű motivációs tréner. Sejtheted, hogy az ilyen üres, közhelyes állításokban én nem hiszek, sőt még abban sem, hogy ha mondogatjuk, mint valami mantrát, hogy sikeres és boldog és egészséges vagyok, akkor az is...

Fogadalom vagy célkitűzés?

Be kell vallanom, hogy a Szilveszter nem az én ünnepem. Már ott borul a "szilveszterezés", hogy képtelen vagyok fennamradni éjfélig. Nem is szoktam eröltetni... Ez persze nem jelenti azt, hogy ez a normális! 🙂 A január elsejének - és általában az év első napjainak -...

Fontos kérdés a célok elhelyezésével kapcsolatban

Legutóbb a célkitűzés és a Vaszati közötti szoros kapcsolattal foglalkoztunk. (Kattints ide, ha még nem láttad! >>) Bizonyára emlékszel, hogy a Vaszatiban az északkelet képviseli a jövőt, a délnyugat pedig a múltat, emiatt fontos, hogy a kitűzött céljaink...

Kicsit lassan indul az új év

Nem tudom, Te hogy vagy vele, számomra egy kicsit lassan indul ez az új év. Az év utolsó napjait, heteit sikerült úgy tölteni, ahogy mindig is szerettem: lelassulva, pihenéssel, a családdal, barátokkal. Már január 6. van - Vízkereszt - és én még mindig kellemes év...

Még mindig a pénz a legfontosabb

Legutóbb arra kerestük a választ, hogy mi mindent szeretnénk elérni 2012-ben. Mik azok a dolgok, amitől ez az év egy igazán különleges és sikeres év lesz. Szavazataitok alapján legtöbben a pénzügyekre és a karrierre vártok megoldást. Felmerült bennem az a költői...

Mi köze a van célkitűzésnek, az önbizalomnak és a Vaszatinak egymáshoz?

Nehéz év van mögöttünk, úgy gondolom, ebben mindenki egyetért. A világméretű járvány és az azzal járó védekező, korlátozó intézkedések és bizonytalanság miatt olyan hátráltató körülmény jelent meg mindenki életében, amire talán legpesszimistább álmainkban sem...

Sikeres évünk lesz!

Ahhoz, hogy az idei éved sikeresebb legyen, mint az előző, ahhoz, hogy ne legyél a gazdasági válság áldozata, az első és legfontosabb dolgod pontosan megfogalmazni, mit szeretnél elérni ebben az évben. Ebben nagyon sokat segít Manhertz József írása, amely a célok...

Te mit teszel idén az otthonodért?

Az új évre sokan úgy tekintenek, mint egy új élet kezdetére, ami tele van lehetőséggekkel. Ez az időszak a célkitűzések időszaka, ilyenkor azok, akik tudatosan élik az életüket, kicsit többet foglalkoznak a céljaikkal, a jövőjükkel és terveket készítenek arra...

Újévkezdő gondolatok

Ugye te is ismered a szomorú statisztikát? Az újévi lelkesedésünkben kitűzött céljaink túlnyomó többsége nem valósul meg. Nem az újévi fogadalmakra gondolok, amik általában szintén nem valósulnak meg, hanem az igazi, komoly célokra. Sokan úgy gondolják, hogy ennek az...